Ολυμπιακός 2020-2021: Ρόστερ για υψηλές πτήσεις

Ο Ολυμπιακός σχεδόν ολοκλήρωσε το ρόστερ του, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει υψηλές πτήσεις.  Ένα σύνολο με ποιότητα, εμπειρία, αλλά και με παίκτες που έχουν «δίψα» να αναδειχθούν. 

Ολυμπιακός 2020-2021: Ρόστερ για υψηλές πτήσεις

Είναι γεγονός πως αρχίζει ελαφρώς και μεγαλώνει η ψαλίδα ορισμένων πρωτοκλασάτων ομάδων σε σύγκριση με τις άλλες. Για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παραμένει φαβορί, ούσα έτοιμη να παρουσιάσει μία πανίσχυρη πεντάδα, με Χάκετ, Τζέιμς, Κλάιμπερν, Σενγκέλια και Μιλουτίνοβ. Η Εφές παραμένει πανίσχυρη με τους Λάρκιν, Μίτσιτς, Σιμόν Σίνγκλετον, Ντάνστον, ενώ η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Χίγκινς, Μίροτιτς, Αμπρίνες, Καλάθης, Ντέιβις) αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή.

Η Ρεάλ Μαδρίτης (Γιουλ, Καμπάτσο, Ταβάρες) παραμένει σταθερή αξία, η Μακάμπι (Ουίλμπεκιν, Χάντερ, Ντόρσεϊ) του Σφαιρόπουλου έχει βρει τη χημεία της, ενώ έρχεται με... φόρα η Αρμάνι Μιλάνο (Ροντρίγκεθ, Ντιλέινι, Ντατόμε, Χάινς). Αυτές οι έξι ομάδες θεωρείται δεδομένο πως θα μπουν στην οκτάδα στη νέα σεζόν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), οπότε οι υπόλοιπες θα παλέψουν για τις άλλες δύο θέσεις. Με τη Χίμκι των Σβεντ, Τίμα και Μπούκερ να συνεχίζει να διαθέτει ποιότητα, τη Βαλένθια να προχωρεί σε εξαιρετικές μεταγραφές (πήρε Ουίλιαμς - Χέρμανσον) και τη Φενέρμπαχτσε (με Ντε Κολό και Βέσελι) να παραμένει ομάδα τουλάχιστον οκτάδας.

Σε όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ο Ολυμπιακός. Το μπάτζετ των «ερυθρολεύκων» έπεσε, μειώθηκε, αλλά τα χρήματα φέτος αξιοποιήθηκαν περισσότερο σωστά, με το προπονητικό τιμ να προχωρά σε ορθολογικές κινήσεις.

Παίκτες φιλόδοξοι και με εμπειρία στην Ευρώπη

Ας αναλύσουμε όμως το ρόστερ των Πειραιωτών ενόψει της νέας σεζόν. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει παίκτης που ήρθε φέτος και δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως έγινε πέρσι με τους Μπάλντγουιν και Χαπ. Ναι, τόσο ο Άαρον Χάρισον όσο και ο Χασάν Μάρτιν δεν έχουν παίξει ποτέ στην EuroLeague, αλλά στο ΕuroCup διέπρεψαν, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο Διαφορετικό το επίπεδο, καμία αντίρρηση, αλλά έχουν εικόνες και παραστάσεις από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν. Επίσης, βλέπουμε στην ομάδα αρκετούς αθλητές που μπορούν να παίξουν σε δύο, ακόμη και σε τρεις θέσεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Βλέπουμε ένα σύνολο που διαθέτει νιάτα, κίνητρο, αλλά και πολύτιμη εμπειρία. Ένα ρόστερ που έχει ανεβάσει τα επίπεδα αθλητικότητας, τα οποία δεν είχε πέρσι στον επιθυμητό βαθμό.

Έλις, Μάρτιν και το «γαλλικό κλειδί»

Στη θέση «5» θα υπάρχουν δύο ξεκάθαροι παίκτες. Ο Οκτάβιους Έλις, ο οποίος τα πήγε περίφημα πέρσι στην Ευρωλίγκα, αλλά και ο Χασάν Μάρτιν. Εφόσον ο τελευταίος δείξει πως μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικός και ισχυρός σε αυτό το επίπεδο, ο Ολυμπιακός με αυτούς τους δύο, θα έχει μονίμως στη πεντάδα του έναν σέντερ-δυναμίτη. Σκληροτράχηλη άμυνα, ασφάλεια στα ριμπάουντ, λειτουργικό «πικ εν ρολ», καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Αυτά είναι που θα περιμένει από εκείνους ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Σαν τρίτη λύση θα έρχεται ο Γάλλος Λιβιό Ζαν-Σαρλ, το «γαλλικό κλειδί» του Ολυμπιακού.

