Euroleague για… διασωλήνωση!

Ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων, το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά και η τακτική του Τζόρντι Μπερτομέου απομακρύνει την Euroleague από το μπάσκετ.

Euroleague για… διασωλήνωση!

Η Euroleague έχει μπει σε μια επικίνδυνη πλέον διαδικασία στην προσπάθειά της να ξεκινήσει και κυρίως να τελειώσει τη σεζόν.

Η διακοπή του περσινού πρωταθλήματος βίαια προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στη λίγκα, η οποία για να στηρίξει τις ομάδες της αύξησε τα έσοδά τους.

Το οικονομικό άνοιγμα είναι δεδομένο και για το λόγο αυτό ο Τζόρντι Μπερτομέου ζήτησε από τις ομάδες να συνυπογράψουν ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο οδηγεί σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση:

Να τελειώσει με οποιονδήποτε τρόπο η σεζόν και η λίγκα να έχει στον τελικό του Φάιναλ φορ της Κολωνίας δύο φιναλίστ, να τους δείξει στην τηλεόραση να παίζουν.

Οι ομάδες συμφώνησαν, υπέγραψαν και αποδέχθηκαν τους όρους του παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού όμως που βάζει πρώτα τη διεξαγωγή του ματς και μετά τον άνθρωπο. Αυτό όμως δεν είναι αθλητισμός…

Κι αυτό διότι οι ομάδες αναγκάζονται να παίζουν με όσους παίκτες διαθέτουν, ενώ ακόμα και η μεταφορά τους στους τόπους διεξαγωγής των αγώνων είναι αποκλειστική τους ευθύνη.

Το παράδειγμα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, αλλά και της Βιλερμπάν, της Χίμκι είναι χαρακτηριστικό. Οι μεν πρώτοι θα μηδενιστούν στα ματς με Βαλένθια και Μπασκόνια, ενώ οι άλλοι παίζουν με 8 και εννιά παίκτες.

Το σύστημα διεξαγωγής μπάζει από παντού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Euroleague ασχολήθηκε μόνο με το «πως» θα γίνει το εναρκτήριο τζάμπολ. Όχι με το πώς η διοργάνωση θα διατηρήσει την αξιοπιστία της, ούτε με τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί.

Ο Παναθηναϊκός είναι στη Λιόν για το ματς με τη Βιλερμπάν. Οι Γάλλοι έχουν με τη σειρά τους εννέα κρούσματα στην ομάδα τους. Και εκεί η διεξαγωγή θα κριθεί στο νήμα. Οι «πράσινοι» την Πέμπτη αγωνίζονται στη Βαρκελώνη. Για να φτάσουν εκεί θα πρέπει να πάνε οδικώς από το Λιόν στο Παρίσι.

Να πάρουν αεροπλάνο για το Άμστερνταμ. Και από εκεί να πάνε στην Καταλονία.
Για να πάνε στη Μόσχα ξεκίνησαν δύο ημέρες πριν, χάνοντας τη μία στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, όπου περίμεναν για να πάρουν πτήση για τη Μόσχα.

Ακόμα και εκεί καθυστέρησαν δύο ώρες με τις διατυπώσεις στο αεροδρόμιο χάνοντας την προπόνησή τους ενόψει του αγώνα με τη Χίμκι. Κι όλα αυτά επειδή δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βάλουν πτήσεις τσάρτερ και να έχουν τις ανέσεις τους.

Η Euroleague έχει χορηγό μεγάλη αεροπορική εταιρία. Κανείς δεν σκέφτηκε να εξασφαλίσει κάποιες πτήσεις τσάρτερ για τις ομάδες; Κανείς δεν έχει καταλάβει πως όσο περισσότερο ταξιδεύεις αυτόν τον καιρό τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες να συναντηθείς με τον covid; Μήπως το σκέφτηκε αλλά ήταν ασύμφορο;

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει φέτος η Euroleague με πιθανότητες να ολοκληρωθεί ήταν να αλλάξει το format. Να γίνουν κάποιοι όμιλοι με κριτήρια γεωγραφικά ώστε οι ομάδες να αποφύγουν τα πολλά ταξίδια. Να μειωθεί ο αριθμός των ματς.

Να κλείσει η σεζόν όχι με πλέι-οφ αλλά με μια «8άδα» που θα έλυνε τους λογαριασμούς της σε κάποια «φούσκα». Αυτός ο τρόπος θα κόστιζε σε έσοδα και χορηγούς.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του κορονοϊού είναι ενιαίο για όλο τον πλανήτη, αλλά η κάθε χώρα το διαχειρίζεται ξεχωριστά. Με διαφορετική φιλοσοφία, αλλά και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν.

Οι εθνικές κυβερνήσεις σε Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ισραήλ κλπ δεν έχουν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αδιαφόρησε στις εκκλήσεις των παραγόντων της Τσεντεβίτα/Ολύμπια και έθεσε όλη την ομάδα σε καραντίνα για ένα κρούσμα με συνέπεια οι Σλοβένοι να χάσουν 20-0 το ματς με τη Μπούρσασπορ για το Eurocup. Καμία παρέμβαση από την διοργανώτρια.

Να εξηγήσει, να βοηθήσει, να κάνει τα πάντα για να γίνει το ματς. Ηταν μόλις ένα κρούσμα…

Στον αντίποδα το επιχείρημα είναι πως εάν δεν συνεχιστεί η σεζόν, τότε η λίγκα κινδυνεύει με διάλυση και πως οι ομάδες είχαν ενημερωθεί για τις δυσκολίες. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι παίκτες εκτίθενται σε τεράστιος κινδύνους.

Αλήθεια η Ένωση Παικτών τι γνώμη έχει; Μήπως παρεμβαίνει μόνο όταν χρωστάνε οι ομάδες έναν -δύο μισθούς;

Το που μπορεί να βγάλει αυτή η ιστορία δεν το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο Τζόρντι Μπερτομέου. Διότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν δείχνουν να ενοχλούνται βλέποντας τα χρήματά που έχουν δαπανήσει να… ακυρώνονται ουσιαστικά σε μια σεζόν που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παρωδία.

Επιτυχία δεν θα είναι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση και στον τελικό να συμμετέχουν… δείγματα ομάδων!