Ολυμπιακός: Ένας Θρύλος «Cobra Kai» στο Τελ Αβίβ!

O Oλυμπιακός «δάγκωσε» σαν κόμπρα τη Μακάμπι στην παράταση και έκανε γερό μπάσιμο στην οκτάδα - Ο «σεληνιασμένος» εδώ και ένα μήνα Σλούκας, αλλά και η άγνοια κινδύνου του Λαρεντζάκη.

Ολυμπιακός: Ένας Θρύλος «Cobra Kai» στο Τελ Αβίβ!

Ο Ολυμπιακός σημείωσε την τρίτη σερί νίκη του στην EuroLeague και το έκτο του εκτός έδρας θετικό αποτέλεσμα. Είναι οξύμωρο, αλλά οι Πειραιώτες φέτος έχουν χαμογελάσει περισσότερες φορές μακριά από το ΣΕΦ (10-8 ρεκόρ) παρά στο «σπίτι» τους. Το γεγονός όμως δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, καθώς ο κορονοϊός και η απουσία φιλάθλων στις εξέδρες έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Πλέον, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος είναι ο γηπεδούχος, αλλά ποια ομάδα παρουσιάζεται πιο έτοιμη, αλλά και περισσότερο «διψασμένη». Και τα χείλη των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειχναν «ξερά» κόντρα στη Μακάμπι, ψάχνοντας με μανία για νερό στο Τελ Αβίβ, το οποίο και βρήκαν, αλλά και το ήπιαν με χαμόγελο ανακούφισης στο τέλος.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι Πειραιώτες «δραπέτευσαν» από το Ισραήλ, αν και είχαν νοκ-άουτ τους Άαρον Χάρισον και Κώστα Παπανικολάου, με τον Χασάν Μάρτιν να παίζει με ένεση λόγω τραυματισμού. Το «όλοι για έναν και ένας για όλους», όμως, είναι ένα μότο το οποίο έχει περάσει στη ψυχοσύνθεση των παικτών αυτής της ομάδας, η οποία στο τέλος «δάγκωσε» σαν... κόμπρα τον αντίπαλο της. Πλέον, ο Ολυμπιακός έκανε γερό μπάσιμο στην οκτάδα της κατάταξης, στην οποία και σκοπεύει να διατηρηθεί.

Ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε αλλά είχε νοοτροπία νικητή και ψυχραιμία στις βολές

Ναι, είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε στο Τελ Αβίβ. Δεν συνδύασε την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του, όπως για παράδειγμα έκανε στη Μόσχα κόντρα στη Χίμκι ή στη Βαρκελώνη απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Όμως, έβγαλε ψυχή στο παρκέ. «Δάγκωνε» για κάθε κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο, πάλεψε μέχρι τέλους για να στείλει το ματς στην παράταση και απέδειξε πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει στην παράταση. Είχε νεύρο, αποφασιστικότητα, θέληση, αλλά και το ένστικτο επιβίωσης που χαρακτήριζε αυτή την ομάδα την τελευταία δεκαετία. Κάθε φορά που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, έβρισκε τρόπο να βγαίνει ζωντανή. Μεγάλο και σπουδαίο «διπλό», το οποίο όχι μόνο τονώνει το ηθικό και τη ψυχολογία των "ερυθρολεύκων", αλλά σφυρηλατεί και τη νοοτροπία νικητή της ομάδας ενόψει της συνέχειας. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα που κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού, αποτελούν σημαντικές εμπειρίες ειδικά για τους ρούκι παίκτες των Πειραιωτών ενόψει της συνέχειας.

Οι Πειραιώτες ήταν άστοχοι στο τρίποντο στο πρώτο ημίχρονο (τέλειωσαν με 8/26-30.8%, αρχίζοντας με 1/7 στην πρώτη περίοδο) και αρκετά διστακτικοί στην επίθεση. Στο ματς έχασαν τη μάχη στα ριμπάουντ (37-32), δεν βρήκαν πόντους στον αιφνιδιασμό, αδυνατούσαν να σκοράρουν με δεύτερες προσπάθειες, ενώ τέλειωσαν και το ματς με αρνητικό πρόσημο στον τομέα ασίστ/λάθη (16/19). Δέχτηκαν και αρκετά επιθετικά φάουλ (η διαιτησία δεν ήταν καλή), τα οποία πολλές φορές τους εκνεύρισαν, αλλά παρέμειναν μέσα στο παιχνίδι. Και κυρίως, ήταν ψύχραιμοι στις βολές. Οι "ερυθρόλευκοι" στο παρελθόν έχουν δεχτεί αρκετή κριτική για τη μη σταθερότητά τους σε αυτό το κομμάτι (την έχουν πατήσει πολλάκις), αλλά αυτή τη φορά τα πήγαν περίφημα. Μέτρησαν 25/29 (86.2%), με τους Βεζένκοφ και Σλούκα να μετρούν 4/4 στο τελευταίο λεπτό, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Το ίδιο σταθερός ήταν και ο Γιαννούλης Λαρεντζέκης στο τέλος, χάνοντας την τελευταία επίτηδες, για να μη δώσει την επαναφορά στους γηπεδούχους. Μία από τις λεπτομέρειες που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ο Σλούκας απολαμβάνει τον ρόλο του στον Ολυμπιακό - «Σεληνιασμένος» τον τελευταίο μήνα

Ο Κώστας Σλούκας συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον εμπιστεύεται με λατρεία στο παρκέ. Σε αγώνα 45 λεπτών τον κράτησε στο παρκέ για 39.52 λεπτά! Είναι ο νέος ηγέτης της ομάδας, βρίσκεται σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι και ο Έλληνας τεχνικός τον στηρίζει σε απόλυτο βαθμό. Έκανε το τρίτο του φετινό νταμπλ-νταμπλ (μετά από αυτά με Αρμάνι και Μπαρτσελόνα) με 21 πόντους και 11 ασίστ, δίνοντας τεράστια ώθηση σε σκορ και δημιουργία, μη βγάζοντας σημάδια κούρασης στο παρκέ. Δεν έκανε το τέλειο ματς. Έχασε σουτ (είχε 5/12, αλλά 9/9 βολές), έκανε και 6 λάθη, αλλά η ουσία είναι πως πλέον δεν διστάζει, δεν έχει άγχος. Παίζει περισσότερο ελεύθερα, απολαμβάνει τον ρόλο του και λειτουργεί με αποφασιστικότητα στο παιχνίδι του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ύστερα από την υποτονική εμφάνιση που έκανε στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (3/12), η αντίδραση που έδειξε στη συνέχεια είναι εντυπωσιακή. Απάντησε με αγωνιστική εκτόξευση ολκής! Εδώ και ένα μήνα παίζει μπάσκετ σαν... σεληνιασμένος! Από το παιχνίδι στη Βαρκελώνη έως και στην αναμέτρηση στο Τελ Αβίβ, σε αυτές τις 8 αναμετρήσεις του Ολυμπιακού (με Μπαρτσελόνα, Ερ. Αστέρα, Βαλένθια, Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, Χίμκι, Μπάγερν, Μακάμπι), αριθμεί 16.3 πόντους (έχει +20 στα τελευταία 3 ματς) και 7.6 ασίστ, δίνοντας ρεσιτάλ σε σκορ και δημιουργία. Και κυρίως λειτουργεί με ανιδιοτέλεια.

Οι εξαιρετικές τελευταίες εμφανίσεις του, δικαιώνουν τον ντόρο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι για να επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι. Επιθετικά το ρεπερτόριο του είναι πλούσιο, έχοντας εξελίξει το παιχνίδι του. Τρίποντα, σουτ από μέση απόσταση (ακόμη και μετά από ντρίμπλα), καλάθια με διεισδύσεις δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα σε κάθε ευκαιρία, παραμένοντας χαρισματικός στις πικ-εν-ρολ συνεργασίες. Πλέον, βλέπουμε έμπρακτα και το πόσο αξιοποιεί την αθλητικότητα την οποία και έχει αποκτήσει. Είναι πιο γρήγορος, περισσότερο ευέλικτος, έχει καλύτερο πρώτο βήμα, αλλά και εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης. Όλα αυτά τα έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι του, τα οποία είναι προϊόν καθαρά προσωπικής και σκληρής δουλειάς.

Το νέο ξεπέταγμα του Λαρεντζάκη

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν πολύτιμος και στη νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Όταν μέτρησε 11 πόντους, με 3/4 τρίποντα, δίνοντας σημαντική επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Στο Τελ Αβίβ, όμως, όχι μόνο έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με τους Πειραιώτες (αλλά και στην καριέρα του στην EuroLeague), αλλά αποδείχτηκε και πολύτιμος στο να φτάσει η ομάδα στη νίκη. Τελικά είχαν δίκιο όσοι έλεγαν πως «αυτό το παιδί δεν έχει φόβο, δεν νιώθει... ».

Τι και αν δεν έπαιξε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο; Για ακόμη μία φορά απέδειξε πως ήταν πανέτοιμος! Με το που μπήκε στο δεύτερο μέρος, έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του. Έβαλε τρίποντα, πήρε πάνω του σουτ, έδωσε ασίστ, έκλεψε μπάλες. Και στο τέλος της παράτασης έβγαλε άμυνες, πήρε καθοριστικό ριμπάουντ, ενώ παρουσιάστηκε ψύχραιμος και στις κρίσιμες βολές, ολοκληρώνοντας το ματς με 13 πόντους (2/4 τρίποντα, 5/6 βολές), 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 1 ασίστ.

Ό,τι ευκαιρία του έχει δώσει φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος, την έχει αρπάξει από τα... μαλλιά. Παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, έχει τσαγανό, βγάζει ψυχή στο παρκέ και ο Έλληνας τεχνικός βλέπει με ικανοποίηση πως έχει έναν γκαρντ που μπορεί να υπολογίζει ακόμη περισσότερο σε εκείνον στο μέλλον.