Το «κουτί» που θα φιλοξενήσει τον τελικό (vid-pics)

Σε ένα διαφορετικό «παλάτι» στο Πεκινό, το Wukesong Arena, Ισπανία και Αργεντινή διεκδικούν σήμερα το στέμμα

Το «κουτί» που θα φιλοξενήσει τον τελικό (vid-pics)

Το Wukesong Arena στο Πεκίνο είναι το γήπεδο - στολίδι στο οποίο θα διεξαχθεί σήμερα ο μεγάλος τελικός του Μουντομπάσκετ 2019, όπου Ισπανία και Αργεντινή διεκδικούν σήμερα το στέμμα. Ένα γήπεδο που εξωτερικά μοιάζει με κουτί.

Πρόκειται για μια κλειστή αρένα πολλαπλών χρήσεων στο Πεκίνο. Κατασκευάστηκε αρχικά για τους προκριματικούς και τελικούς του μπάσκετ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Τα έργα ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου 2005 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2008.

Mundobasket 2019 - Τα προγνωστικά για τον τελικό Αργεντινή - Ισπανία

Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 19.000 θέσεων και καλύπτει έκταση 63.000 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα έχει προστεθεί και ο μηχανισμός για τη μετατροπή του σε παγοδρόμιο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Φινλανδό Πόι, τον Νοέμβριο του 2016.

Το στάδιο κατασκευάστηκε από την εταιρεία «Beijing Wukesong Cultural & Sports Co. Ltd.» της οποίας πέντε μέτοχοι είναι ο όμιλος CENCONS Zhongguancun, η Haidian State Assets Investment Co. Ltd, η Beijing Urban Construction Group Co. Ltd, η Beijing Urban Construction Co. Ltd και ο Όμιλος Tianhong.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κέντρο δόθηκε ουσιαστικά στους πολίτες. Αποτέλεσε μέρος του σχεδίου «κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου», επιτρέποντας στους πολίτες να απολαμβάνουν πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Η μάχη για την ονοματοδοσία

Στις 6 Ιανουαρίου 2011 η MasterCard Worldwide, αντίπαλος της χορηγού των Ολυμπιακών αγώνων Visa, ανακοίνωσε την απόκτηση των δικαιωμάτων ονοματοδοσίας. Έτσι, το γήπεδο μετονομάστηκε σε MasterCard Center με ισχύ από τις 21 Ιανουαρίου 2011. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 2015, η LeTV Sports ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τα δικαιώματα ονομασίας. Επισήμως το γήπεδο μετονομάστηκε σε LeSports Centre την 1η Ιανουαρίου 2016. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Huaxi Live. Από το Σεπτέμβριο του 2017, το τμήμα Cadillac της General Motors έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα ονομασίας για το γήπεδο.

Δείτε το βίντεο για το γήπεδο:

Εκτός από αγώνες μπάσκετ, εκεί γίνονται και αγώνες χόκεϊ καθώς στις 14 Δεκεμβρίου 2015 η Kontinental Hockey League (KHL) ανακοίνωσε ότι οι ομάδες της θα παίξουν στο Πεκίνο.