H FIBA τιμώρησε τους διαιτητές στο Γαλλία - Λιθουανία, αλλά απέρριψε την ένσταση

Παραδοχή της FIBA πως έγινε λάθος στην επίμαχη φάση με την βολή του Βαλαντσιούνας για την οποία "βράζουν" οι Λιθουανοί. Τιμώρησε τους διαιτητές, απέρριψε την ένσταση.

H FIBA τιμώρησε τους διαιτητές στο Γαλλία - Λιθουανία, αλλά απέρριψε την ένσταση

Στο κρίσιμο παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λιθουανία (78-75), οι "τρικολόρ" πήραν τη νίκη πρόκριση, αλλά η χώρα της Βαλτικής... βράζει με τους διαιτητές της αναμέτρησης. Όχι μόνο για την γενική συμπεριφορά τους στο ματς, αλλά κυρίως για την επίμαχη φάση με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Στα 30.8'' πριν το τέλος, ο Λιθουανός σέντερ εκτέλεσε βολή, η μπάλα αναπήδησε στο καλάθι και ο Ρούντι Γκομπέρ την έδιωξε, αλλά αντικανονικά, καθώς στη προσπάθεια του να σώσει την χώρα του, το χέρι του έσπρωξε τη στεφάνη.

Kατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο προπονητής των Λιθουανών ξέσπασε κατά των διαιτητών, μιλώντας για αστειότητες. Η FIBA στη συνέχεια πήρε θέση για το θέμα. Τιμώρησε τους διαιτητές του αγώνα, αλλά απέρριψε την ένσταση. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μάλιστα αναφέρει τα εξής: «Μετά την εξέταση του video του αγώνα μεταξύ της Γαλλίας και της Λιθουανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, η FIBA αποφάνθηκε ότι στην τελευταία ελεύθερη βολή του Λιθουανού παίκτη με το Νο. 17 και με 30,8'' να απομένουν στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Γάλλος παίκτης με το Νο. 27 ακούμπησε την στεφάνη ενώ η μπάλα βρισκόταν σε επαφή με αυτό.

Η σωστή απόφαση θα έπρεπε να είναι να υποδειχθεί η αντικανονική παρέμβαση και να μετρήσει ένας πόντος υπέρ της Λιθουανίας. Οι διαιτητές αυτού του αγώνα δεν θα σφυρίξουν σε άλλα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».