Έχει ψυχή και αρχίζει να (ξανα)ρολάρει!

Με τη νίκη επί της Μπασκόνια ο Ολυμπιακός δείχνει ότι βρίσκει σιγά-σιγά ξανά τον εαυτό του, κάτι που είχε φανεί και από το ματς στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ.

Έχει ψυχή και αρχίζει να (ξανα)ρολάρει!

Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ολυμπιακός έδειξε ψήγματα της ομάδας που πριν από λίγο καιρό «έλαμπε» αγωνιστικά στη Euroleague, κάτι που έκανε και το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα της Μπασκόνια. Η διαφορά ήταν ότι αφενός η τελευταία δεν έχει την ποιότητα των Μαδριλένων, αφετέρου οι Πειραιώτες αυτή τη φορά ήταν απροσπέλαστοι αμυντικά για τέσσερα δεκάλεπτα και όχι για μόνο ένα ημίχρονο.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν απέφυγε τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, κυρίως επιθετικά όπου ουσιαστικά δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Αντιθέτως, στηρίχθηκε στην προσωπικότητα και το ατομικό ταλέντο συγκεκριμένων παικτών του. Φυσικά, γι' αυτό τους έχει στο ρόστερ του, συνεπώς όταν η ομάδα είναι ντεφορμέ ή/και χτυπημένη από συνεχείς απουσίες, μια χαρά «μας κάνουν» και οι ατομικές εξάρσεις!

Εξάρσεις όπως αυτή του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος αντί να αναλώνεται απλά στην άμυνα πήρε επιθέσεις και τις έβαλε σχεδόν όλες (έχοντας το απίστευτο 4/4 πίσω από τη γραμμή του τριπόντου), κρατώντας την ομάδα μπροστά την ώρα που οι Βάσκοι απειλούσαν ότι θα ξαναμπούν στο κόλπο της νίκης.

Εξάρσεις όπως αυτή του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος ύστερα από μερικά παιχνίδια ολοφάνερου ντεφορμαρίσματος εμφανίστηκε στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα»... οπλισμένος. Ένας παίκτης με γνήσια μπασκετική... τρέλα, ο οποίος θα πάρει προσπάθειες στις κρίσιμες στιγμές ανεξαρτήτως ευστοχίας και κατάστασης, γιατί απλά είναι γεννημένος άφοβος και σκόρερ. Κάπως έτσι «καθάρισε» το ματς στο φινάλε με τρίποντες «βόμβες».

Θα ήταν κρίμα να μη σταθούμε και στη συνολική αμυντική προσπάθεια των «ερυθρόλευκων», η οποία ήταν απλά συγκινητική. Το αντίδοτο στην επιθετική... πενία ήταν η «άμυνα-τανάλια», η οποία επέτρεψε μόλις 62 πόντους στην Μπασκόνια έχοντας συνολικά και 14 κλεψίματα. Και όλα αυτά σε ένα παιχνίδι «must-win» όπως αυτό που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής στην Ισπανία.

Δίπλα στον σταθερότατο (επιθετικά και αμυντικά) Σάσα Βεζένκοφ άξιοι συμπαραστάτες ήταν οι Τόμας Ουόκαπ και Μουστάφα Φαλ. Ο τελευταίος έδωσε αμέτρητες μάχες με όλους τους ψηλούς της Μπασκόνια κερδίζοντας τις περισσότερες, ενώ ο Αμερικανός εκτός από αμυντικός εξολοθρευτής βρήκε ρυθμό και επιθετικά προσφέροντας πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα.

Ο Ολυμπιακός πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο με διαρκείς απουσίες λόγω κορονοϊού κυρίως, αλλά και κάποιων τραυματισμών. Η ομάδα έχασε εύλογα τον ρυθμό της και μοιραία έκανε συνεχόμενες ήττες στη Euroleague οι οποίες τον έφεραν πιο χαμηλά στην κατάταξη. Όμως με όπλα το πείσμα, την ψυχή, το ταλέντο και την προσωπικότητα παικτών και τεχνικού τιμ δείχνει να επανέρχεται με σταθερά βήματα στο νικηφόρο μονοπάτι.

Σειρά πλέον έχει η Εφές στο ΣΕΦ, σε έναν ακόμη «τελικό», αλλά με μεγαλύτερο αυτή τη φορά βαθμό δυσκολίας. Το «μέταλλο» το έχει η ομάδα του Μπαρτζώκα. Μένει πλέον να βρει ξανά τον ρυθμό της δημιουργικά (στο ματς με την Μπασκόνια ο Ολυμπιακός έπασχε στον τομέα των ασίστ), ώστε να γίνει ξανά η ομάδα που μέχρι πρότινος έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με το όμορφο μπάσκετ που έπαιζε!