Ολυμπιακός: Να γίνει θηρίο απέναντι στην «πληγωμένη» Εφές

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ομάδα-όνειρο της περσινής σεζόν, Αναντολού Εφές, η οποία φέτος όμως μοιάζει με... πληγωμένο θηρίο. Νότης Ψιλόπουλος και Θεόφιλος Τυριντζής αναλύουν την αποψινή (21:00) αντίπαλο των ερυθρόλευκων.

Ολυμπιακός: Να γίνει θηρίο απέναντι στην «πληγωμένη» Εφές

Η τουρκική ομάδα ήταν το ακλόνητο φαβορί στην περσινή σεζόν για την κατάκτηση του τίτλου, ούσα σε εκπληκτική κατάσταση, αλλά η πανδημία έβαλε... άδοξο τέλος στις φιλοδοξίες της. Φέτος, όμως, παρά το γεγονός πως διαθέτει τον ίδιο προπονητή αλλά και σχεδόν το ίδιο ρόστερ με πέρσι, δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν. Έχει ρεκόρ 1-3, έχοντας υποστεί στην πρεμιέρα ήττα-σοκ από τη Ζενίτ (69-73). Ακολούθως έχασε το τουρκικό ντέρμπι (71-80) απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, πήρε... ανάσα κόντρα στην Άλμπα (72-93), αλλά στη συνέχεια δέχτηκε νέο χτύπημα από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, χάνοντας μάλιστα και με διαφορά στο σκορ (89-73). To σίγουρο είναι πως το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν θα επιχειρήσει να αντιδράσει κόντρα στους Πειραιώτες, επιδιώκοντας ένα διπλό που θα τους τονώσει το ηθικό. Βλέπετε, μπορεί οι Τούρκοι πέρσι να είχαν φτιάξει μία ομάδα-όνειρο, αλλά φέτος έχουν σκαμπανεβάσματα και δείχνουν σαν... πληγωμένο θηρίο.

Την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του Λάρκιν
Ο Σέιν Λάρκιν αποτελεί τον σούπερσταρ της Εφές. Αν η σεζόν ολοκληρωνόταν πέρσι, θα κατακτούσε αναμφισβήτητα τον τίτλο του MVP. Βλέπετε, έκανε πράγματα και θαύματα, τελειώνοντας τη σεζόν έχοντας 22,2 πόντους, με 50,9% (88/173 σουτ) στα τρίποντα, συν 4,1 ασίστ, 3,1 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα. Μάλιστα, η τελευταία του εμφάνιση ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στην Πόλη, όταν διέλυσε τους Πειραιώτες με 40 πόντους, έχοντας 10/15 τρίποντα. Έχει χάσει όμως το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς είχε πρόβλημα στα γόνατα. Έχει πάρει, όμως, κανονικά μέρος στην προετοιμασία, αισθάνεται καλύτερα και είναι έτοιμος για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Το πιθανότερο είναι πως θα δώσει το «παρών» και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ετοιμάσει το πλάνο του, υπολογίζοντας και την παρουσία του Αμερικανού γκαρντ.

Η αχίλλειος πτέρνα της
Στην επίθεση, δε, πρέπει να φερθεί… έξυπνα: η Εφές έχει δύναμη στη ρακέτα της, ψηλούς για όλα τα γούστα και εννοούμε και τα «τεσσάρια», με τον Μοερμάν να δεσπόζει. Διαθέτει όμως παράλληλα μία από τις χειρότερες άμυνες σε δίποντα και μέσα στη ρακέτα της. Οι αντίπαλοί της σκοράρουν με 57% ευστοχία (όσο και ο Ολυμπιακός που είναι από τις δυνατές ομάδες σε αυτόν τον τομέα), οπότε πρέπει οι γκαρντ να δουλέψουν έξυπνα για τους ψηλούς και αυτοί να επαναφέρουν τις μεταξύ τους συνεργασίες. Αυτές που μας είχαν συνηθίσει με ασίστ ακόμα και μέσα στο «ζωγραφιστό». Ό,τι δεν έκαναν στο Μόναχο, είναι επιβεβλημένο να το καταφέρουν στο ΣΕΦ με την Εφές, η οποία- θυμίζουμε- ψάχνει απεγνωσμένα την αντίδραση, καθώς έχει ξεκινήσει με 1-3 φέτος.

Η χειρότερη ομάδα στο ριμπάουντ
Η Εφές έχει ύψος (αμφίβολος ο Πλάις των 2,21 μ.), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παίρνει και ριμπάουντ. Γι’ αυτό παίζουν ρόλο πολλά, όπως η διάθεση, τα σωστά μπλοκ άουτ των ψηλών κ.τ.λ. Η ομάδα του Αταμάν είναι η… χειρότερη ομάδα στα ριμπάουντ και αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο από τον Ολυμπιακό. Ιδίως όταν θέλει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο!

Δίνει 15,5 πόντους από τα λάθη της
Ο Ολυμπιακός έκανε παιδαριώδη λάθη στο Μόναχο με αποτέλεσμα να δώσει 21 πόντους στην Μπάγερν. Αυτό θέλει να το αντιστρέψει με την Εφές και να το κάνει πλεονέκτημά του. Ο Αταμάν θέλει η ομάδα του να αποφύγει το λάθος, γιατί ξέρει πως θα πάρει πόντους ο αντίπαλος. Τα κάνει αυτά η Εφές. Δίνει «δώρα» και ο Ολυμπιακός μέσω της άμυνάς του θέλει να την ωθήσει στο εύκολο λάθος και να εκμεταλλευτεί τους 15,5 πόντους που δίνει στους αντιπάλους της από αυτά.