Ολυμπιακός - Μονακό 94-88: Στο φάιναλ φορ ξανά, 5 χρόνια ήταν πολλά! (highlights)

Ο Ολυμπιακός με συγκλονιστική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο νίκησε τη χαλκέντερη Μονακό με 94-88 και πήγε στο 11ο φάιναλ φορ της Ιστορίας του, αυτή τη φορά στο Βελιγράδι!

Ολυμπιακός - Μονακό 94-88: Στο φάιναλ φορ ξανά, 5 χρόνια ήταν πολλά! (highlights)

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Ο Ολυμπιακός είναι ξανά στο Final Four της Euroleague 5 χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία εκεί (2017), καθώς νίκησε τη Μονακό με το απίστευτο 94-88, ύστερα από συγκλονιστική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, η οποία προκάλεσε δικαιότατο παραλήρημα στις κατάμεστες «ερυθρόλευκες» εξέδρες του ΣΕΦ!

Οι Πειραιώτες ουσιαστικά κέρδισαν τους Μονεγάσκους στο δικό τους παιχνίδι, με την επίθεση, έκαναν το 3-2 στην -μακράν καλύτερη σειρά των playoffs- και έκλεισαν θέση για το Βελιγράδι, μαζί με τις Εφές (την αντιμετωπίζουν στον ημιτελικό στις 19 Μαΐου), Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης!

Αμυντικό ρεσιτάλ με... ξύλο εκατέρωθεν

Με τη... φούρια του ΣΕΦ αλλά και του Κώστα Παπανικολάου -που έκανε εξαιρετική σειρά στα πλέι οφ- ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με ένα γρήγορο 4-0 και 6-2, όμως στη συνέχεια κάτι ο εκνευρισμός (καθαρό φάουλ του Τζέιμς στον Ντόρσεϊ στον αιφνιδιασμό) κάτι η ψυχρή φύση της Μονακό, άλλαξαν γρήγορα την εικόνα του αγώνα.

Οι Πειραιώτες έμειναν 5,5 λεπτά χωρίς πόντο, με τους φιλοξενούμενους να ευστοχούν σε κάποια τρίποντα και να περνούν μπροστά με 6-10 και 9-13. Ο Παπανικολάου, μακράν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο, αρχικά έκανε μια φοβερή τάπα σε αιφνιδιασμό του Μπέικον (νωρίτερα του είχε πάρει και επιθετικό φάουλ, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να είχε δοθεί και αντιαθλητικό) και στη συνέχεια είχε 2/2 βολές, με τις οποίες η πρώτη περίοδος τελείωσε στο φτωχό 11-13.

Αν συνεκτιμηθεί η νευρικότητα των «ερυθρόλευκων», τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, η αστοχία τους και τα πολλά λάθη, το πρώτο δεκάλεπτο μάλλον βγήκε... ανώδυνα για την ελληνική ομάδα, η οποία πάντως έπαιξε λυσσαλέα άμυνα.

«Ξύπνησαν» ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ, «φωτιά» ο... Ουατάρα και ο Λι

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την πρώτη νικηφόρα μάχη του Μπέικον απέναντι στον Παπανικολάου (καλάθι και φάουλ), ο οποίος πήγε στον πάγκο με δεύτερο φάουλ. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Χασάν Μάρτιν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σειρά παίρνοντας τη θέση του Φαλ, όμως αυτό δεν άλλαξε αρχικά το μομέντουμ της Μονακό, που πήρε προβάδισμα με +7 (11-18).

Αμέσως μετά, ωστόσο, ο δεύτερος σέντερ του Ολυμπιακού έκανε αισθητή την παρουσία του με καλάθι και φάουλ ύστερα από πικ εν ρολ με τον Σλούκα. Όμως παρότι τα μεγάλα όπλα της Μονακό ήταν «κλειδωμένα», τη ζημιά στους «ερυθρόλευκους» έκανε ο Πάρις Λι με συνεχόμενα τρίποντα και καλές άμυνες που έφεραν την ομάδα του στο +8 (16-24). Ο πόιντ γκαρντ της Μονακό βγήκε ως αλλαγή λίγο αργότερα με 3/3 τρίποντα και το σκορ στο 22-32.

