Το... πυρηνικό όπλο του Σκουρτόπουλου

Αέρα υπεροχής δίνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην Εθνική ενόψει Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Το... πυρηνικό όπλο του Σκουρτόπουλου

Πρόκληση πρώτου μεγέθους αποτελεί για το ελληνικό μπάσκετ το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα ξεκινήσει σε ενάμιση μήνα στη μακρινή Κίνα. Η πρόκληση συνίσταται στο ότι η εθνική μας ομάδα θα μπει εξαρχής στη διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί για την παρουσία στην τελική τετράδα και θα αισθάνεται την υποχρέωση να ανταποκριθεί στις υψηλότατες προσδοκίες.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, μετά το τελευταίο μετάλλιο -χάλκινο- στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, η «γαλανόλευκη» πήγαινε στις διεθνείς διοργανώσεις μονίμως ως υποψήφια για το βάθρο, άλλοτε βάσει λογικής, άλλοτε όχι, αλλά κάπου στον δρόμο πάντα χανόταν και τελικά έχανε και τον στόχο της διάκρισης.

Τώρα η κατάσταση διαφέρει. Τα αγωνιστικά δεδομένα είναι τέτοια, που δικαιολογούν τα μεγαλόστομα όνειρα και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες. Η «επίσημη αγαπημένη» εμφανίζει την εικόνα μιας υπερπλήρους ομάδας, που ξεχειλίζει από ταλέντο, εμπειρία και ωριμότητα. Μια ματιά αν ρίξει κάποιος στη δεκαοκτάδα της προεπιλογής, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το υπάρχον έμψυχο υλικό είναι σε θέση να φέρει επιτέλους μια μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Και να ορίσει ταυτόχρονα μια νέα αρχή στο άθλημα σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από αρκετά χρόνια μάταιων ελπίδων και συνεχόμενων απογοητεύσεων.

Η ειδοποιός διαφορά, που καθιστά την Εθνική μας ένα από τα αξιόπιστα δυνατά χαρτιά του επικείμενου Παγκοσμίου, είναι η δεδομένη παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα έχει στα χέρια του ένα πραγματικό… πυρηνικό όπλο! Σκεφτείτε μόνον αυτό: πότε άλλοτε στο παρελθόν είχε η Εθνική διαθέσιμο τον ανακηρυγμένο MVP του ΝΒΑ, έναν σούπερ αστέρα αδιαμφισβήτητης κλάσης, τον πανθομολογούμενο ηγέτη της ομάδας του που έφτασε φέτος μέχρι τους τελικούς της Ανατολής;

Ο Γιάννης του 2016, οπότε τον είδαμε για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο προολυμπιακό τουρνουά της Ιταλίας, δεν έχει καμία σχέση με τον τωρινό «Greek Freak», που διαπρέπει στα χλιδάτα αμερικανικά γήπεδα. Πολύ πιο μεστός παικτικά, σαφώς δυνατότερος μυϊκά, εμφανώς πιο συνειδητοποιημένος και με τρομερή αυτοπεποίθηση, έχοντας χτίσει ένα στιβαρό ηγετικό προφίλ, το οποίο θα τελειοποιήσει με το πέρασμα του χρόνου.

Και οι αριθμοί του όμως επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα. Από τους 16,9 πόντους, τα 7,7 ριμπάουντ και τις 4,3 ασίστ κατά μέσον όρο σε 35,3 λεπτά συμμετοχής στην κανονική περίοδο το 2015-16 εκτινάχθηκε στους 27,7 πόντους, στα 12,5 ριμπάουντ και στις 5,9 ασίστ σε λιγότερο χρόνο (32,8) το 2018-19. Στα δε πλέι οφ είχε 25,5 πόντους, 12,2 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ σε 34,3 λεπτά το 2019, οπότε το Μιλγουόκι έφτασε ένα βήμα πριν από τους τελικούς του ΝΒΑ, ενώ το 2016 οι Μπακς δεν είχαν καν περάσει στην ποστ σίζον.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πέρα από ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αποτελεί πηγή ισχύος και αναμφίβολα με την παρουσία του δίνει στην Εθνική έναν αέρα υπεροχής. Οι αντίπαλοι θα βλέπουν την ελληνική ομάδα με άλλο μάτι, σίγουρα με υπερτονισμένο σεβασμό και ενδόμυχο φόβο.

Το ψυχολογικό πλεονέκτημα των διεθνών μας μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχημένη πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Επιπλέον, το κρισιμότερο στοίχημα του ομοσπονδιακού τεχνικού επιτελείου είναι να κατορθώσει να διαμορφώσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας με βασικό σημείο αναφοράς τον Γιάννη.

Τα συστήματα είναι αναγκαίο να επικεντρώνονται και να εκπηγάζουν από τον 24χρονο Έλληνα διεθνή, αξιοποιώντας στον απόλυτο βαθμό τα προσόντα του. Το έκανε η Ισπανία για χρόνια με τον Γκασόλ, η Γαλλία με τον Πάρκερ, η Γερμανία με τον Νοβίτσκι, γιατί όχι κι εμείς με τον ύψους 2,11 μ. πάουερ φόργουορντ;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του Σκουρτόπουλου και το ξέρει και ο ίδιος. Για όλα αυτά, λοιπόν, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την 1η Σεπτεμβρίου και την πρεμιέρα της Ελλάδας στη διοργάνωση, με αντίπαλο το Μαυροβούνιο!