Ολυμπιακός: Ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο!

Ομάδα αλαλούμ μέχρι στιγμής φέτος ο Ολυμπιακός που δεν εμπνέει σιγουριά - Ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο - Τα αίτια της ήττας στο Κάουνας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο!

Είναι τεράστια η βαθμολογική ζημιά για τον Ολυμπιακό ύστερα από την ήττα στο Κάουνας. Αν είχε πάρει το διπλό, το οποίο του γλίστρησε με ασύλληπτο τρόπο μέσα από τα χέρια, θα έφτανε τις 12 νίκες, όσες έχουν τόσο η 6η Ζαλγκίρις πλέον όσο και η 7η Μπάγερν. Θα έκανε γερό μπάσιμο στην οκτάδα και παράλληλα θα είχε στην ισοβαθμία τους Λιθουανούς, καθώς είχε ηττηθεί με έναν πόντο διαφορά στο ΣΕΦ. Η ήττα από τους «πράσινους» θα λέγαμε πως είναι καταστροφική, καθώς πλέον έπεσε στη 10η θέση (11-10) και παράλληλα, πλέον, υστερεί στην ισοβαθμία τόσο απέναντι στη Ζαλγκίρις όσο και κόντρα στην Μπάγερν.

Και άντε τώρα να τα βγάλει πέρα η ομάδα του Πειραιά σε ένα δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της. Έρχεται διπλή αγωνιστική με παιχνίδια κόντρα σε Αρμάνι Μιλάνο (εκτός), η οποία έχει βρει ρυθμό, διαθέτοντας την κορυφαία επίθεση στο πρωτάθλημα, και με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, με την πλειάδα παικτών-σούπερσταρ. Ο Ολυμπιακός δεν είναι φαβορί για να πάρει τη νίκη σε κανένα από τα δύο ματς και στο ενδεχόμενο που ηττηθεί και στα δύο, ο δρόμος για τα πλέι οφ θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό.

Βέβαια, ο φετινός Ολυμπιακός είναι ο πιο απρόβλεπτος της τελευταίας δεκαετίας. Είναι ικανός για το καλύτερο (νίκησε στον πρώτο γύρο τόσο την Αρμάνι όσο και την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, ενώ ήταν πολύτιμο και το διπλό επί της Ζενίτ) και το χειρότερο, όπως με το να ηττηθεί στο ΣΕΦ από τη Βιλερμπάν και να χάσει δύο ματς σε μία σεζόν από τη Ζαλγκίρις! Ασταθής, αυτοκαταστροφικός, με συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, καταφέρνοντας να είναι πιο αποτελεσματικός εκτός έδρας παρά στον Πειραιά.

Είναι μία ομάδα που δεν μπορείς να της έχεις σιγουριά και εμπιστοσύνη. Λογικό να βλέπεις αυτά τα πράγματα στα δέκα πρώτα ματς, άντε σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο. Όταν όμως έχεις μπει στον δεύτερο γύρο και προχωράς στην τελική ευθεία, δεν νοείται να αδυνατείς να σταθεροποιήσεις την απόδοσή σου.

Ψυχοβγάλτης…

Δεν χωνεύεται και δεν αντέχεται ούτε να δεις σε επανάληψη τα εφιαλτικά τρία τελευταία λεπτά που βίωσε ο Ολυμπιακός στο Κάουνας. Ήταν... αυτοκτονία από τις λίγες. Έκανε ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να ηττηθεί. Βέβαια, κάποιος θα σχολιάσει πως σχεδόν όπως ανέτρεψε το σκορ και νίκησε στη Γαλλία τη Βιλερμπάν, έτσι και τώρα έχασε στη Λιθουανία από τη Ζαλγκίρις.

Όμως, όταν έχεις παίκτες-πρωταγωνιστές, με εμπειρία, αθλητές-θρύλους στη διοργάνωση, προπονητή με πιο πλούσιες παραστάσεις, αναμένεις όταν κρατάς ένα παιχνίδι στα χέρια του να το «καθαρίζεις». Δυστυχώς, όμως, γενικότερα φέτος τα περισσότερα ματς της ομάδας κρίνονται στο τέλος. Ακόμη και όταν νικά, το καταφέρνει με το... στανιό. Στον πόντο, στην τελευταία φάση, στο σουτ. Ομάδα-ψυχοβγάλτης! Νίκησε την Μπάγερν στο ΣΕΦ επειδή αστόχησαν οι Γερμανοί στην τελευταία κατοχή. Στο Τελ Αβίβ επικράτησε της Μακάμπι στην παράταση, ενώ και τη Βιλερμπάν πριν από μερικές ημέρες κατάφερε να λυγίσει την αντίστασή της ξανά στον έξτρα χρόνο.

