Η απογοητευτική εικόνα και η ανάγκη για έναν Σλούκα ηγέτη

Δεν είναι τόσο η ήττα, όσο ο τρόπος που ο Ολυμπιακός έχασε 61-80 στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ - Ο Κώστας Σλούκας ψάχνει τον καλό του εαυτό, αλλά η ομάδα τώρα τον έχει ανάγκη. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Η απογοητευτική εικόνα και η ανάγκη για έναν Σλούκα ηγέτη

Κανείς δεν θα κατηγορούσε την ομάδα του Ολυμπιακού σε ενδεχόμενο ήττας στη Μόσχα. Οι Ρώσοι διαθέτουν τεράστιο μπάτζετ, έχουν διαμορφώσει ένα γεμάτο και βαθύ ρόστερ σε όλες τις θέσεις και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει διαφορά ποιότητας. Και πέρσι υπήρχε, αλλά οι Πειραιώτες τα κατάφεραν. Ήταν η μόνη ομάδα που κατόρθωσε να νικήσει τη "ρωσική αρκούδα" μέσα-έξω. Πρώτα με Κεστούτις Κεμζούρα και ακολούθως με Γιώργο Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ, ο οποίος μάλιστα παρατάχθηκε με λαβωμένο ρόστερ. Υπήρχε όμως θέληση, μαχητικότητα, αυταπάρνηση. Τώρα, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν σκέτη απογοήτευση! Τραγική εικόνα σε δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο, με το παιχνίδι να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα στο δεύτερο ημίχρονο. Άλλο πράγμα να γνωρίζεις την ήττα, έχοντας παλέψει με νύχια και με δόντια, και διαφορετικό να σε κάνει μία... χαψιά ο αντίπαλος!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εξαιρετικά το παιχνίδι, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και σωστές ατομικές άμυνες. Έβαλε τα σουτ και προηγήθηκε στο 6' με σκορ 9-17. Η ομάδα είχε προσεγγίσει καλά το ματς. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε μία αδικαιολόγητη κατάρρευση. Και το χειρότερο; Οι Πειραιώτες δεν ενέπνεαν, όχι μόνο το κοινό τους, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, πως μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω, πως μπορούν να μπουν ξανά στο ματς. Αυτό ήταν το χειρότερο. Όλα πήγαν λάθος στη Μόσχα από τη δεύτερη περίοδο και μετά. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν πολλά εύκολα λέι-απ (σε ένα σημείο είχαν μόλις 41% στα δίποντα), τα... έσπασαν από την περιφέρεια (25%) και είναι χαρακτηριστικό πως σημείωσαν μόλις 19 (!) πόντους σε δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι βρήκαν ρυθμό στην επίθεση, η διαφορά πήγε στο +15, στο +20 και... καληνύχτα!

Ο Ολυμπιακός στη Μόσχα, κόντρα σε μία ομάδα που είναι φτιαγμένη για να διεκδικήσει το τρόπαιο, εμφάνισε πολλές από τις φετινές του αδυναμίες. Για ακόμη μία φορά βρέθηκε να κυνηγά το σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Το κάνει σχεδόν σε όλα τα ματς του στην τρέχουσα σεζόν. Στο +10 οι Ρώσοι στην ανάπαυλα, το οποίο εξελίχθηκε σε +22 στην πορεία... Παράλληλα, ο κάθε αντίπαλος συνεχίζει να χτυπά στη φετινή αχίλλειο πτέρνα του. Ποια είναι αυτή; Τα ριμπάουντ! Ένα ακόμη ματς στο οποίο ο αντίπαλος έκανε... πάρτι στη μάχη των "αιθέρων". Η ΤΣΣΚΑ πήρε +10 (40-30), μαζεύοντας 13 επιθετικά, σκοράροντας συχνά με δεύτερες προσπάθειες. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι. Έτσι, η ομάδα όχι μόνο δε μπορεί να βγάλει ολοκληρωμένες άμυνες, αλλά της κόβεται και η δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο.

