Aνάλυση: Οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο απέτυχε στο Mundobasket 2019 (vid)

Oι Αμερικανοί ανέλυσαν τους λόγους που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στο Mundobasket με την Εθνική μας ομάδα. Δείτε τα σχετικά video. 

Aνάλυση: Οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο απέτυχε στο Mundobasket 2019 (vid)

Η Ελλάδα πήγε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όντας ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει ένα μετάλλιο. Και σε αυτό έπαιζε σημαντικό ρόλο η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του μεγάλου MVP του ΝΒΑ. O Έλληνας διεθνής φόργουορντ, όμως, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει στο Mundobasket. Η παρουσία του ήταν ικανοποιητική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κυριάρχησε στη διοργάνωση, όπως έκανε φέτος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Το SB Nation και οι Αμερικανοί ανέλυσαν το γιατί...

1) Οι κανόνες της FIBA δεν τον ευνοούν: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει μάθει να παίζει γρήγορο μπάσκετ, τα παιχνίδια στο ΝΒΑ κινούνται σε υψηλότερες ταχύτητες, αλλά με κανόνες FIBA τα ματς πηγαίνουν σε περισσότερο αργό τέμπο. Αποτέλεσμα, να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ταχύτητα του στο ανοιχτό γήπεδο.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν τα αμυντικά 3 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να στέκονται για όση ώρα θέλουν μέσα στη ρακέτα, αποκλείοντας το εύκολο καλάθι στον MVP του ΝΒΑ. Παράλληλα, οι διαιτητές αφήνουν περισσότερο το σκληρό παιχνίδι, υπάρχουν αρκετά non-calls στις επαφές, σε αντίθεση με το ΝΒΑ. Aποτέλεσμα; Ο παίκτης να δεχθεί... μπόλικο ξύλο, το οποίο τιμωρήθηκε ελάχιστες φορές.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα το πως κλείδωνε το χέρι του στο ματς με την Βραζιλία ο Γκαρσία, με τους διαιτητές μάλιστα να χρεώνουν τον Γιάννη με επιθετικό φάουλ! To περίφημο Eurostep, η χαρακτηριστική του κίνηση να τελειώνει τις φάσεις με τις επιβλητικές του διεισδύσεις. Το είδαμε λίγες φορές, γιατί ο παίκτης δεν βρήκε χώρους, καθώς η Ελλάδα δεν έτρεξε όπως θα ήθελε στον αιφνιδιασμό

2) Το ρόστερ της Ελλάδας δεν βοήθησε τον Γιάννη: Οι Αμερικανοί στάθηκαν στην έλλειψη καλώς σουτέρ στην ελληνική ομάδα, τονίζοντας πως από τους βασικούς εκείνος που εκτελούσε καλύτερα ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης που είχε 36%. Και όλα σε αντίθεση με τους Μπακς στο ΝΒΑ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία ομάδα με καλούς σουτέρ, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να βρίσκει τους χώρους ώστε να κάνει το παιχνίδι του.

Το γεγονός πως η Εθνική δεν μπορούσε να απειλήσει με συνέπεια, είτε από μέση απόσταση, είτε από την περιφέρεια, είχε σαν αποτέλεσμα ο κάθε αντίπαλος να κλείνεται μέσα στη ρακέτα. Ο Γιάννης έβγαλε τρία ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του στο ματς κόντρα στις ΗΠΑ. Όλα όμως ήταν άστοχα, σε αντίθεση με την ομάδα των Μπακς, που έχει παίκτες με μεγάλη ικανότητα στο τρίποντο. Μάλιστα τονίζουν πως ο Γιάννης Μπουρούσης δεν μπορούσε να έχει τον ρόλο του Μπρουκ Λόπεζ στο Μιλγουόκι, ο οποίος επειδή μπορεί να σουτάρει καλά από μακριά, του δίνει χώρους στην επίθεση.

Ακολούθως, επισημαίνουν πως ο Καλάθης είχε αργή εκτέλεση, ενώ στάθηκαν και στον Παπανικολάου, σχολιάζοντας πως αρκετές φορές, αντί να σουτάρει από τη περιφέρεια, προτιμούσε να μπει μέσα στη ρακέτα. Παράλληλα, οι Αμερικανοί υπογράμμισαν πως η Ελλάδα δεν είχε καλές αποστάσεις και δεν δημιουργούσε χώρους, όταν πόσταρε ο Γιάννης κοντά στο καλάθι.

Επιπλέον, σχολίασαν πως ο Γιάννης πέρασε πολύ χρόνο στο να ποστάρει, γεγονός που τον έκαναν αντιμετωπίσιμο στις αντίπαλες άμυνες, ενώ τόνισαν πως ακόμη και στις καταστάσεις του γρήγορου τρανζίσιον, τα... φτερά δεν άνοιγαν με τον σωστό τρόπο.

Οι Αμερικανοί στο τέλος αναφέρουν πως οι Μπακς βοήθησαν τον Γιάννη να γίνει MVP, χτίζοντας ουσιαστικά μία ομάδα γύρω από εκείνον. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, έδωσαν τεράστια έμφαση στο πως θα πρέπει να λειτουργεί η πεντάδα σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, παίρνοντας ο καθένας τη σωστή θέση, τόσο ώστε να δημιουργηθούν χώροι για τον Γιάννη να τελειώσει τις φάσεις, όσο και για να είναι οι παίκτες στη κατάλληλη θέση, ώστε να δεχτούν την πάσα του. Αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, δεν το έκανε η Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως με κανόνες ΝΒΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την "γαλανόλευκη", ενώ αναφέρουν πως σίγουρα ο Γιάννης θα πρέπει να βελτιώσει το σουτ του.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110