Πλουραλισμός θα πει… Ολυμπιακός!

Σπάνιο, μα αξιομνημόνευτο φαινόμενο: οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων στην Euroleague, αλλά μια πεντάδα που σκοράρει 8 και άνω πόντους και δέκα παίκτες με 5 και άνω πόντους * Ήδη έχουν τέσσερις διαφορετικούς πρώτους σκόρερ στα έξι παιχνίδια τους.

Πλουραλισμός θα πει… Ολυμπιακός!

Ένα στοιχείο που «πονοκεφαλιάζει» τον Τσάβι Πασκουάλ -πέραν του ρυθμού του οποίου φείδεται η ομάδα του, η Ζενίτ, με ένα παιχνίδι μετά από 23 μέρες απραξίας ελέω κορονοϊού- είναι ότι δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε έναν-δύο παίκτες του Ολυμπιακού ώστε να τους εξουδετερώσει. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι έτσι ακριβώς δομημένοι φέτος, ώστε να μη στηρίζονται σε ένα-δύο πρόσωπα, αλλά στο σύνολο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να αποφύγει φαινόμενα παλαιότερων ετών, όταν οι άμυνες επικεντρώνονταν πάνω στον Σπανούλη θέλοντας καταφανώς να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού με κάθε τρόπο.

Τέσσερις διαφορετικοί πρώτοι σκόρερ

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει πλουραλισμό στην επίθεση -για την άμυνα δεν το συζητάμε, ή προσπαθείς ή κάθεσαι στον πάγκο όπως και να λέγεσαι- και έχει φανεί βγάζοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές στα παιχνίδια του. Σε έξι αναμετρήσεις έχει άλλωστε τέσσερις διαφορετικούς πρώτους σκόρερ (Μάρτιν, Πρίντεζη, Σλούκα, Παπανικολάου) με τον Αμερικανό σέντερ μάλιστα, το νέο μέλος της ομάδας και πρωτάρη στην Ευρωλίγκα, να έχει βγει πρώτος σκόρερ στα μισά παιχνίδια της ομάδας.

- Με τη Ζαλγκίρις ο Μάρτιν είχε 12 πόντους και σκόραραν όλοι οι παίκτες πλην του Χαραλαμπόπουλου που έπαιξε 5 λεπτά.

- Με τον Παναθηναϊκό ο Πρίντεζης ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους και σκόραραν όλοι όσοι έπαιξαν.

- Με το Μιλάνο ο Σλούκας είχε 17 πόντους και σκόραραν όλοι οι υπόλοιποι πλην του Λαρεντζάκη που έπαιξε λιγότερο από 4 λεπτά.

- Με τη Μακάμπι ο Μάρτιν είχε 16 πόντους, σκόραραν όλοι πλην του Ζαν-Σαρλ που έπαιξε 2 λεπτά και του Λαρεντζάκη που μπήκε για 55’’ στο παρκέ.

- Με την Μπάγερν ο Παπανικολάου είχε 13 πόντους και σκόραραν όλοι οι υπόλοιποι πλην του Ζαν-Σαρλ που έπαιξε 2:30 λεπτά.

- Με την Εφές ο Μάρτιν είχε 11 πόντους και σκόραραν όλοι όσοι αγωνίστηκαν πλην του Ζαν-Σαρλ που έπαιξε 5:50 λεπτά.

Μια πεντάδα με 8 πόντους και άνω

Κοιτάξτε ένα οξύμωρο στοιχείο τώρα: ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα στην Ευρωλίγκα που δεν έχει παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων. Δεν έχει αυτόν ή αυτούς τους δυο, άντε τρεις το πολύ που ξεχωρίζουν στο σκοράρισμα, που τραβάνε την επίθεση πάνω τους. Ο καταμερισμός του σκορ είναι αξιομνημόνευτος όσο και σπάνιος. Δεν τον συναντάς εύκολα…

Οι Πειραιώτες λοιπόν έχουν πέντε παίκτες που σημειώνουν πάνω από 8 πόντους. Τους Πρίντεζη με 9,8 πόντους μ.ό., Μάρτιν με 9,2, Χάρισον με 8,8, Μακ Κίσικ με 8,7 και Σλούκα με 8,5. Στο σύνολο όμως έχουν δέκα παίκτες που πετυχαίνουν πάνω από 5 πόντους. Τους προαναφερθέντες συν τους Βεζένκοφ με 7,5 πόντους μ.ό., Σπανούλη με 6,8, Τζένκινς με 6,5, Έλις με 5,8 και Παπανικολάου με 5,2!