Το χαμένο λέι απ άλλαξε τα δεδομένα

Και τώρα στο Κάουνας, ενώ είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη νίκη από νωρίς, στη συνέχεια βίωσε μία ασύλληπτη αγωνιστική καθίζηση. Έβαλε το τρίποντο ο Σπανούλης στα 3’11’’ πριν από το τέλος, η ομάδα πήγε στο +7 (72-79), έχεις το μομέντουμ με το μέρος σου και μετά τι; Ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε ποτέ ξανά (!) στο ματς. Ο κουρασμένος Μακ Κίσικ, που άλλες φορές καρφώνει… πάνω από αντιπάλους, έχασε στη συνέχεια ολομόναχος ένα εύκολο λέι απ για να φέρει τη διαφορά στο +9. Mοιραίος! Γκάφα ολκής, ουσιαστικά ήταν η φάση που άλλαξε τα δεδομένα, με τον παίκτη να δείχνει ξανά την απειρία του σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο. Και οι Πειραιώτες το πλήρωσαν στη συνέχεια, καθώς δέχτηκαν σερί εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον (κάκιστες επιστροφές από τους φιλοξενούμενους) και ελεύθερα τρίποντα. Άμυνα έπαιζαν με τα... μάτια, χάνοντας παράλληλα σχεδόν όλα τα ριμπάουντ! Το μομέντουμ πλέον είχε αλλάξει χέρια...

Στατικοί και προβλέψιμοι στην επίθεση

Με το σκορ στο 77-79, οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη βγάλει νευρικότητα και άγχος στο παιχνίδι τους για να σκοράρουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν μία κανονική επίθεση. Δεν κυκλοφορούσαν την μπάλα, έγιναν στατικοί, έψαχναν απελπισμένα το ένας εναντίον ενός, με αποτέλεσμα να γίνουν στατικοί και προβλέψιμοι. Ο Σλούκας πρώτα πήγε για ένα δύσκολο ντράιβ (αστόχησε) δίχως προοπτική, ενώ στα 29’’ πριν από το τέλος ο Σπανούλης πήρε πάνω του ένα τραβηγμένο τρίποντο (ήταν δίπλα του ελεύθερος ο Βεζένκοφ), με την μπάλα στη συνέχεια να γλιστράει μέσα από τα χέρια των Ζαν-Σαρλ και Μακ Κίσικ για το ριμπάουντ. Νέος αιφνιδιασμός για πλάκα από τους Λιθουανούς, με τον Λοβέρν να σκοράρει σαν... γκαρντ στο ανοιχτό γήπεδο (79-79). Όλα στραβά, με τους Πειραιώτες να δείχνουν εμφανώς κουρασμένοι.

Ο Σλούκας ήρθε... παγωμένος

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο +7 έχοντας σχήμα με τους Σπανούλη, Μακ Κίσικ στο «2», Βεζένκοφ στο «3», Πρίντεζη στο «4», ο οποίος ήταν αρκετά καλός, συν τον Ζαν-Σαρλ στο «5». Στο τελευταίο λεπτό, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε την εμπειρία του Σλούκα και έβγαλε τον Πρίντεζη, επιλέγοντας στην πεντάδα του έναν έξτρα χειριστή της μπάλας. Ο 31χρονος γκαρντ, όμως, ήταν ήδη τρία λεπτά εκτός αγώνα και όταν μπήκε δεν ήταν ζεστός.

Οι συμπαίκτες του όλοι τραβήχτηκαν στην περιφέρεια, με σκοπό είτε να βρουν ελεύθερο σουτ είτε να ανοίξουν χώρο για να πάει σε ντράιβ ο Σλούκας, αλλά ο Ουόκαπ, έχοντας και το θάρρος πως η ομάδα του είχε να δώσει ένα έξτρα φάουλ, ρίσκαρε να πάει δυνατά πάνω στην μπάλα και την έκλεψε! Πέτυχε το καλάθι στον αιφνιδιασμό, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για την ομάδα του.