Ολυμπιακό μεγαλείο!

Κώστας Σλούκας για τρεις! Ναιιιιιιιιιιιιιιι! Σαράντα πέντε λεπτά κατάθεση ψυχής και ολυμπιακού μεγαλείου χθες το βράδυ στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές με τρίποντο του ηγέτη του, του ανθρώπου που είναι ο μοναδικός που μπορεί να μπει στα παπούτσια του τεράστιου Βασίλη Σπανούλη.

Ολυμπιακό μεγαλείο!

Μεγάλη νίκη που εδραιώνει την ομάδα του Μπαρτζώκα στην οκτάδα και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Εφές που ήθελε να μπει σε αυτήν: Όχι εδώ, όχι στον Πειραιά!

Ο Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί πολλά πριν από το ματς, αλλά βασικό ζητούμενο και προτεραιότητα ήταν να μη «χαλάσει» το μυαλό των παικτών του μέσα στο παρκέ. Η νίκη στην Μπασκόνια ήταν σημαντική, αλλά όχι ικανή να δώσει στον Ολυμπιακό την ψυχολογία που είχε πέσει στα τάρταρα μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες.

Ο συντελεστής δυσκολίας του αγώνα με την Εφές ήταν εξ ορισμού μεγάλος, αφού πέρα από το γεγονός ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα ήθελε να επιστρέψει στις εντός έδρας νίκες κουβαλούσε στην πλάτη της έξι διαδοχικές ήττες από τους Τούρκους, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρρευσης στο ματς του πρώτου γύρου, στην τελευταία περίοδο του οποίου πέτυχε μόλις τρεις πόντους.

Μέσα σε όλα ήρθε και η είδηση του τραυματισμού του Ουόκαπ και ο Ολυμπιακός έπρεπε να «ζήσει ή να πεθάνει» με την απουσία ενός εκ των πολύτιμων παικτών του φετινού ρόστερ. Παρ’ όλα αυτά το ματς ξεκίνησε καλά για την ελληνική ομάδα, η οποία θωράκισε το ριμπάουντ και βρήκε λύσεις στην επίθεση από τους Σλούκα και Βεζένκοφ, με αποτέλεσμα να χτίσει μια διαφορά 9 πόντων με το τέλος της πρώτης περιόδου (26-17).

Παράσημο για τους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν μόνο ότι δεν έχασαν ριμπάουντ στη ρακέτα τους, αλλά και το γεγονός ότι κράτησαν στους 17 πόντους την πιο ταλαντούχα επιθετικά ομάδα της Ευρωλίγκας. Πολύ γρήγορα όμως το 0/6 στα τρίποντα των Τούρκων βελτιώθηκε και με τον Μίτσιτς να... βρίσκει και να τα κάνει όσο ο Παπανικολάου έπαιρνε ανάσες η Εφές πέρασε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο 19’ (37-38). Το πρόβλημα αφορούσε τη δημιουργία. Βλέποντας ο Αταμάν ότι ο Λάρκιν και ο Μπομπουά δεν είχαν σκοράρει εντός παιδιάς, «τάιζε» τους ψηλούς και με τον Πλάις να φτάνει τους 10 πόντους η Εφές ανέκτησε το προβάδισμα που είχε χάσει στην εκπνοή του ημιχρόνου με τρίποντο του Ντόρσεϊ.

Με τους Έισι και Ζαν-Σαρλ να έχουν... αποκλειστεί από το ροτέισον του Μπαρτζώκα, η Εφές έσβησε γρήγορα ένα 8-0 σερί του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας 52-52 με τρίποντο που προήλθε από το πρώτο επιθετικό ριμπάουντ των Τούρκων στο 26'. Σε εκείνο το σημείο μπήκαν στην εξίσωση οι Σλούκας και Βεζένκοφ, οι οποίοι με 14 πόντους έκαστος ήταν η απάντηση του Ολυμπιακού στον «μαγικό» Μίτσιτς, ο οποίος οδηγούσε επιθετικά την ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός πέταξε πέντε επιθέσεις στα σκουπίδια για να προσπεράσει στο σκορ, όταν η Εφές τού έδινε τις ευκαιρίες και το ματς έγινε θρίλερ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Ντόρσεϊ ήταν αυτός που έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 5 συνεχόμενους πόντους, ο Ντόρσεϊ ήταν όμως και ο μοιραίος με ένα λάθος από το οποίο προήλθε η ισοφάριση και με ένα άστοχο σουτ στην εκπνοή...

Στην παράταση γράφτηκε ιστορία, με το τρίποντο του Σλούκα και τις εικόνες των παικτών να αγκαλιάζονται και να κλαίνε από χαρά, βγάζοντας από πάνω τους όλη την ένταση και σμιλεύοντας ακόμα περισσότερο το ατσάλι από το οποίο είναι φτιαγμένοι.