Μακάμπι: Ανακοίνωσε τον Άντε Ζίζιτς (vid)

Παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι και επισήμως ο Άντε Ζίζιτς 

Μακάμπι: Ανακοίνωσε τον Άντε Ζίζιτς (vid)

Η μετακίνηση του Άντε Ζίζιτς από το Κλίβελαντ στο Τελ Αβίβ είναι επίσημη. Ο Έλληνας τεχνικός της Μακάμπι, Γιάννης Σφαιρόπουλος, θα έχει υπό την τεχνική καθοδήγησή του τον 23χρονο ΝΒΑερ. Ο Κροάτης σέντερ υπέγραψε διετές συμβόλαιο στην κορυφαία ομάδα του Ισραήλ και εν συνεχεία ανακοινώθηκε.


Ο ύψους 2.08μ. Άντε Ζίζιτς, τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Νιώθω υπερήφανος και χαρούμενος που ανήκω στην οικογένεια της Μακάμπι. Θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες, τον Νίκολα Βούιτσιτς και τον κόουτς Γιάννη που πιστεύουν σε εμένα. Ανυπομονώ να συναντήσω τους φιλάθλους. Τα λέμε σύντομα στο Τελ Αβίβ».


Από την πλευρά του, ο προπονητής της ομάδας του Τελ Αβίβ, Γιάννης Σφαιρόπουλος, σχολίασε: «Θα μας δώσει δύναμη στη ρακέτα».


Ο Άντε Ζίζιτς είναι αδελφός του πρώην παίκτη της Μακάμπι, Άντρια, ο οποίος είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Euroleague το 2014 με την «ομάδα θρησκεία» του Ισραήλ, ενώ τη διετία 2005-2007 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.


Ο Άντε Ζίζιτς έχει γεννηθεί στην ίδια πόλη, το Σπλιτ, με τον γενικό διευθυντή της Μακάμπι Τελ Αβίβ και πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Νίκολα Βούιτσιτς.


Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μακάμπι, που το 2016 επελέγη στο Νο 23 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπόστον Σέλτικς, είναι ένας ευκίνητος σέντερ, με πληθώρα κινήσεων στη ρακέτα. Επιπλέον, το πεντάρι που απέκτησε η Μακάμπι μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο καλά και στη θέση «4», κάτι που δίνει πολλές δυνατότητες στον Γιάννη Σφαιρόπουλο για το «στήσιμο» της φροντ λάιν.


Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Κροάτη διεθνή σέντερ: «Θα βοηθήσει τη Μακάμπι στην επίτευξη των στόχων της με τις ικανότητές του και το επαγγελματισμό του. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι προπονητής του, καθώς υπήρξα προπονητής και του μεγάλου αδελφού του στον Ολυμπιακό. Δεν έχω αμφιβολία πως θα αποτελέσει θετικό παράγοντα για εμάς το γεγονός πως έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Σκότι Ουίλμπεκιν. Είναι εξαιρετικό πως έχει παρελθόν στη Μακάμπι, πως έχει ζήσει στο Τελ Αβίβ, έχει προπονηθεί για λίγο εδώ και ένιωσε πόσο μεγάλος σύλλογος είναι η ομάδα του Τελ Αβίβ. Θα παλέψουμε μαζί για τους στόχους της Μακάμπι».


Ο Ζίζιτς είχε επιστρέψει στην Ευρώπη, τη χρονιά που ακολούθησε την επιλογή του στο ντραφτ, και αγωνίστηκε με τη φανέλα της Τσιμπόνα (2016-17), έχοντας μέσο όρο 9,2 ριμπάουντ σε 13 αγώνες στην Αδριατική Λίγκα.


Μετά από δύο μήνες στην ομάδα του Ζάγκρεμπ, ο Άντε Ζίτιτς υπέγραψε στην Νταρουσάφακα και αγωνίστηκε στη Euroleague υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ντέιβιντ Μπλατ. Στην Νταρουσάφακα ήταν που υπήρξε συμπαίκτης του σούπερ σταρ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σκότι Ουίλμπεκιν.


Όσον αφορά στην τελευταία σεζόν του στο ΝΒΑ (2019-20), ο Ζίζιτς είχε μέσο όρο 4,4 πόντους και 3 ριμπάουντ μέσο όρο, σε 10 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα στο ΝΒΑ με το Κλίβελαντ. Την αγωνιστική περίοδο 2018-19, πάντα με τη φανέλα των Καβαλίερς, ο Ζίζιτς, σε 59 αναμετρήσεις, είχε μέσο όρο ανά αγώνα, 7,8 πόντους και 5,4 ριμπάουντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