Ολυμπιακός: Κανέναν δεν θα φοβηθεί!

Ο Ολυμπιακός δίδαξε ομαδικό μπάσκετ την Μπαρτσελόνα (96-88) και πως κερδίζουν όχι οι… σταρ, αλλά η «νέα γενιά» των Πειραιωτών! Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής

Ολυμπιακός: Κανέναν δεν θα φοβηθεί!

Ελάτε, με το χέρι στην καρδιά… Δεν το περιμένατε και πολλοί έτσι δεν είναι; Μεταξύ μας, ακόμα και μετά το 0-12 και το 6-21 του πρώτου δεκαλέπτου… δεν το πολυπίστευα, αλλά φτάνει που το πίστευαν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του. Απέδειξαν ότι δεν φοβούνται κανέναν. Όχι μόνο κοιτάνε τους πάντες στα μάτια αλλά έχουν την θέληση, τον τρόπο, τον χαρακτήρα, την άγνοια κινδύνου. Έκαναν πράξη το «θα πέσω (στη Μόσχα) αλλά θα σηκωθώ πιο δυνατός». Το είπε ο κόουτς... Το προσέξατε; «Όταν θα είμαστε πλήρεις θα παίξουμε ξανά σε υψηλό επίπεδο». Τόσο γρήγορα δεν το περίμενε κανείς, αλλά τουλάχιστον ο Ολυμπιακός είναι πλήρης και πάλι και μακάρι να παραμείνει έτσι.

Κέρδισε με την επίθεση

Πάμε στα του ματς… Εξαιρετικά διαβασμένος, εξαιρετικά στημένος. Μπήκε με ταχύτητα, κτυπούσε γρήγορα στα πρώτα δευτερόλεπτα και δη μέσα στη ρακέτα της Μπαρτσελόνα ακόμα και με τους Ζαν-Σαρλ και Παπανικολάου, όχι μόνο με τον Μάρτιν (τι παίκτης είναι αυτός, γρήγορα νέο συμβόλαιο) ενώ σούταρε με αυτοπεποίθηση από το ξεκίνημα. Μπήκε με 5/5 τρίποντα (και τελείωσε με 10/23 με 45%) παίρνοντας από τον καθένα το καλύτερο. Ο Τζένκινς είχε 2/2 αλλά από τις αγαπημένες του γωνίες. Συνεσταλμένα, με βάση το πλάνο και όχι απ΄ όπου να ναι.

Το μπασκετικό ρητό θέλει τις επιθέσεις να κόβουν τα εισιτήρια και τις άμυνες να κερδίζουν τα ματς, αλλά η επίθεση του Ολυμπιακού ξεκάθαρα κέρδισε το παιχνίδι απέναντι μάλιστα στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα δεν δέχονταν ούτε 70 πόντους: 69 και κάτι για την ακρίβεια ήταν η επίδοσή της και ο Ολυμπιακός της έβαλε 96 πόντους, ενώ για πρώτη φορά (ίσως όχι μόνο φέτος) σκόραρε σε όλα τα δεκάλεπτα πάνω από 21 πόντους.

Μόλις 2 ασίστ ο Καλάθης

Πιστός όμως και στο πλάνο του στην άμυνα: Νταμπλ-τιμ στον Μίροτιτς, ο Μάρτιν έβγαινε πάνω στον Καλάθη μετά το πρώτο σκριν (2 ασίστ ο Καλάθης στο ματς και 13 η 2η ομάδα με την καλύτερη δημιουργία) ενώ τρομεροί στις βοήθειες τους ήταν και οι Ζαν-Σαρλ και Παπανικολάου που όποτε χρειάστηκε βγήκαν μπροστά και επιθετικά.

Το ματς στη Βαρκελώνη εδώ που τα λέμε ήταν η αποθέωση της ομαδικής δουλειάς. Ακόμα και ο Έλις, που μπήκε στο 1ο δεκάλεπτο να δώσει καμιά ανάσα στον Μάρτιν και έκανε λάθος και 2 φάουλ, όταν πέρασε ξανά στο 3ο δεκάλεπτο πέτυχε αμέσως 4 πόντους. Έδωσε και αυτός το κάτι από την πλευρά του.

Δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν πανικοβλήθηκαν στην αντεπίθεση της Μπαρτσελόνα που έφτασε στο 77-77 –και δεν προηγήθηκε ποτέ στο ματς-αλλά κοίταξαν να συνεχίσουν το παιχνίδι τους με άγνοια κινδύνου. Σε αυτό είναι έξπερτ ο ΜακΚίσικ που έκανε τα 2 λάθη του, αλλά πέρα από αυτά έδινε και πάλι το ριψοκίνδυνο, το παραπάνω στον Ολυμπιακό, το τρελό. Πάτησε στη σταθερά Χασάν Μάρτιν που ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ άλλον ψηλό με τον οποίο θα έχει πρόβλημα (από Μιλουτίνοφ σε Ντέιβις πήγε) ενώ όταν ο Σλούκας είναι ενορχηστρωτής ο Ολυμπιακός πάει σε άλλο… επίπεδο.

Κεφάλαιο: Σλούκας

Εδώ θέλω να πω κάτι για τον Σλούκα: Τελείωσε με νταμπλ-νταμπλ (15 πόντους και 10 ασίστ), έχοντας όμως 4/14 σουτ και δη 1/7 τρίποντα. Σε πολλές φάσεις –ακόμα και σε συνθήκες τρανζίσιον- τράβαγε χειρόφρενο και σούταρε. Σε πολλές φάσεις έμοιαζε να θέλει να το λήξει αυτός, προσωπικά σκεφτόμουν ότι ίσως έπρεπε να πάει σε άλλες επιλογές, να γίνει πιο δημιουργικός για τους άλλους… Όμως: Από την άλλη θέλουμε πιο επιθετικό τον Σλούκα, να παίρνει περισσότερα σουτ, να κάνει και το απρόβλεπτο, όπως και το έκανε στο «Παλάου». Αυτό είναι άλλωστε το παιχνίδι του, αυτή είναι η ηγετική στόφα που διαθέτει. Γι αυτό και έπαιξε 33 λεπτά και ο Σπανούλης λιγότερο από 7. Δεν σημαίνει ότι έτσι θα είναι, αλλά φάνηκε στο «Παλάου» η νέα γενιά του Ολυμπιακού.

Η «νέα γενιά»

Εν πρώτοις ο Ολυμπιακός έχει τελειώσει και πάλι το ματς με την… χαμηλή 5άδα, ας το πούμε έτσι, αυτή με τα τρία γκαρντ. Σλούκας, Χάρισον, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ και Μάρτιν. Το έχει ξανακάνει και είναι πεντάδα… νίκης, με χειριστές, με κορμιά, με σκόρερ. Οι πέντε συν τους Ζαν-Σαρλ, Παπανικολάου που ήταν και αυτοί πολύτιμοι, είναι αυτοί που έβγαλαν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η νέα γενιά του Ολυμπιακού! Είναι πλέον παράξενο (το ξαναλέμε όχι ότι θα είναι πάντα έτσι) αλλά μια πραγματικότητα, ο Πρίντεζης να έχει παίξει 9 λεπτά, ο Σπανούλης λιγότερο από 7. Φαίνεται σιγά-σιγά να δίνεται η σκυτάλη, να υπάρχει μια (νομοτελειακή) συνέχεια στην ομάδα…

ΥΓ: Δεν κάνει 0/2 όταν έχει δύο ματς την εβδομάδα. Είπε να αφαιρέσει το άγχος από το πρώτο ματς και πάει Βελιγράδι.

ΥΓ2: Πόσο πολύτιμος μπορείς να είσαι και κομβικός χωρίς να βάλεις 20 πόντους; Όσο ο Χάρισον στο 4ο δεκάλεπτο. Σε ματς που επέστρεψε μετά από έναν μήνα απουσίας. Παλικαρίσιο γκολ φάουλ, κλέψιμο που κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ και 2/2 βολές, καλή άμυνα πάνω στον... Ντέιβις. Μελανό σημείο οι 0/2 βολές στα 23΄΄ αλλά... τέλος καλό όλα καλά.