1993: Τα playoffs με τη Λιμόζ και η γραμμή του Ζάρκο (vid)

Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε γαλλική ομάδα στα playoffs της EuroLeague ήταν το 1993 - Ο σπουδαίος Πάσπαλ, η γραμμή στο «καταραμένο» Μπομπλάν και το «φαρμάκι» του Ζντοβτς

1993: Τα playoffs με τη Λιμόζ και η γραμμή του Ζάρκο (vid)

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα playoffs της EuroLeague, διεκδικώντας την πρόκριση στο Final-Four του Βελιγραδίου. Αντίπαλός του η Μονακό. Έχει αντιμετωπίσει όμως και στο παρελθόν γαλλική ομάδα στα προημιτελικά, ένα βήμα πριν την τελική τετράδα της διοργάνωσης. Μάλιστα, ήταν η πρώτη του προσπάθεια (τη σεζόν 1992-93) για να λάβει μέρος στο Final-Four, το οποίο μάλιστα είχε προγραμματιστεί να γίνει στην έδρα του. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ποιος ήταν ο αντίπαλος; Η περίφημη Λιμόζ, η οποία στο τέλος κατέκτησε και το τρόπαιο στο φαληρικό στάδιο.

Η προημιτελική σειρά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Λιμόζ το 1993 εξελίχθηκε σε... θρίλερ. Η γαλλική ομάδα φημιζόταν για τη σκληρή της άμυνα, είχε για κόουτς τον Σέρβο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (είχε πάρει ευρωπαϊκά με τη Γιουγκοπλάστικα), ενώ είχε στο ρόστερ της και εξαιρετικούς παίκτες. Πλέι-μέικερ τον σπουδαίο Σλοβένο Γιούρι Ζντοβτς, τον Αμερικανό φόργουορντ Μάικλ Γιανγκ, αλλά και τους Γάλλους φόργουορντ, Τζιμ Μπιλμπά και Ρισάρ Ντακουρί.

Το πρώτο ματς στο ΣΕΦ (70-67):

Ήταν όμως δυνατοί και οι Πειραιώτες, οι οποίοι βρισκόντουσαν σε περίοδο ακμής και αναγέννησης. Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, πόνταρε στο ταλέντο του τρομερού Ζαρκο Πάσπαλ, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη, διαθέτοντας αστείρευτο επιθετικό ταλέντο. Δίπλα του παίκτες όπως οι Γόλτερ Μπέρι, Γιώργος Σιγάλας, Ντράγκαν Τάρλατς, Μίλαν Τόμιτς, Φράνκο Νάκιτς.

Οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο ματς είχαν νικήσει τη Λιμόζ στην Πάτρα (είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός) με 70-67. Η σειρά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γαλλία, καθώς η παρέα των Ντακουρί-Ζντοβτς είχε το αβαντάζ. Έκαναν το 1-1 (59-53), ενώ στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι, η εξέλιξη της αναμέτρησης εξελίχτηκε σε θρίλερ. Με το σκορ στο 58-58, στα 29'' πριν το τέλος της αναμέτρησης, η μπάλα ήταν στα χέρια της ελληνικής ομάδας, η οποία είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς. Ο Μίλαν Τόμιτς έδωσε τη μπάλα στον Ζάρκο Πάσπαλ, αλλά οι διαιτητές τον χρέωσαν πως πάτησε γραμμή! Ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει σιγουριά αν όντως υπήρχε παράβαση. Στη συνέχεια η κατοχή πήγε στους Γάλλους, με τον Γιούρι Ζντοβτς να σημειώνει το νικητήριο καλάθι (60-58) το οποίο και έδωσε τη νίκη-πρόκριση στη Λιμόζ για το Final-Four στο ΣΕΦ. Το «Μπομπλάν» χαρακτηρίστηκε «καταραμένο».

Το συναρπαστικό φινάλε στο τρίτο ματς (60-58) της σειράς: