Ιτούδης - MundoBasket 2023: «Δεν είναι μόνο η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο»

Στο CNN Φιλιππίνων μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης αναφορικά με τη πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο MundoBasket 2023.

Ιτούδης - MundoBasket 2023: «Δεν είναι μόνο η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο»

Σε εκπομπή του CNN Φιλιππίνων μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης ο οποίος απάντησε σε ερώτησεις τόσο για την μέχρι τώρα πορεία της Εθνικής στο MundoBasket της FIBA όσο και για τις απουσίες.

Ο κόουτς της Εθνικής τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που λείπει από την ομάδα, λέγοντας όμως πως όλοι είναι περήφανοι για το ρόστερ.

Αναλυτικά ο κόουτς Ιτούδης μίλησε για:

-τη φιλοξενία στη Μανίλα: «Όλοι εδώ είναι πολύ ευγενικοί, θέλουν να σε βοηθήσουν, η διοργάνωση πάει εξαιρετικά, οι ομάδες έχουν ό,τι χρειάζεται και το ενδιαφέρον είναι υψηλό. Είδα το πρώτο παιχνίδι που έδωσαν οι Φιλιππίνες μπροστά σε 50 χιλιάδες θεατές και ήταν καταπληκτικό. Είναι αυτό που χρειάζεται το μπάσκετ».

-το ματς με τη Λιθουανία: «Η ομάδα ξεκουράζεται. Είχαμε την πρώτη συνάντηση για να προετοιμαστούμε για τον επόμενο αντίπαλο. Η Λιθουανία είναι εξαιρετική ομάδα, έχει παίξει εξαιρετικό μπάσκετ ως τώρα και πρέπει να συμφωνήσουμε πως μαζί με τις ΗΠΑ έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ εδώ. Έχουν έξι παίκτες Ευρωλίγκας, πολλούς που είναι στην Ζαλγκίρις με τον ίδιο προπονητή και τον Βαλαντσιούνας που ξέρουμε τι σημείο αναφοράς είναι. Προφανώς είναι το φαβορί, είναι η ίδια ομάδα εδώ και χρόνια. Απουσιάζουν και από αυτούς σημαντικοί παίκτες όπως ο Σαμπόνις, αλλά παίζουν πολύ καλά. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε από το -15 γιατί δεν θα είναι εύκολο».

-την ως τώρα πορεία της Εθνικής: «Με το ρόστερ που ήρθαμε και για το οποίο είμαστε περήφανοι, αφού λείπουν έξι σημαντικοί παίκτες που είχαμε στο περσινό Ευρωμπάσκετ, για διάφορους λόγους, εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Μια μέρα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου χάσαμε τον πρώτο σκόρερ και ριμπάουντερ μας, αλλά η ομάδα κάλυψε το κενό του εξαιρετικά και υποσχέθηκε πως θα παίξει και γι’ αυτόν. Είμαστε ρεαλιστές, οι ΗΠΑ έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ ως τώρα και δεν μπορούσαμε να τους ανταγωνιστούμε όσο θα θέλαμε. Προσπαθήσαμε εκεί να κάνουμε κάποια πράγματα για να μας βοηθήσουν για τον κρίσιμο αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία».

-τη νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας: «Είχαμε δύο διαφορετικά πρόσωπα σε κάθε ημίχρονο. Στο δεύτερο είχαμε τελείως διαφορετική προσέγγιση. Όλα έγιναν από τους παίκτες. Έχει να κάνει με το πόσο συγκεντρωμένοι είναι και πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Μιλήσαμε στο ημίχρονο και είπαμε πως έπρεπε να δράσουμε, όχι να αντιδράσουμε. Οδηγήσαμε σε λάθη τον αντίπαλο και αυτό βοήθησε την επίθεσή μας, καθώς χτίσαμε την αυτοπεποίθησή μας. Η Νέα Ζηλανδία έδειξε πως είναι πολύ καλή ομάδα, που είναι πολύ σκληρή»

-την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης αγαπά την Εθνική ομάδα, του αρέσει να παίζει για την Ελλάδα και το έχει αποδείξει τόσα χρόνια. Όμως έπρεπε να ακολουθήσει τις εντολές των γιατρών των Μπακς και να κάνει μια επέμβαση που δεν του επέτρεψε, δυστυχώς, να είναι εδώ μαζί μας. Όμως δεν ήταν μόνο ο Γιάννης, ήταν ο Κώστας, ο Σλούκας, ο Ντόρσεϊ, ο Καλάθης και πολλοί παίκτες που δεν μπορούσαν να ήταν μαζί μας για διάφορους λόγους. Οι παίκτες που αποδέχτηκαν την κλήση, οι 18 που ήρθαν στην προετοιμασία, είπαν πως είμαστε αυτοί που είμαστε και πάμε να παλέψουμε. Φέτος μπορεί να είμαστε τα αουτσάιντερ, αλλά το παιχνίδι δεν έχει χαθεί πριν αρχίσει. Κερδίσαμε την Ιορδανία, είχαμε κάποια κέρδη απέναντι στις ΗΠΑ και πήραμε τον τελικό με τη Νέα Ζηλανδία. Οι παίκτες έχουν καλό δέσιμο και είμαστε περήφανοι για την ομάδα σαν ομοσπονδία, σαν χώρα και εγώ σαν προπονητής».

-το αν ο Γιάννης θα ταξιδέψει στις Φιλιππίνες να δει την Ελλάδα: «Δεν ξέρω, δεν έχω μιλήσει μαζί του πρόσφατα. Μάλλον το έκανε ο Θανάσης. Δε ξέρω αν θα έρθουν εδώ, αλλά έλαβα μηνύματα για συγχαρητήρια από παλιούς παίκτες και προπονητές. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τον Γιάννη, ίσως όχι φέτος, αλλά έχει δείξει πως θέλει να βοηθήσει την Εθνική. Είναι από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Ας τον έχει ο Θεός γερό και στο μέλλον να είναι παρών για να βοηθήσει ξανά την Εθνική ομάδα».