Ολυμπιακός: Κόμπλεξ ή έχεις, ή δεν έχεις

Το εκκωφαντικό διπλό στο ΟΑΚΑ απέδειξε -για άλλη μια φορά- ότι όταν τα ματς με τον Παναθηναϊκό γίνονται επί ίσοις όροις, συνήθως κερδίζει ο καλύτερος. Και τις περισσότερες φορές καλύτερος (πε)τυχαίνει να είναι ο Ολυμπιακός.

Ολυμπιακός: Κόμπλεξ ή έχεις, ή δεν έχεις

Το μπάσκετ είναι κατεξοχήν μια ιδιαίτερη περίπτωση τμήματος για τον Ολυμπιακό και τις κόντρες του με τον «αιώνιο» αντίπαλο, για διάφορους λόγους που δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε εδώ. Είναι, όμως, γεγονός ότι μόνο στο μπάσκετ του Ολυμπιακού συμβαίνει να «τα ακούει» μια ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις, επειδή είχε μια αναποδιά κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Και τι δεν άκουσαν, λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του μετά την ήττα στο ΣΕΦ. Έγινε λόγος για κόμπλεξ, για λάθος επιλογές, για... παραιτήσεις, για χίλια-δυο, με κυριότερο αποδέκτη μάλιστα τον κόουτς. Και όλα αυτά μήνα Νοέμβριο, σε ματς που δεν έκρινε απολύτως τίποτα. Απλά πλήγωσε τον «ερυθρόλευκο» εγωισμό. Εκ του αποτελέσματος του αγώνα της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, ίσως τελικά αυτό να ήταν καλό.

Αμέσως μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι στο ΣΕΦ, είχαμε γράψει σε blog για τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός, ώστε το πάθημα να του γίνει μάθημα. Κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι προσπαθούσαμε να δικαιολογήσουμε προπονητή και παίκτες. Η πρόθεσή μας δεν ήταν αυτή, αλλά πλέον δεν έχει απολύτως καμία σημασία.

Άλλωστε την απάντηση την έδωσε μέσα στο γήπεδο η ομαδάρα του Μπαρτζώκα. Και ήταν εμφατική. Διότι το κόμπλεξ είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις. Δεν πάει με... δόσεις. Και η πραγματικότητα αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού κόντρα στον «αιώνιο» σε επίπεδο Euroleague (13-7 οι νίκες συνολικά) και ειδικότερα στο ΟΑΚΑ. Όπου με το διπλό της Πέμπτης οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τις 5 νίκες σε 9 παιχνίδια.

Αποδείχθηκε στην πράξη, λοιπόν, ότι η ήττα στο ΣΕΦ ήταν η εξαίρεση. Στο ΟΑΚΑ, πλην του «νεκρού» διαστήματος στο 3ο δεκάλεπτο (αν δεν υπήρχαν και τέτοια θα μιλούσαμε για τους... Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς) οι Πειραιώτες έκαναν επίδειξη ισχύος, αποδεικνύοντας με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο όχι αν είναι καλύτεροι (αυτό το ξέραμε ήδη), αλλά πόσο καλύτερη ομάδα είναι από τους «πράσινους».

Και στο μπάσκετ, ένα από τα πιο δίκαια αθλήματα που υπάρχουν, 9 στις 10 φορές θα κερδίσει ο καλύτερος. Αρκεί τα παιχνίδια να γίνονται επί ίσοις όροις και να μην πρόκειται για ματς-«ανωμαλία», όπως αυτό στο ΣΕΦ. Δεν είναι κάθε μέρα του... Άι Γιαννιού να μπαίνουν τα τρίποντα από τα δέκα μέτρα με τον Φαλ κρεμασμένο πάνω σου...