Ο Ολυμπιακός βρίσκει το…χαμένο του DNA

Ο Ολυμπιακός σημειώνει σερί ανατροπές, με τους παίκτες να δείχνουν χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή στα δύσκολα - Η ομάδα της αυταπάρνησης φέτος δείχνει να βρίσκει το χαμένο της dna. 

Ο Ολυμπιακός βρίσκει το…χαμένο του DNA

Ο Ολυμπιακός ζορίστηκε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Όχι τόσο επειδή ήταν πίσω στο σκορ για περίπου 30 λεπτά, όσο κυρίως για το όχι γοητευτικό μπάσκετ που παρουσίασε για περίπου τρία δεκάλεπτα. Όπως σχολίασε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η ομάδα του έκανε το ίσως χειρότερο πρώτο ημίχρονό της στη φετινή χρονιά. Η ομάδα δεν εκτελούσε σωστά, τόσο στη δημιουργία όσο και στην επίθεση, ούσα απελπιστικά άστοχη. Ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας σημειώσει μόλις 7 πόντους. Στο ημίχρονο μέτρησε μόλις 25, έχοντας 4/13 (30.8%) δίποντα και 2/11 (18.2%) τρίποντα.

Οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να βρουν ρυθμό, δείχνοντας πως ακόμη δεν είχαν συνέλθει από το... μεθύσι της κατάκτησης του Κυπέλλου. Οι Ιταλοί, βέβαια, δεν είναι τυχαία ομάδα. Διαθέτουν το κορυφαίο αμυντικό σύνολο στη διοργάνωση και ήταν δεδομένο πως θα επιδίωκαν να «στραγγαλίσουν» τους Πειραιώτες. Πήγαν το ματς σε ένα πιο αργό τέμπο, πίεσαν στην περιφέρεια, σταμάτησαν την καλή κυκλοφορία της μπάλας και ανάγκασαν τους γηπεδούχους να σουτάρουν με χαμηλά ποσοστά. Βλέπετε. ήταν υποψιασμένοι. Ας μη ξεχνάμε πως στο ματς του πρώτου γύρου στον ιταλικό Βορρά ο Ολυμπιακός είχε... αλώσει το Μιλάνο (72-93), έχοντας πάρει... φωτιά από την περιφέρεια (18/33-54.5%).

Ο Σλούκας φωνάζει «παρών» στα κρίσιμα σημεία

Στο τέλος, όμως, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω. Άρχιζε να δαγκώνει στην άμυνα, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, έβγαλε συνεργασίες στο παρκέ, ο Σακίλ Μακ Κίσικ ανέλαβε πρωτοβουλίες, ενώ φυσικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα δύο σερί τρίποντα του Κώστα Σλούκα. Πέτυχε 8 σερί πόντους. Πρώτα με βολές, ενώ στη συνέχεια ήρθαν οι «βόμβες» του από την περιφέρεια, οι οποίες και διαμόρφωσαν το 56-50 στο σκορ στο 35'.

Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να παίζουν καλά στο πρώτο ημίχρονο, στα 30 λεπτά. Είναι σημαντικό όμως για έναν αθλητή να μπορεί να ανεβάζει την απόδοσή του και να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα, στα τελευταία λεπτά. Όταν η μπάλα θα... καίει.

O 32χρονος γκαρντ κάτι παρόμοιο έκανε στα Λιόσια κόντρα στην ΑΕΚ, το επανέλαβε με το «καυτό» του τρίποντο στο τέλος κόντρα στην Εφές, ενώ φώναξε «παρών» στο τέταρτο δεκάλεπτο κόντρα στο Μιλάνο. Παίκτης-πρωταγωνιστής και ηγέτης, με τον Ετόρε Μεσίνα στη συνέχεια να τον εκθειάσει: «Ο Σλούκας απογείωσε το ματς, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου». Δεν ήταν μόνος του όμως. Ήταν πολύτιμη και η συνεισφορά των Μουσταφά Φαλ, Σάσα Βεζένκοφ και Σακίλ Μακ Κίσικ, στους οποίους και στηρίχτηκε στα τελευταία λεπτά ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η ομάδα της αυταπάρνησης

Δεν αντιλέγουμε πως αυτό ήταν το δεύτερο σερί παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, στο οποίο βρισκόταν για τρία δεκάλεπτα πίσω στο σκορ. Τόσο απέναντι στον Παναθηναϊκό στην Κρήτη όσο και τώρα κόντρα στο Μιλάνο στο ΣΕΦ, βρέθηκε στο -12. O αντίπαλος έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό σε κάθε ματς. Στην τελευταία περίοδο, όμως, σε δύο μάλιστα σημαντικά παιχνίδια, η ομάδα έδειξε χαρακτήρα. Με συγκέντρωση, με αυταπάρνηση, με αποφασιστικότητα, με ομοψυχία, με πάθος, με έξτρα κίνητρο για τη νίκη, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο θετικό αποτέλεσμα. Δεύτερη σερί ανατροπή, με τους «ερυθρόλευκους» να χτίζουν και πάλι νοοτροπία νικητή. Ένα στοιχείο το οποίο βρισκόταν την περασμένη δεκαετία στο dna τους, αλλά στην πορεία κάπου χάθηκε.

Άλλωστε, ο Ολυμπιακός της περασμένης δεκαετίας, με τους τίτλους και τις ευρωπαϊκές διακρίσεις, είχε για σήμα κατατεθέν του το γεγονός πως δεν το έβαζε κάτω. Η ομάδα που πάλευε μέχρι το τέλος, που δεν παραδινόταν ποτέ, η παρέα που είχε κάνει τις υπερβάσεις και τις ανατροπές συνήθειά της. Δύο ευρωπαϊκά κατέκτησε με αυτόν τον τρόπο το 2012 και το 2013, ενώ συμμετείχε και σε άλλους δύο τελικούς (2015, 2017) στην Ευρωλίγκα. Οι αντίπαλοι τη χαρακτήρισαν ως την πιο σκληροτράχηλη ομάδα της διοργάνωσης για τη δεκαετία που μας πέρασε. Να, λοιπόν, που οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν και στις παλιές τους καλές συνήθειες.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους, σφυρηλατούν το μέταλλό τους, ενισχύουν τη νοοτροπία νικητή στα δύσκολα, ενώ αυξάνεται και η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ ομάδας και κόσμου. Μέσα σε λίγες μέρες οι Πειραιώτες επέστρεψαν στους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ σημείωσαν και νίκη μπάσιμο για μία θέση στην τετράδα της διοργάνωσης. Παρέμειναν στην 4η θέση, μείωσαν τη διαφορά στις 2 νίκες από την 3η Αρμάνι, ενώ και στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας ο Ολυμπιακός θα υπερέχει με 2-0.