Πρίντεζης και δίπλα του Βεζένκοφ

Στη θέση «4», για ακόμη μία χρονιά, θα κυριαρχεί η παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη. Θα αποτελέσει και πάλι σταθερά αξία για τους Πειραιώτες στο «ζωγραφιστό», αλλά φέτος θα υπάρξει η διάθεση σχεδόν να μοιραστεί τον χρόνο με τον Σάσα Βεζένκοφ. Όχι μόνο γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιχειρήσει να διατηρήσει περισσότερο φρέσκο τον Έλληνα φόργουορντ, αλλά και για να... απογειώσει τον Βούλγαρο. Από πίσω θα υπάρχει ο Γάλλος Λιβιό Ζαν-Ζαρλ, με τη μεγαλύτερη ικανότητα στην άμυνα, ενώ, όποτε χρειαστεί, εδώ μπορεί να σταθεί και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Παπανικολάου - Μακ Κίσικ και το «μεγάλο στοίχημα»

Στη θέση «3», ο εκ των αρχηγών της ομάδας, Κώστας Παπανικολάου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα περιμένει από εκείνον να ηγηθεί της προσπάθειας και να συνεχίζει να δίνει τον παλμό στην ομάδα του Ολυμπιακού. Από πίσω του ο... αέρινος Σακίλ Μακ Κίσικ με τα πλούσια αθλητικά προσόντα και φυσικά το μεγάλο στοίχημα για φέτος για τους Πειραιώτες, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Άπαντες στο μεγάλο λιμάνι θα αναμένουν από εκείνον να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να πραγματοποιήσει τη δική του αγωνιστικό εκτόξευση, δείχνοντας σε όλους τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του.

Πλήρης στη θέση «2»

Η θέση «2» θα λέγαμε πως ποσοτικά είναι αρκετά γεμάτη. Εδώ φυσικά κυριαρχεί η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό για 11η σερί σεζόν. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» θα έχει μαζί του τόσο τον Αμερικανό σκόρερ Άαρον Χάρισον (για τον οποίο τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση στο μεγάλο λιμάνι, εκτιμώντας πως θα κερδίσει τις εντυπώσεις) όσο και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Με την παρουσία του τελευταίου ενισχύθηκε και πάλι το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ. Παράλληλα, αν και εφόσον χρειαστεί, εδώ μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ο Σακίλ Μακ Κίσικ

Με Σλούκα ανεβαίνει επίπεδο

Οι Πειραιώτες πέρσι (με εξαίρεση το στάτους του Βασίλη Σπανούλη) στον «1» δεν είχαν κανέναν, επιχειρώντας να διακριθούν με... μαθητευόμενους μάγους (Μπάλντγουιν) και με πλέι μέικερ περιορισμένων δυνατοτήτων (Τσέρι). Φέτος, όμως, εφόσον ολοκληρωθεί η απόκτηση του 30χρονου Έλληνα διεθνούς γκαρντ, οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο ανεβαίνουν επίπεδο, αλλά θα αποκτήσουν και έναν ηγέτη για τα επόμενα χρόνια. Από κοντά του στο «1» ο Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος φυσικά μπορεί να παίξει και στο «2», όπως και ο Κώστας Σλούκας. Περισσότερο αμυντικογενής ο Αμερικανός γκαρντ, αλλά με πολλές παραστάσεις και τεράστια εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Δεν ξεχάσαμε τον Αντώνη Κόνιαρη, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παραχωρηθεί δανεικός. Θα πάμε, λοιπόν, σε ένα ρόστερ με 15 παίκτες, συν την παρουσία των βοηθητικών νεαρών, Βασίλη Χρηστίδη (φόργουορντ/σέντερ) και Αλέξανδρου Νικολαΐδη (γκαρντ). Αυτό θα είναι το ρόστερ του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν.