Κάποιοι δεν έχουν την προσωπικότητα και την ποιότητα που νομίζουμε

Όαση ο Γιάννης απέναντι στις ΗΠΑ, σε ένα επιθετικό παιχνίδι της Εθνικής το οποίο είναι απόλυτα προβλέψιμο, έχοντας άθλια ποσοστά. Γράφει ο Κώστας Σορώτος. 

Κάποιοι δεν έχουν την προσωπικότητα και την ποιότητα που νομίζουμε

Μετά το αποτέλεσμα του αγώνα Τσεχίας- Βραζιλίας η εθνική μας ομάδα είχε να παίξει δύο χαρτιά. Το πρώτο ήταν να κερδίσει τους Αμερικάνους και να θέλει απλή νίκη με τους Τσέχους. Το χαρτί αυτό κάηκε με τη σημερινή ήττα μας από τους Αμερικάνους. Πλέον μας απομένει το δεύτερο χαρτί και αυτό είναι η νίκη μας απέναντι στην Τσεχία με διαφορά 12 πόντων και πάνω.

Στο σημερινό παιχνίδι ουσιαστικά ήμασταν ανταγωνιστικοί για τα πρώτα 11 λεπτά αφού μέχρι εκεί ακολουθούσαμε στο σκορ, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη που μπήκε εξαιρετικά στο παιχνίδι . Στη συνέχεια πνιγήκαμε από τις άμυνες των Αμερικανών, στον οποίο πνιγμό συνετέλεσε η στατικότητα της δικής μας επίθεσης και αν θέλετε και μια ανοχή των διαιτητών στην άμυνα των Αμερικάνων που ήταν συνέχεια στα όρια των φάουλ. Δεν θέλω όμως να μείνω στους διαιτητές γιατί θα είναι λάθος.

Η ΜVP εμφάνιση του Αντετοκούνμπο κόντρα στις ΗΠΑ (vid)

Από αυτά που είδαμε θα πω επιγραμματικά τα καλά και τα κακά. Ας ξεκινήσουμε από το πιο καλό που ήταν η αμυντική διάθεση και προσπάθεια που δείξαμε και κρατήσαμε τους Αμερικάνους στους 69 πόντους.

Στα θετικά ήταν επίσης η εικόνα του Γιάννη βέβαια , που έδειχνε να παλεύει μόνος του, και του Σλούκα που η ποιότητα του στο κρίσιμο παιχνίδι της Δευτέρας θα μας είναι απαραίτητη.

ΗΠΑ - Ελλάδα: Tα highlights του αγώνα

Από εκεί και πέρα τα θετικά τελειώνουν και πάμε στα αρνητικά. Το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας είναι απολύτως προβλέψιμο με δυο μεγάλα προβλήματα. Πρώτο και μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ήμασταν πολύ στατικοί μακριά από τη μπάλα. Δεν είναι δυνατόν ένας να έχει τη μπάλα και οι άλλοι 4 να κοιτάνε κυριολεκτικά χωρίς καμία κίνηση με αποτέλεσμα όποιος έχει τη μπάλα να έχει περιορισμένες επιλογές πάσας. Ξέρουμε ότι όλες οι ομάδες θα δώσουν βοήθειες στον Γιάννη με δεύτερο και πολλές φορές και τρίτο παίκτη. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρει ξεμαρκάριστο παίκτη , χωρίς να φταίει αυτός.

Επίσης πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι κάποιοι παίκτες μας δεν έχουν ούτε τη ποιότητα που νομίζουμε, αλλά και ούτε την προσωπικότητα. Αυτό δεν το λέω για να υποτιμήσουμε κανέναν , απλά το λέω για να καταλάβουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε πιο ομάδα στην επίθεση και κυρίως πιο κινητική.

Το μοναδικό σενάριο πρόκρισης για την Ελλάδα

Άλλο αρνητικό είναι ότι έχουμε πάρει ελάχιστα πράγματα από το ψηλό σχήμα το οποίο μας δημιουργεί πρόβλημα και στη δημιουργία και στο σουτ και στην ταχύτητα και στο περιφερειακό σουτ αλλά και δεν μας δίνει και στην άμυνα τη δύναμη που θα θέλαμε.

Αρνητικό τα άθλια ποσοστά στο περιφερειακό σουτ αλλά και ο φόβος να σουτάρουμε καν. Χωρίς θάρρος και αυτοπεποίθηση δεν γίνονται μεγάλες νίκες και μεγάλες πορείες.

Τέλος ένα ακόμα αρνητικό είναι η πολύ κακή εικόνα που έχουν πολλοί βασικοί μας παίκτες όπως είναι ο Καλάθης, ο Παπανικολάου και ο Παπαγιάννης που μετά από ένα καλό παιχνίδι στην πρεμιέρα είναι αόρατος.

ΗΠΑ - Ελλάδα 69-53: Kαι τώρα όλα με την Τσεχία

Αυτή είναι η άποψη μου και επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει πολλές φορές. Δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο ούτε να κάνω κριτική αλλά ούτε να κάνω δημόσιες σχέσεις. Γράφω αυτά που βλέπω με το μάτι του προπονητή. Δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος ούτε γράφω σαν οπαδός.

Τώρα μπροστά μας είναι μια έξοχη ομάδα, η Τσεχία και θέλουμε να καλύψουμε και μια διαφορά 12 πόντων που δίνει μια επιπρόσθετη δυσκολία στο έργο μας. Αν μας έλεγαν πριν το τουρνουά όμως ότι θα παίζαμε την είσοδο μας στους σε παιχνίδι εναντίον της Τσεχίας θα ήμασταν ευτυχισμένοι όμως τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα ειδικά αν δεν παίξουμε καλύτερα. Βέβαια έχουμε βαριά φανέλα , πολύ πιο βαριά από αυτήν της Τσεχίας αλλά η φανέλα από μόνη της δεν παίζει.

Σκουρτόπουλος: «Έχουμε ακόμη μια ευκαιρία» (vid)

Παίζουν αυτοί που την φοράνε και είναι η ευκαιρία αυτών που την φοράνε να δείξουν ότι έχουν ……καρύδια. Πρέπει να απομονώσουμε τον Σαντοράνσκι, που είναι ο παίκτης ορχήστρα της Τσεχίας , να παλέψουν οι ψηλοί μας απέναντι στον εξαιρετικό Μπάνβιλ που κάνει μεγάλο τουρνουά και να έχουμε υπομονή στην άμυνα μας και συγκέντρωση γιατί οι Τσέχοι είναι μια ομάδα που έχουν εξαιρετική επιθετική λειτουργία και συνεχή κίνηση παικτών και μπάλας. Επίσης πρέπει να έχουμε διαφορετική επιθετική προσέγγιση.