Ολυμπιακός-Μονακό: Η ώρα των μεγάλων ομάδων και των παικτών

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μονακό στα playoffs - Είναι η ώρα που θα μιλήσουν οι μεγάλες ομάδες, αλλά και οι προσωπικότητες των παικτών - Οι Πειραιώτες είναι το φαβορί, αλλά οι Γάλλοι δεν αστειεύονται - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός-Μονακό: Η ώρα των μεγάλων ομάδων και των παικτών

Τρία ήταν τα σενάρια για τον Ολυμπιακό ενόψει των playoffs της EuroLeague και όλα έδειχναν πως θα αντιμετώπιζε τη Μακάμπι. Η απρόσμενη όμως ανατροπή της Μπάγερν μέσα στη Μαδρίτη, παίρνοντας τη νίκη απέναντι στη Ρεάλ, έφερε την πρωτάρα Μονακό στον δρόμο των «ερυθρολεύκων». Οι Πειραιώτες λοιπόν θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο Final Four του Βελιγραδίου (19/21-5) κόντρα στους Μονεγάσκους. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τερμάτισαν στην 2η θέση της κατάταξης, ολοκληρώνοντας μία έξοχη κανονική περίοδο στην EuroLeague. Με το νέο σύστημα της διοργάνωσης, είχαν αναδειχθεί δύο φορές στην 3η. Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουν την πρωτιά. Εντυπωσιακή επιστροφή στα προημιτελικά, ύστερα από τρεις σεζόν που απουσίασαν. Τελευταία τους συμμετοχή μη ξεχνάμε ήταν το 2018.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο στην EuroLeague με ρεκόρ 19-9 και ποσοστό νικών στο 67.9%. Με ρεκόρ 14-1 στο ΣΕΦ, έχοντας μετατρέψει το «σπίτι» τους σε απόρθητο κάστρο. Πέρσι το φαληρικό στάδιο ήταν η αχίλλειος πτέρνα τους. Φέτος, όμως, είναι η «γροθιά» τους, αναγκάζοντας τον κάθε αντίπαλο να αποχωρεί από το Φάληρο με σκυμμένο κεφάλι. Ώρα, λοιπόν, να αξιοποιήσει την έδρα του και την πιο κρίσιμη στιγμή της σεζόν. Στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εδώ δεν θα μετρήσει μόνο το ποια ομάδα θα είναι πιο έτοιμη, αλλά και οι προσωπικότητες των αθλητών. Πλέον, η κάθε κατοχή θα έχει σημασία και στα δύσκολα θα χρειαστεί κομβικοί παίκτες να κάνουν το βήμα μπροστά.

Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί στη σειρά. Έχει τον πρώτο λόγο. Τόσο γιατί έχει το πλεονέκτημα της έδρας, όσο και γιατί διαθέτει υψηλότερο βαθμό εμπειρίας. Έχει ανώτερη ομάδα, λειτουργεί καλύτερα σαν σύνολο, αλλά δεν υπερέχει ξεκάθαρα απέναντι στη Μονακό. Οι Πειραιώτες διαθέτουν ποιότητα στο ρόστερ τους, αλλά αντίστοιχη έχουν και οι Μονεγάσκοι σε ατομικό ταλέντο. Μπορεί οι Γάλλοι να μην έχουν την ιστορία της Μακάμπι ή της Εφές στη διοργάνωση, αλλά αυτό δεν τους κάνει «μικρούς». Αν υποτιμηθούν, έχουν όλα τα φόντα να εξελιχθούν στη Λοκομοτίβ Κουμπάν του 2016 ή στη Ζαλγκίρις του 2018, όταν και απέκλεισε απρόσμενα τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία ομάδα που έχει καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας (5η με 17.5 ασίστ), η οποία είναι η κορυφαία σε ευστοχία στα δίποντα (57.6%), ανεβάζοντας φέτος τον μέσον όρο του στην επίθεση στους 80.4 πόντους. Έχει έναν εκ των κορυφαίων παικτών της σεζόν στην EuroLeague, καθώς ο Σάσα Βεζένκοφ διεκδικεί το βραβείο του MVP της σεζόν. Δεν είναι μόνος του όμως. Έχει μπασκετμπολίστες υψηλής κλάσης, με ποιότητα, εμπειρία και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο. Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου και Γιώργος Πρίντεζης, έχουν δώσει πάρα πολλά παρόμοια παιχνίδια, ενώ δίπλα τους έχει προστεθεί και φρέσκο αίμα με τους Τάιλερ Ντόρσεϊ, Μουσταφά Φαλ, Χασάν Μάρτιν και Τόμας Ουόκαπ. Στην καλή του μέρα ο Ολυμπιακός μπορεί να νικήσει τον κάθε αντίπαλο και το έχει αποδείξει.

Και η Μονακό όμως δεν είναι τυχαίος αντίπαλος. Διαθέτει την κορυφαία επίθεση στη φετινή διοργάνωση (84 πόντοι), είναι 3η σε ευστοχία στα τρίποντα (37.2%) και 4η σε κλεψίματα. Διαθέτει και εκείνη παίκτη υποψήφιο για το βραβείο του MVP όπως τον πάντα επικίνδυνο Μάικ Τζέιμς, ενώ το ρόστερ της ξεχειλίζει από αθλητικότητα με τους Ντόντα Χαλ, Ντουέιν Μπέικον και Άλφα Ντιαλό, ενώ ας μη ξεχνάμε και τη δυνα,ική του Ντονάτας Μοτεγιούνας.

Θα είναι μία σειρά με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως στις μέχρι τώρα δύο αναμετρήσεις τους, η κάθε ομάδα σημείωσε από μία καθαρή νίκη. Ο Ολυμπιακός «πάτησε» (86-65) τη Μονακό στο ΣΕΦ, ενώ στο «Πριγκιπάτο» οι Γάλλοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα (92-72). Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο από τα δύο «τετ-α-τετ» τους. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο η σκληράδα στην άμυνα. Αν οι Πειραιώτες περιορίσουν τους Γάλλους θα έχουν τον πρώτο λόγο. Αν τους αφήσουν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, να βρουν ρυθμό στην επίθεση και να πάνε τα ματς σε υψηλό σκορ, θα χάσουν τον έλεγχο της σειράς. Δεν θα παίζουν μόνοι τους όμως. Είναι δεδομένο πως ο κόσμος στο φαληρικό στάδιο θα... κρέμεται από τις εξέδρες.