Ολυμπιακός: Ιανουάριος, μήνας των θρίλερ

Ανεπανάληπτο ήταν αυτό που συνέβη στον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Όλα τα παιχνίδια που έδωσε στη Euroleague ήταν γκρανγκινιόλ σε εξέλιξη!

Ολυμπιακός: Ιανουάριος, μήνας των θρίλερ

Αυτό που συνέβη μέσα στον Ιανουάριο για τον Ολυμπιακό δεν έχει προηγούμενο! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσε επτά ματς, τα οποία όλα είχαν εξέλιξη... θρίλερ. Ο συντελεστής του όμως είναι αρνητικός. Νίκησε μόλις σε τρία παιχνίδια και έχασε σε τέσσερα, τα οποία και τον απομάκρυναν από την οκτάδα των πλέι οφ. Επικράτησε στην παράταση (93-101) της Βιλερμπάν στη Γαλλία, αλλά υπέστη ήττα-σοκ στο ΣΕΦ από τους Γάλλους (63-69). Αποχώρησε ανακουφισμένος στο Φάληρο κόντρα στην Μπάγερν, με τους Γερμανούς να αστοχούν στο τελευταίο σουτ (81-79), ενώ πήρε παλικαρίσιο διπλό στον έξτρα χρόνο (87-89) κόντρα στη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, όμως, έχασε μέσα από τα χέρια του το ματς στο Κάουνας (81-79), δείχνοντας τάσεις αυτοκτονίας, ενώ λύγισε στο τελευταίο λεπτό κόντρα στην Αρμάνι στο Μιλάνο (90-79). Και το... κερασάκι στην τούρτα, με το χιτσκοκικό φινάλε κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον Πειραιά. Με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν παιδικά λάθη (όπως και οι διαιτητές) και στο τέλος να αστοχούν σε τρία σουτ για να παρέμεναν ζωντανοί στη διεκδίκηση του ματς. Έκαναν εξαιρετική προσπάθεια, το πάλεψαν, αλλά έχασαν και σε αυτό (74-76).

Ένας μήνας ψυχοφθόρος, με αγχωτικά φινάλε, με έντονα συναισθήματα που επηρεάζουν την ψυχολογία αλλά και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Επτά σερί ματς χωρίς κανένα να έχει ένα ήρεμο τελείωμα. Η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο σε όλα μέχρι τέλους. Είναι βέβαια και πώς το βλέπει κανείς. Από τη μία, ο Ολυμπιακός έδειξε πως χτυπάει στα ίσα όλα τα ματς, απέναντι στον κάθε αντίπαλο, σε κάθε έδρα. Έχει το κακό συνήθειο όμως να ξεκινά υποτονικά τα παιχνίδια του και να κυνηγά στο σκορ τον αντίπαλο.

Με το γνωστό του... διπρόσωπο προφίλ βέβαια κατορθώνει να φέρνει τα πάνω κάτω, να σημειώνει ανατροπές, αλλά κατά κύριο λόγο στο τέλος αποχωρεί από το παρκέ με σκυμμένο κεφάλι. Όταν τα ματς κρίνονται στην... κόψη του ξυραφιού, συνήθως... λυγίζει. Είναι η πίεση που δεν μπορεί να διαχειριστεί; Είναι η έλλειψη εμπειρίας ορισμένων παικτών; Η ουσία είναι πως ο Γενάρης τον έβγαλε να αριθμεί περισσότερες ήττες παρά νίκες.

Έχει μια αστάθεια η ομάδα του Πειραιά από το ξεκίνημα της σεζόν, την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί. Είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Καμία αντίρρηση πως έχει επηρεάσει σε έναν βαθμό τους Πειραιώτες η σημαντική απουσία του Κώστα Παπανικολάου, όμως παρόμοια προβλήματα δεν έχουν μόνο οι «ερυθρόλευκοι» αλλά οι περισσότερες ομάδες.

Ο δρόμος του για την οκτάδα πρόκρισης έχει δυσκολέψει. Είναι στην 11η θέση, με αρνητικό ρεκόρ (11-12) και μπροστά του έχει τις Βαλένθια, Εφές, Φενέρμπαχτσε, Μπάγερν, Ζαλγκίρις και Ζενίτ. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να κάνει υπερβάσεις. Ακολουθεί ένας περισσότερο ήρεμος Φλεβάρης, με μόλις τρία ματς για τον Ολυμπιακό. Κόντρα σε Παναθηναϊκό (ΣΕΦ), Εφές (εκτός) και ΤΣΣΚΑ (εντός).

Θα ήταν ιδανική αντίδραση να κάνει το «3 στα 3», αλλά το σενάριο αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ναι, έχει ζόρικο πρόγραμμα, καθώς μετά έχει και την Μπασκόνια στη Βιτόρια, αλλά αν οι Πειραιώτες έχουν το μέγα κίνητρο, τη «δίψα» και την επιθυμία να διακριθούν και να επιστρέψουν στα πλέι οφ, θα χρειαστεί να κάνουν υπερβάσεις! Εκτός και αν κάποιοι έχουν πλέον αποδεχθεί τη μοίρα τους... Αυτό δεν θέλουμε να το πιστεύουμε.