Με ντεπόζιτο μικρό…

Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας των ανδρών όσο κι αν ήθελαν, δεν μπορούσαν να φτάσουν τη «γαλανόλευκη» πολύ μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Με ντεπόζιτο μικρό…

Το είχαν επισημάνει άπαντες, όσοι τουλάχιστον έβλεπαν ρεαλιστικά την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, πως το ντεπόζιτό της ήταν μικρό.

Δεν είχε αρκετή βενζίνη για να την πάει μακριά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι απουσίες των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σλούκα, Καλάθη ήταν καθοριστικές για την δυναμικότητα της ομάδας που έβαλε τις βαλίτσες της στο αεροπλάνο για τη Μανίλα.

Ήρθε και ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου να αφαιρέσει ακόμα περισσότερη δυναμική στην ομάδα, που πλέον έψαχνε να βρει ήρωες με… μπέρτα για να κάνουν υπερβάσεις και θαύματα.

Όσο κι αν όλοι ευελπιστούσαν πως οι εναπομείναντες παίκτες θα τα έδιναν όλα, ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε το έλλειμμα ποιότητας ήταν εμφανές και δεδομένο.

Πίσω από τον Ουόκαπ και τον Παπαγιάννη δεν υπήρχε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Κι αν για τον ψηλό ο Θανάσης Αντετοκούνμπο άντε και ο Παπανικολάου (!) μπορούσαν να μπουν στα παπούτσια του, για τον «Θωμά» τα πράγματα ήταν διαφορετικά, διότι ο αντικαταστάτης του έπρεπε να παίξει άμυνα, να «διαβάσει» τον αντίπαλο, να σκοράρει, να κρατήσει το τέμπο. Δύσκολο…

Κι όμως κόντρα στη Λιθουανία οι διεθνείς μας με τους Ουόκαπ, Λαρεντζάκη να σκοράρουν κρατούσαν στο πρώτο ημίχρονο, μέχρι που το παιχνίδι άρχισε να επιστρέφει στην… κανονικότητα.

Οι Λιθουανοί «διάβασαν» την άμυνα της Εθνικής στο 100%. Όσο οι φόργουορντ, αλλά και οι γκαρντ «έκλειναν» προς το καλάθι, τόσο έβρισκαν ελεύθερα σουτ. Γιοκουμπάιτις, Μπραζντέικις, Νορμάντας, Μπέντζιους έκαναν ζημιά στην Εθνική και το ποτάμι δεν γύριζε πίσω.

Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα. Δεν μπορείς να βάλεις ένα γκολ, να «ταμπουρωθείς» στην άμυνα και να μην μπαίνει η μπάλα με τίποτα μέσα για να κερδίσεις.

Πρέπει να τρέξεις, να μοχθήσεις, να πιέσεις, να είσαι καλύτερος για να φύγεις χαμογελαστός από το παρκέ.

Από εδώ και πέρα η ΕΟΚ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά την υπόθεση της Εθνικής. Ποιοι θα είναι και ποιοί δεν θα είναι. Ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν. Όχι πλέον άλλα: «Ναι μεν αλλά, διότι, επειδή και εφόσον».

Να γίνει μια σοβαρή κουβέντα με καθαρή γλώσσα για την ομάδα που απλά γουστάρει να παίξει για το εθνόσημο χωρίς να ξέρει πρώτα ποιος θα είναι προπονητής ή ποιος δεν θα συμμετάσχει ή πότε θα ξεκινήσει την προετοιμασία.

Όχι τίποτε άλλο αλλά υπάρχουν πολλοί παίκτες στην Εθνική που θέλουν όσο κανείς άλλος να παίζουν στη «γαλανόλευκη» και ειδικότερα οι αντιδράσεις των Παπανικολάου, Παπαγιάννη μετά το τέλος του ματς με τη Λιθουανία το δείχνουν με το παραπάνω…