Ολυμπιακός: H ερμηνεία για τους τρεις ξένους του Μπαρτζώκα

Το «ΦΩΣ» εξηγεί το σχόλιο του Γιώργου Μπαρτζώκα για παίκτες που δεν σηκώνουν κεφάλι στα δύσκολα, αλλά και για τους αθλητές πάνω στους οποίους μπορεί να ποντάρει ενόψει της νέας σεζόν στον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός: H ερμηνεία για τους τρεις ξένους του Μπαρτζώκα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στη Φενέρμπαχτσε ο προπονητής του Ολυμπιακού σχολίασε τα εξής για το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν: «Αν στραβώσει κάτι στη χρονιά, έχουμε παιδιά που είναι δύσκολο να σηκώσουν κεφάλι. Έχουμε έναν κορμό παικτών και τουλάχιστον τρεις ξένους παίκτες ικανούς να μας βοηθήσουν και του χρόνου. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, γιατί τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός άλλαζε όλους τους ξένους του». Ας αποκρυπτογραφήσουμε όμως το σχόλιο του Έλληνα τεχνικού.

Παίκτες που να φωνάζουν «παρών»

Είναι γεγονός πως μία από τις αδυναμίες που εμφάνισε φέτος ο Ολυμπιακός όσον αφορά το ρόστερ του είναι πως ναι μεν βρήκε κάποιους παίκτες με δυνατότητες, αλλά στην πορεία φάνηκε πως πνευματικά αλλά και αγωνιστικά λύγιζαν στα δύσκολα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, κατάλαβε φέτος αρκετά καλά πως δεν χρειάζεται να έχεις αθλητές στην ομάδα σου μόνο με ταλέντο και προοπτική αλλά και παίκτες με πείρα, χαρακτήρα και ικανότητες, οι οποίοι στα δύσκολα θα είναι σε θέση να σηκώσουν κεφάλι, να αντιδράσουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Παίκτες, όμως, όπως ο Άαρον Χάρισον, ο Οκτάβιους Έλις και ως έναν βαθμό και ο Τσαρλς Τζένκινς έδειξαν να... κρύβονται στα ζόρια. Από ένα σημείο και μετά φάνηκε σαν να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο και το παρκέ του ΣΕΦ τούς... κατάπιε. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως ένα από τα πράγματα που θα κοιτάξει ο Έλληνας τεχνικός τη νέα σεζόν είναι να βρει παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα, διαθέτοντας παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο, ώστε να δώσουν ουσιαστική ώθηση στην ομάδα. Μπασκετμπολίστες που θα φωνάξουν «παρών» όταν η μπάλα θα «καίει».

ΜακΚίσικ, Μάρτιν και Ζαν-Σαρλ

Πάμε όμως στο σχόλιο που έκανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ τουλάχιστον τρεις ξένους παίκτες ικανούς να βοηθήσουν και του χρόνου. Κατ’ αρχάς σε αυτούς δεν λογίζεται ο Σάσα Βεζένκοφ. Ναι μεν έχει καταγωγή από τη Βουλγαρία, αλλά γεννήθηκε στην Κύπρο, μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα, μιλάει άριστα τη γλώσσα μας, οπότε θεωρητικά λογίζεται ως Έλληνας και μέλος του γηγενούς κορμού.

Ο έμπειρος τεχνικός, λοιπόν, αναφερόταν στους Σακίλ Μακ Κίσικ, Χασάν Μάρτιν και Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Ο πρώτος (11.1 πόντοι, 2.2 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ, 1.4 κλεψίματα) ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα έως και το 2023, με την ΚΑΕ (πολύ σωστά) να επιβραβεύει τον παίκτη για την πρόοδο, την εξέλιξη και τη συνεχή αγωνιστική του βελτίωση. Έδειξε ορισμένα δείγματα απειρίας (φέτος άλλωστε είναι η πρώτη γεμάτη χρονιά σε επίπεδο Ευρωλίγκας), αλλά κατά κύριο λόγο ενθουσίασε με την απόδοσή του. Δίνει μεγάλη ώθηση επιθετικά, με τις χαρακτηριστικές διεισδύσεις του, με το εντυπωσιακό κάθετο παιχνίδι του αλλά και τους τρομερούς αιφνιδιασμούς που βγάζει στο ανοιχτό γήπεδο. Πλέον έχει δείξει σημαντική βελτίωση και στο περιφερειακό σουτ.

Ο δεύτερος είναι ο Χασάν Μάρτιν (9 πόντοι, 72% δίποντα, 4.6 ριμπάουντ), ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, δείχνοντας με το… καλημέρα πως είναι παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας. Προς το τέλος της σεζόν η απόδοσή του ελαφρώς έπεσε, αλλά πρόκειται για έναν αξιόλογο αθλητικό σέντερ, με εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι, όντας λειτουργικός στο πικ εν ρολ και σκληρός στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός θα ποντάρει σε εκείνον στο «5» και τη νέα σεζόν, αλλά αναμφίβολα θα χρειαστεί και στήριγμα.

Ο τρίτος της... παρέας είναι ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ! Ο Γάλλος (6.5 πόντοι, 65.7% δίποντα, 3.1 ριμπάουντ) φόργουορντ/σέντερ λειτουργεί τουλάχιστον ικανοποιητικά στον ρόλο του τρίτου «4αριού» και του τρίτου σέντερ στο ρόστερ της ομάδας. Eίναι σοβαρός στην επίθεση, βγάζει ενέργεια και σκληράδα στην άμυνα. Παράλληλα λειτουργεί θετικά στις πεντάδες της ομάδας. Πολυεργαλείο! Για τον ρόλο του είναι ό,τι πρέπει για τη νέα σεζόν και έχει κερδίσει τη θέση με το σπαθί του.

Μπαρτζώκας: «Έχουμε τουλάχιστον τρεις καλούς ξένους για του χρόνου»

Ολυμπιακός: Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν...