Οι ομάδες της EuroLeague πρέπει να νικήσουν και τον κορονοϊό

Η πανδημία έχει αγγίξει για τα καλά τις ομάδες της EuroLeague. Τα κρούσματα που αλλάζουν τη δυναμική της ομάδας και το πρόβλημα με το καλεντάρι.

Οι ομάδες της EuroLeague πρέπει να νικήσουν και τον κορονοϊό

Το ελληνικό κράτος γνωστοποίησε τα μέτρα που θα ισχύσουν στα γήπεδα από τις 3 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως το μάξιμουμ προσέλευσης θα είναι στο 10%. Σκληρό μέτρο, το οποίο αναμφίβολα θα δημιουργήσει οικονομικά θέματα στις ομάδες, ειδικά σε εκείνες που έχουν χαμηλό προϋπολογισμό. Υπάρχουν τα εισιτήρια διαρκείας, συμφωνίες με χορηγούς και όχι μόνο.

Ο κορονοϊός, όμως, δεν έχει ακόμη νικηθεί. Ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο, βλέπετε πως τα κρούσματα έχουν ξεφύγει σε επικίνδυνο βαθμό. Οι μεταλλάξεις συνεχίζονται και προφανώς το πρόβλημα έχει αγγίξει και τον αθλητισμό. Η ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση, ψυχαγωγία, κοινωνική συναναστροφή είναι λογική και αναγκαία. Ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους λοκντάουν, οι οποίες επηρέασαν όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ψυχολογία όλων μας. Όμως, η επιστροφή στην κανονικότητα είχε και το ρίσκο της επιδείνωσης των κρουσμάτων. Και στον αθλητισμό...

Η πανδημία έχει αγγίξει για τα καλά τις ομάδες της Ευρωλίγκας. Οι αγώνες που δίνουν τα συγκεκριμένα σωματεία είναι πολλοί και συνεχόμενοι. Έχουν πάρα πολλά ταξίδια και συνεχόμενους αγώνες σε Ευρώπη και εγχώριες διοργανώσεις. Όσο και αν παίκτες και προπονητές προσέχουν, δεν είναι δύσκολο να πέσουν θύματα του κορονοϊού, έχοντας κάνει τα αεροδρόμια... σπίτια τους. Η Αρμάνι Μιλάνο, η Ρεάλ και τώρα ο Ολυμπιακός έχουν πολλά κρούσματα, με αποτέλεσμα οι αναμετρήσεις τους να αναβάλλονται η μία μετά την άλλη. Και δεν είναι μόνο αυτές. Οι αθλητές σε μία ομάδα μπάσκετ φτάνουν κοντά στους 15, οπότε όταν το όριο διεξαγωγής μιας αναμέτρησης είναι στους 8, αντιλαμβάνεστε πως εύκολα μπορεί να αναβληθεί ένας αγώνας.

Και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής. Όταν ένα ματς μπορεί να διεξαχθεί με 9 και 8 παίκτες, αυτόματα επηρεάζεται η δυναμική μιας ομάδας. Αλλοιώνεται το αποτέλεσμα και κατ' επέκταση η κατάταξη στην Ευρωλίγκα. Σκεφτείτε την ποιότητα που θα έχανε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός αν έπαιζε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ χωρίς τέσσερις περιφερειακούς του παίκτες, οι οποίοι έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα.

Επίσης, το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι το καλεντάρι της Ευρωλίγκας. Το πρωτάθλημα έχει μεγαλώσει (έχει πλέον 34 αγωνιστικές), οι ομάδες και τα παιχνίδια έχουν αυξηθεί, οι διπλές αγωνιστικές είναι πλέον περισσότερες και ουσιαστικά δεν υπάρχουν αρκετές ελεύθερες ημερομηνίες για να γίνουν οι αγώνες. Οι προβλέψεις δείχνουν πως τα κρούσματα θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ελλοχεύουν νέες αναβολές και το γεγονός αυτό θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τους ανθρώπους της λίγκας, ώστε να χωρέσουν όλα τα ματς. Γιατί δεν αναβάλλονται μόνο τα ματς της Ευρωλίγκας αλλά και αυτά των εγχώριων διοργανώσεων… Θα πρέπει μετά να βρεθούν κενές ημερομηνίες που να βολεύουν και τους δύο συλλόγους και βέβαια να δείξουν οι εγχώριες λίγκες καλή διάθεση, μεταθέτοντας αγώνες.

Είναι ξεκάθαρο πως όποια ομάδα προνόησε να έχει από την αρχή της σεζόν ένα ποιοτικό και βαθύ ρόστερ, με παίκτες που να μπορούν να παίξουν σε δύο και τρεις θέσεις, θα έχει ένα αβαντάζ αυτήν την περίοδο, διότι θα έχει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να καλύψει τις απουσίες. Όλο και περισσότεροι παίκτες θα βγαίνουν νοκ άουτ και οι προπονητές θα αναγκάζονται να κάνουν πειράματα και αλχημείες για να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις. Πλέον οι ομάδες θα χρειαστεί να νικήσουν και τον κορονοϊό…



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110