Τα καλάθια του Λι έδωσαν ρυθμό στους Μονεγάσκους, καθώς στη συνέχεια άρχισαν να σκοράρουν κατά... ριπάς και οι υπόλοιποι (Ουατάρα, Μπέικον, Τόμας). Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει ξανά επιθετικά, όμως ευτύχησε να έχει στις τάξεις του τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός ήταν συγκινητικός, παίζοντας κυριολεκτικά μόνος του επιθετικά και κρατώντας σχετικά κοντά στο σκορ τον Ολυμπιακό (33-41).

Κοντά στον ΜακΚίσικ «εμφανίστηκε» στη σειρά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος σκόραρε 5 συνεχόμενους πόντους φέρνοντας τους Πειραιώτες στο -4 (38-42). Εκεί, όμως, παρά την πολύ καλή δουλειά του Ολυμπιακού πάνω στους «σβησμένους» Τζέιμς και Μπέικον, εμφανίστηκε από το πουθενά ο Γιακούμπα Ουατάρα. Ο άνθρωπος που είχε 3,7 πόντους μέσο όρο στη φετινή Ευρωλίγκα, έβαλε 4/5 τρίποντα σε ένα ημίχρονο, εκτοξεύοντας ξανά τη διαφορά στο -10 (38-48), πριν το δεύτερο τρίποντο του Ουόκαπ στο ματς διαμορφώσει το 41-48 του ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός πληγώθηκε από τα συνεχόμενα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (2-7 τα επιθετικά), τα πολλά λάθη (7-4), αλλά και την τρομερή ευστοχία των Μονεγάσκων έξω από τα 6,75μ. Η γαλλική ομάδα είχε 8/15 τρίποντα πριν χάσει τρία συνεχόμενα στο φινάλε του δεκαλέπτου, αλλά και 10 περισσότερα σουτ (36 έναντι 26). Θετικό, πάντως, για τους Πειραιώτες οι 10/10 βολές στο α' μέρος.

Ουόκαπ από άλλο πλανήτη!

Ο Ουατάρα ξεκίνησε το β' ημίχρονο από εκεί που σταμάτησε το πρώτο, φτάνοντας τα 5/6 τρίποντα και κάνοντας ρεκόρ καριέρας με 15 πόντους στην Ευρωλίγκα. Η Μονακό φαινόταν... Λερναία Ύδρα, όμως δεν είχε στις τάξεις της τον Τόμας Ουόκαπ. Τον είχε ο Ολυμπιακός. Ο Αμερικανός είχε ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ διάστημα με τρίποντο, φλόουτερ και κλέψιμο-κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, ενώ ο Ντόρσεϊ με 1/2 βολές έβαλε την ελληνική ομάδα μπροστά στο σκορ με 56-55!

Ένα μικρό «νεκρό» διάστημα επιθετικά σε εκείνο το σημείο κόστισε εκ νέου στους «ερυθρόλευκους», ενώ στον αντίποδα ένας ακόμη παίκτης από το πουθενά, ο Άντζουσιτς, έδωσε 5 γρήγορους πόντους στους Μονεγάσκους για προβάδισμα με +5 (62-67), πριν ο Τζέιμς με buzzer-beater γράψει το τελικό 66-70 για την τρίτη περίοδο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε μειώσει ξανά στον πόντο με βολες του Σλούκα.

Στο Βελιγράδι με τον ηγέτη του και τον τρελο-Ντόρσεϊ!

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έγινε αυτό που περίμενε για τρία δεκάλεπτα ο Ολυμπιακός: «Εμφανίστηκαν» επιθετικά τα δύο μεγάλα ατού του, οι Βεζένκοφ και Σλούκας. Ο πρώτος έβαλε... τετράποντο (τρίποντο και φάουλ) και ο δεύτερος τρίποντο, με το σκορ στο 75-75 και το ματς ξανά από την αρχή! Παράλληλα, η σκληρή άμυνα της Μονακό είχε κόστος, καθώς οι Χολ, Τζέιμς και Λι είχαν φτάσει στα 4 φάουλ έκαστος. Ο τελευταίος λίγο αργότερα αποβλήθηκε με 5ο φάουλ πάνω στον Σλούκα. Κάτι που αν μας επιτρέπετε, έπρεπε να είχε γίνει και σε προηγούμενα παιχνίδια!