Έχει ανάγκη τον ηγέτη Σλούκα - Σε... ρηχά νερά στη Μόσχα

Όσοι μας διαβάζουν χρόνια, γνωρίζουν την... αδυναμία μας. Tη μεγάλη εκτίμηση που έχουμε στην ποιότητα, την κλάση και στο ταλέντο του Κώστα Σλούκα. Ένα παιδί που εκτόξευσε στην πορεία την καριέρα του με σκληρή δουλειά και επιμονή. Έφτασε με κόπο και με πανάξιο τρόπο στο να ανήκει στην ελίτ της EuroLeague. Δικαιολογημένα οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τα... ρέστα τους για να τον επαναφέρουν στο μεγάλο λιμάνι. Ολοκλήρωσαν μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές της χρονιάς, με τον 30χρονο γκαρντ να κάνει και εκείνος μεγάλες προσπάθειες για να επιστρέψει στο «σπίτι» του. Αυτό δεν το ξεχνάει κανείς.

Διαθέτει μεγάλες ικανότητες στην επίθεση και σπάνιες αρετές στη δημιουργία, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε δει σε μικρό βαθμό τη γκάμα των δυνατοτήτων του. Σίγουρα, είναι "βαρύς" ο ρόλος του μπροστάρη, του ηγέτη και καμία αντίρρηση πως ακόμη προσπαθεί να εξοικειωθεί σε αυτό το νέο σύνολο. Διαφορετικά λειτουργούσε έχοντας συγκεκριμένους παίκτες στη Φενέρμπαχτσε (Μπογκντάνοβιτς, Γκούντουριτς, Ουοναμέικερ, Ντε Κολό), αλλιώς είναι τα δεδομένα στον φετινό Ολυμπιακό. Ναι μεν ξέρει τα αποδυτήρια στο ΣΕΦ, αρκετούς συμπαίκτες, τους προπονητές, αλλά η ομάδα του 2020 είναι αρκετά διαφορετική με εκείνες του 2012 και του 2015. Σπανούλης και Πρίντεζης ναι μεν συνεχίζουν, αλλά δεν βρίσκονται στην ίδια ηλικία με τότε...

Πρέπει, όμως, σε αυτή την κρίσιμη αγωνιστική περίοδο που έχει μπει η ομάδα του Ολυμπιακού, να κάνει το βήμα μπροστά. Να φορτσάρει, να ανεβάσει την απόδοση του, να γίνει περισσότερο θρασύς και τολμηρός στην επίθεση και να προσφέρει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Οι μόλις 5 πόντοι, τα ελάχιστα σουτ (1/1 δίποντα, 1/3 τρίποντα), οι 4 ασίστ και τα 5 λάθη, σε σχεδόν 30 λεπτά συμμετοχής, είναι σίγουρο πως δεν ικανοποιούν ούτε τον ίδιο τον Κώστα Σλούκα.

Είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του, αναμφίβολα είναι ο πρώτος που προβληματίζεται όταν δεν αποδίδει καλά, αλλά έρχονται ματς-φωτιά στην EuroLeague (Μπαρτσελόνα εκτός, Ερ. Αστέρας εκτός, ΣΕΦ με Βαλένθια-Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε-Χίμκι εκτός) και η ομάδα έχει πιο ανάγκη από ποτέ φέτος το να ηγηθεί της προσπάθειας, δείχνοντας την κλάση του. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν από τον Τσαρλς Τζένκινς, άλλες από τον Κώστα Σλούκα και δικαιολογημένα. Φέτος, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Αυτό βέβαια είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και το προπονητικό-τιμ. Το πως θα τον ξεμπλοκάρει, το πως θα τον απελευθερώσει, για να αποδώσει όπως ξέρει και μπορεί. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά...

Μάρτιν: «Ήρθε κατάρρευση»

Τα highlights του ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 80-61 (vid)

ΤΣΣΚΑ -Ολυμπιακός 80-61: «Πάγωσε» στη Μόσχα!