Με Μιλουτίνοφ… τσέπης!

Το πέρασμα του Ολυμπιακού από την Αγία Πετρούπολη επί της Ζενίτ (75-66) με τον Χασάν Μάρτιν σε ρόλο… Νίκολα Μιλουτίνοφ, τα λάθη αλλά και ο «χαρακτήρας» του 4ου δεκαλέπτου. Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής

Με Μιλουτίνοφ… τσέπης!

Ένα εύκολο και άψογο βράδυ, δεν ήθελε και πολύ να εξελιχθεί σε… εφιάλτη, αλλά τέλος καλό όλα καλά! Ο Ολυμπιακός επέστρεψε επιβλητικά στις νίκες (4-3) γιατί στην Αγία Πετρούπολη ήταν… επιβλητικός. Αυτό το 4ο δεκάλεπτο του… τσαλάκωσε κάπως την εικόνα καθώς επέτρεψε στους Ρώσους το -17 γι αυτούς (43-60) να γίνει -3 (60-63). Έπαιξαν επικίνδυνα με τη φωτιά και μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο που τόσο με την Εφές όσο και με την Μπαρτσελόνα έκανε ανατροπές. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως τότε κέρδισε, ενώ τώρα ο Ολυμπιακός έβγαλε «χαρακτήρα» και με τους Σπανούλη, Βεζένκοφ, ΜακΚίσικ και Μάρτιν αντέδρασε και πήγε ξανά τη διαφορά στους 10 για να ηρεμήσουν όλοι.

Το τέταρτο δεκάλεπτο και το αρχικό 12-0 σερί ή το επιμέρους 17-5 είναι άξιο (και επιβάλλεται) μελέτης και προβληματισμού για τους «ερυθρόλευκους» με την επιστροφή τους στην Αθήνα. Η «άμυνα ζώνης» του Πασκουάλ, τα λάθη τους, τα τρίποντα του Μπάρον (σεσημασμένος) χρίζουν ανάλυσης. Τα υπόλοιπα τρία είναι λόγος για να χαμογελούν συγκρατημένα και να «χτίσουν» πάνω σε αυτά.

Δεν αντιλέγω, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν καλά στα τρίποντα, ξεκίνησαν με 3/3 και βοήθησαν να «ανοίξουν» την άμυνα του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν τόσο μελετημένος, που έκανε «μπαμ» η καθαρή του στόχευση στο ματς. Όλο το βράδυ με τον Μάρτιν. Δεν τον ξεκίνησε τυχαία. Στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια «πενταδάτος» ήταν ο Έλις- μόνο αυτός και ο Σλούκας είχαν ξεκινήσει σε όλα τα παιχνίδια- αλλά στη «Sibur Arena» άκουσε στο παρκέ τον ύμνο της Ευρωλίγκας. Ψηλές πάσες για τα… έξοχα τελειώματά του. Ο Σλούκας τον έψαχνε, ο Παπανικολάου τον έψαχνε. Η μπάλα ψηλά να τη γραπώσει και να γυρίσει, ώστε να εκμεταλλευτεί τα έξοχα τελειώματά του. Ένας Μιλουτίνοφ… τσέπης, σε ότι αφορά τα τελειώματά του, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά και την τάση να γίνει σημείο αναφοράς (ή μάλλον, ήδη δεν είναι;) στη ρακέτα του Ολυμπιακού αλλά και στο παιχνίδι του γενικότερα.

Η second unit δούλεψε και πάλι άριστα, με τον Ολυμπιακό να χτίζει το σερί του στο 2ο δεκάλεπτο, ενώ η έξυπνη κίνηση του Μπαρτζώκα ήταν το «δίδυμο» στους ψηλούς με Βεζένκοφ-Πρίντεζη που αποδιοργάνωσε τον Πασκουάλ και έβγαλαν off τον Γκουντάιτις. Ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι και στο 3ο δεκάλεπτο «απαντώντας» με κτυπήματα στη ρακέτα της Ζενίτ, με τους Μάρτιν και Ζαν Σαρλ, ο οποίος απέδειξε και πάλι πόσο κομβικός είναι και πόσο αλλάζει την άμυνα του Ολυμπιακού. Τρομερός ο Γάλλος και στην περιφερειακή άμυνα. Παρένθεση ήταν αυτό.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε φτάσει στο 62% ευστοχίας στα δίποντα και σταθερά κρατούσε μια διαφορά άνω των 10 πόντων ελέγχοντας απόλυτα το παιχνίδι, μέσα από την άμυνά του. Κι όλα αυτά έχοντας 0 πόντους στον αιφνιδιασμό στα πρώτα 20 λεπτά και 2 στο 3ο δεκάλεπτο.

Τα άσχημα του 4ου δεκαλέπτου τα είπαμε. Είχε όμως και καλά. Την αντίδραση. Τον χαρακτήρα και το καθαρό μυαλό που επέδειξαν οι «ερυθρόλευκοι» με τη Ζενίτ να πλησιάζει στους 3 πόντους. Έχει τους παίκτες που θα βγουν μπροστά, γιατί δεν το έκανε μόνο ο Σπανούλης, αλλά και παιδιά όπως ο Βεζένκοφ που κάνει εξαιρετική σεζόν μέχρι στιγμής, ο Μάρτιν, ο ΜακΚίσικ!

Μια νίκη ήταν, αναγκαία γιατί δεν ήθελε να τριτώσει το κακό και… προχωράμε. Έχει να ακόμα πράγματα να δουλέψει και να βελτιώσει.