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες σκόραραν σε κάθε κατοχή: ΜακΚίσικ, Μάρτιν και Σλούκας από τη μία, Τζέιμς και Μοτεγιούνας από την άλλη. Η κρίσιμη άμυνα βγήκε όμως την κατάλληλη στιγμή και με κάρφωμα του Φαλ έγινε το 84-81! Ο Μπέικον με προσωπικό καλάθι μείωσε στον έναν, όμως ο Σλούκας πήρε έξυπνα το φάουλ από τον Τόμας και με 2/2 κρίσιμες βολές έγραψε το 86-83 δυόμιση λεπτά πριν από το φινάλε.

Τη... μπακέτα επιθετικά την είχαν πάρει πλέον οι ηγέτες των δύο ομάδων: Κώστας Σλούκας από τη μία και Μάικ Τζέιμς απο την άλλη. Ο Σλούκας έστειλε το ματς στο +6 με τρίποντο, όμως απάντησε ο Τζέιμς με εκτός ισορροπίας τρίποντο για το 89-86! Ξανά ο Σλούκας με 2/2 βολές (κέρδισε φάουλ από τον Ουατάρα) έκανε το 91-86, ακριβώς 100 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε ενός απίστευτου γκραν-γκινιόλ στο κατάμεστο ΣΕΦ!

Ο Τόμας μείωσε εκ νέου ύστερα από ασίστ του συγκινητικού Τζέιμς, όμως εκεί μίλησε όχι η λογική, αλλά η μπασκετική τρέλα του Τάιλερ Ντόρσεϊ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ και 94-88! Η Μονακό έκανε γρήγορη επίθεση στα 27 δευτερόλεπτα, ο Τζέιμς την έχασε, ο Φαλ πήρε το ριμπάουντ και όλα πια είχαν τελειώσει! Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου! Ραντεβού με την Εφές στις 19 Μαΐου!

*** Το γιατί η τρέλα του Ντόρσεϊ ταιριάζει (ίσως και να είναι και απαραίτητη) στον Ολυμπιακό, σας το είχαμε γράψει και παλαιότερα...

Τα δεκάλεπτα: 11-13, 41-48, 66-70, 94-88.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 17 (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2 ασίστ), Ντόρσεϊ 16 (4/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/3 βολές), Λούντζης, Λαρεντζάκης, Φαλ 4 (4 ασίστ), Σλούκας 15 (1/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 7/8 βολές, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάρτιν 9 (3/3 δίποντα, 3/4 βολές), Βεζένκοβ 9 (2/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Πρίντεζης, Παπανικολάου 6 (2 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ 18 (4/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές)

ΜΟΝΑΚΟ (Ομπράντοβιτς): (2/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 3 ριμπάουντ), Μπέικον 12 (3/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Βέστερμαν, Τόμας 6 (8 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Μοτιεγιούνας 7 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Ουαταρά 15 (5/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Άντζουσιτς 5 (1), Χολ 5 (2 ριμπάουντ), Τζέιμς 24 (4/7 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 10/11 βολές, 4 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 λάθη)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 20/29 δίποντα, 11/23 τρίποντα, 21/25 βολές, 26 ριμπάουντ (23 αμυντικά - 3 επιθετικά), 18 ασίστ, 2 κλεψίματα, 8 λάθη, 2 κοψίματα.

Τα ομαδικά στατιστικά της Μονακό: 17/34 δίποντα, 13/31 τρίποντα, 15/16 βολές, 31 ριμπάουντ (20 αμυντικά - 11 επιθετικά), 16 ασίστ, 5 κλεψίματα, 8 λάθη, 0 κοψίματα.