«Μην αφήσετε αιχμαλώτους»

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο ΣΕΦ με το ένστικτο της επιβίωσης και ακολουθώντας το πλάνο του κατάφερε να σώσει μια… κατεστραμμένη χρονιά στην Εuroleague

«Μην αφήσετε αιχμαλώτους»

Βλέποντας τον Νεμάνια Νέντοβιτς να αποχωρεί από την προπόνηση το βράδυ της Τετάρτης με πρόβλημα στη γάμπα στον Παναθηναϊκό κατάλαβαν πως η αποστολή τους στο ΣΕΦ έμοιαζε με εκείνες που βλέπουμε στις ταινίες με Αμερικανούς πεζοναύτες που γυρίζουν στο Βιετνάμ για να πάρουν αιχμαλώτους!

Ο Ολυμπιακός ήταν το απόλυτο φαβορί για την αναμέτρηση, αλλά είχε και περισσότερη πίεση για να πάρει το ματς.

Ο Οντέντ Κάτας άλλαξε όλα τα πλάνα του αναγκαστικά και επέλεξε να ρισκάρει, να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να παλέψει η ομάδα του.

Το αίσθημα αυτοσυντήρησης ήταν εκείνο που λειτούργησε σε όλους διότι αντιλήφθηκαν πως μόνο εάν παλέψουν για την κάθε μπάλα θα καταφέρουν να… βγουν ζωντανοί. Ο Κάτας διαχειρίστηκε με ηρεμία την ήττα-σοκ από τον Προμηθέα, την απώλεια του Νέντοβιτς και την αίσθηση του «πρέπει» στο ΣΕΦ.

Εκεί οι «πράσινοι» είχαν κάνει τον μισό δρόμο για να φτάσουν στη νίκη. Από εκεί κει πέρα έπρεπε να εκτελέσουν το πλάνο και να τους βοηθήσουν οι συγκυρίες.

Ο Παναθηναϊκός ίσως και αναγκαστικά λόγω της απουσίας του Νέντοβιτς, παρέταξε ψηλό σχήμα με τους Σαντ-Ρος, Παπαπέτρου, Ουάιτ, Μπέντιλ και Μήτογλου και προσπάθησε να στείλει τον Σλούκα παράλληλα για να μην δημιουργήσει, ούτε να σκοράρει.

Την ίδια στιγμή το ψηλό σχήμα έδινε την ευχέρεια στους «πράσινους» να αλλάζουν σε όλα τα μαρκαρίσματα, έχοντας συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε παίκτη (που πάει, πότε σηκώνεται για σουτ κλπ), αλλά και να ελέγξουν τα ριμπάουντ.

Την ίδια στιγμή η τελευταία σταθερά του παιχνιδιού τους έδινε την δυνατότητα όχι μόνο να ανανεώνουν επιθέσεις, αλλά και να ελέγχουν το ρυθμό. Δεν ήθελαν σε καμία στιγμή ο Ολυμπιακός να… πατήσει το γκάζι και να τρέξει. Να μην βάλει στο ματς τους γκαρντ του Ολυμπιακού και να πάει το τέμπο εκεί ακριβώς που τον βολεύει.

Η απουσία του Νέντοβιτς ήταν όμως ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και κατάφερε να βρει λύσεις στο πρόσωπο των Σαντ-Ρος και Μποχωρίδη.

Όσο για τον Ολυμπιακό ενδεχομένως πίστεψε πως ο «αιώνιος αντίπαλος» θα ήταν εύκολη λεία χωρίς τον Νέντοβιτς. Οι παίκτες του «έσπασαν» από το μεγάλο «πρέπει» του αγώνα, διότι αυτοί είχαν τεράστιο βαθμολογικό κίνητρο.

Δεν κατάφεραν να βάλουν το ματς στο δικό τους τέμπο, δεν είχαν ενέργεια για να πιέσουν τους γκαρντ του Παναθηναϊκού και να τους εξουθενώσουν. Δεν πέρασαν τη μπάλα στον Πρίντεζη στα τελευταία λεπτά και κυρίως δεν είχαν τον Σπανούλη να πάρει τις αποφάσεις, κάτι που αμφότεροι έχουν κάνει εκατοντάδες φορές σε ματς που «καίνε»…

Ο Παναθηναϊκός έχει μια χρονιά κατεστραμμένη στην Euroleague και με τη νίκη του στο ΣΕΦ… την έσωσε. Ασφαλώς δεν τιμά τους «πράσινους» να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, αλλά η νίκη επί του Ολυμπιακού τονώνει την αυτοπεποίθησή τους για τη συνέχεια.