Αυτά τα παιχνίδια δεν παίζονται, κερδίζονται...

Έτοιμος είναι ο Ολυμπιακός να βάλει απόψε τις βάσεις για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Η εμφάνιση και η νίκη στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις στη Λιθουανία, πέραν της βαθμολογική σημασίας, ήταν το καλύτερο γιατρικό μετά τη «σφαλιάρα» στο Βερολίνο και ενόψει του ντέρμπι «αιωνίων», παιχνίδι το οποίο εις τον αιώνα των αιώνων θα είναι ειδικών συνθηκών.

Αυτά τα παιχνίδια δεν παίζονται, κερδίζονται...

Σε οποιοδήποτε άθλημα, πόσω μάλλον στο μπάσκετ, όπου τίποτα και ποτέ δεν έχει χαριστεί στους «ερυθρόλευκους». Το μονόπλευρο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το συγκεκριμένο παιχνίδι, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει βυθισμένος στη βαθμολογία και στη μετριότητα, το κάνει αυτόματα και επικίνδυνο για αυτόν που έχει το κίνητρο. Προφανώς και οι «πράσινοι» δεν θα παρουσιαστούν αδιάφοροι, με την έννοια που πολλοί έχουν στο μυαλό τους. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει για το γόητρο. Αλλά φτάνει μόνο αυτό για να φύγει με τη νίκη από το ΣΕΦ;

Αν όχι πάντα, συνήθως το κίνητρο αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα, όταν ρίχνεις στο παρκέ δύο ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να τα κάνουν όλα σε αυτό το ματς. Να πάρουν τη νίκη, που θα είναι η τρίτη συνεχόμενη σε βάρος του μεγάλου τους αντιπάλου και πρώτη μετά τον τελικό Κυπέλλου στην Κρήτη, να παγιωθούν στην πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκας και να στείλουν μήνυμα στους «πράσινους» και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος της Μπάσκετ Λιγκ. Δεν θα είναι εύκολο. Και οι αυξομειώσεις του βαθμού δυσκολίας κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εξαρτηθούν από τον Ολυμπιακό και μόνο από αυτόν.

Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι στα ντέρμπι «αιωνίων» δεν υπάρχει φαβορί -σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν είναι οι δύο ομάδες-, ο Ολυμπιακός δείχνει φέτος ότι μπορεί να ζήσει με αυτόν τον «τίτλο». Αν εξαιρεθεί η πρώτη φετινή συνάντηση των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, αυτό έδειξε στα επόμενα δύο παιχνίδια που αντιμετώπισε την ομάδα του Πρίφτη. Τόσο στο πρώτο ματς της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ, από το οποίο πέρασε με εικοσάρα, όσο και στον τελικό Κυπέλλου, παρότι... αποφάσισε να παίξει όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με διψήφιο αριθμό πόντων. H εικόνα, όμως, μέσα σε όλη τη χρονιά είναι και η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων. Από τη μία ο Ολυμπιακός, ο οποίος με δυο τρεις εξαιρέσεις είναι από τις πιο σταθερές και ανταγωνιστικές ομάδες της Ευρώπης, και από την άλλη ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επίσης με δυο τρεις εξαιρέσεις μοιάζει με ομάδα χωρίς αγωνιστική ταυτότητα.

Απόψε, πέραν του συνόλου, ρόλο θα παίξουν και οι προσωπικότητες, όπου και εκεί υπερτερεί η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Υπάρχουν παίκτες που, είτε βρεθούν στο παρκέ είτε δουν όλο το παιχνίδι από τον πάγκο, ξέρουν ποιον έχουν απέναντί τους. Ξέρουν ακριβώς τον τρόπο για να κατακτήσουν τη νίκη. Ξέρουν πως το 14-7 δεν θα είναι απλά δύο αριθμοί... Με απλά λόγια, ξέρουν πως αυτά τα παιχνίδια δεν παίζονται, αυτά τα παιχνίδια κερδίζονται...