Ολυμπιακός: H ασφάλεια στα ριμπάουντ και η επιδίωξη στο τρίποντο

Ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό φέτος στα ριμπάουντ - Έχουν συνεισφορά όλοι οι παίκτες - Η ομάδα φέτος βάζει πολλά τρίποντα, μόνο ζητούμενο να βελτιώσει το ποσοστό της. 

Ολυμπιακός: H ασφάλεια στα ριμπάουντ και η επιδίωξη στο τρίποντο

Την περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις πιο αδύναμες ομάδες στα ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα. Ειδικά στο αμυντικό υπήρχε πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να σκοράρουν με δεύτερες και τρίτες προσπάθειες. Ένας από τους λόγους που αποκτήθηκε στην ομάδα ο Μουσταφά Φαλ ήταν και αυτός. Πέρα από το γεγονός πως διαθέτει ένα κορμί ώστε να ματσάρει τους αντίπαλους «δεινόσαυρους», είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, αξιοποιώντας τα μακριά του χέρια. Φέτος, λοιπόν, έστω σε αυτές τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα του Πειραιά έχει δείξει ξεκάθαρη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι η 4η καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ (38.2 ανά παιχνίδι), η 4η σε αμυντικά (26 μ.ό.) και η 3η (!) στα επιθετικά με 12 ανά παιχνίδι. Και το σπουδαίο είναι πως σε αυτόν τον τομέα έχουν ενεργή συνεισφορά όλοι οι παίκτες. Πρώτος με 6 ανά παιχνίδι είναι ο Βεζένκοφ, ακολουθεί ο θηριώδης Γάλλος σέντερ (5.3 σύνολο, 2.8 αμυντικά, 2.5 επιθετικά), ενώ στην τρίτη θέση με 3 είναι οι Σλούκας και Πρίντεζης.

Στη συνέχεια είναι χαρακτηριστικό πως ακολουθούν με ακριβώς 2.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι οι Ντόρσεϊ, Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν, Μακ Κίσικ, Παπανικολάου και Ουόκαπ. Τα ριμπάουντ είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας αλλά και διάθεσης. Ένα δείγμα του ομαδικού πνεύματος που κυριαρχεί φέτος στον Ολυμπιακό, λοιπόν, είναι και η ενεργή παρουσία όλων των παικτών στα ριμπάουντ.

Φέτος ποντάρει στο τρίποντο - Σούπερ άμυνα στην περιφέρεια

Το αξιόπιστο τρίποντο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το σπορ, πηγαίνοντας στην ταχύτητα, στην αθλητικότητα και στο σουτ, όταν έχεις όπλο σου το καλό περιφερειακό σουτ έχεις ένα επιπλέον αβαντάζ για να φτάσεις σε νίκες και διακρίσεις. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής δεν σουτάρει αρκετά καλά. Είναι στη 12η θέση με 33.3% (36/108).

Τα πήγε εξαιρετικά κόντρα στη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (14/28-50%) πίσω από τα 6.75 μέτρα, αλλά στα προηγούμενα ματς ήταν κυρίως άστοχος. Βέβαια, είναι φανερό πως οι Πειραιώτες φέτος θέλουν να ποντάρουν στο τρίποντο. Το ψάχνουν, επιδιώκουν τα ελεύθερα σουτ μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας και ενδεχομένως να είναι θέμα χρόνου να βρουν πιο σταθερό ρυθμό.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στη στατιστική. Οι Πειραιώτες ναι μεν είναι η 12η πιο εύστοχη ομάδα σε ποσοστό, αλλά είναι η 5η μέχρι στιγμής σε εύστοχα τρίποντα (36) και η 4η σε προσπάθειες (108) για σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Φέτος το τρίποντο δεν θέλουν να γίνει αχίλλειος πτέρνα τους (όπως πέρσι) αλλά προσόν τους. Πιο εύστοχος παίκτης ο Μακ Κίσικ (4/7-57.1%), ενώ τα περισσότερα εύστοχα τα έχουν οι Ντόρσεϊ (7/18-38.9%) και Λαρεντζάκης (7/17-41.2%). Ο πιο άστοχος, πάντως, είναι ο Ουόκαπ (1/9-11.1%).

Επειδή, βέβαια, υπάρχει και το κομμάτι της άμυνας, είναι εξαιρετικά σημαντικό πως ο Ολυμπιακός λειτουργεί ανασταλτικά εκπληκτικά στην περιφερειακή άμυνα. Δεν είναι τυχαίο πως είναι πρώτος στο να δέχεται το χαμηλότερο ποσοστό από τον αντίπαλο. Μόλις 19.7% (!) παρακαλώ, τη στιγμή για παράδειγμα που η Άλμπα δέχεται 41.8%, ο Παναθηναϊκός 41.6%, η Μπάγερν 40.5% και η Εφές 40.3%. Δεύτερη είναι η Φενέρμπαχτσε με 24.7%.