Ιτούδης: «Από τους 11 παίκτες, κανείς δεν θα πει 'κουράστηκα' ή 'δεν μπορώ'»

Μία ημέρα μετά τη νίκη-πρόκριση της Εθνικής επί της Νέας Ζηλανδίας, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για τη συνέχεια της ελληνικής ομάδας στο MundoBasket, το κρίσιμο παιχνίδι με τη Λιθουανία στη β' φάση των ομίλων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του.

Ιτούδης: «Από τους 11 παίκτες, κανείς δεν θα πει 'κουράστηκα' ή 'δεν μπορώ'»

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη:

"Είμαστε ικανοποιημένοι όσον αφορά την πρόκριση. Ο Θανάσης ήταν αμφίβολο ότι θα παίξει. Υπερέβαλε εαυτόν. Έθεσε τον εαυτό του στην ομάδα. Η πίεση ξεκινάει από την ομάδα. Αμυντικά ήμασταν συνεπείς. Να δούμε την επόμενη μέρα το πρωί θα προσεγγίσουμε το επόμενο παιχνίδι.

Θεωρώ ότι το διαχειριστήκαμε σωστά στα τρία παιχνίδια. Στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ μπήκαμε να κερδίσουμε πράγματα. Προφανώς με ανησυχεί η κούραση. Δεν θεωρώ ότι κανείς από τους 11 θα πει 'κουράστηκα ή δεν μπορώ'. Ο τρόπος που βρήκαμε χθες να κλείσουμε το ροτέισον ήταν αυτό που μας έδωσε τη λύση όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο και στα επόμενα.

Αναμφίβολα δεν μπορούμε να είμαστε ξανά στο -15 και να κυνηγήσουμε. Έχουν αρκετά σημεία αναφοράς, είτε στην περιφέρεια είτε στο ζωγραφιστό. Πρέπει να προετοιμαστούμε και στο θεωρητικό κομμάτι. Θα παρουσιαστούμε πολύ έτοιμοι και με αυταπάρνηση. Στη Λιθουανία το μπάσκετ είναι No1 σπορ.

Τα παιδιά που λείπουν από τη Λιθουανία έχουν αντικατασταθεί από παιδιά που παίζουν στην EuroLeague. Έχουν ψηλά κορμιά και καλό μπασκετικό iq.

Η συνέπεια γενικότερα στην ζωή μας είναι κάτι σημαντικό. Αυτό δεν με προβληματίζει. Η ομάδα άλλαξε τα δεδομένα. Ήμασταν στο -15 και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Νομίζω ότι παρασύρεις και τις αποφάσεις και συντονίζεις και εσύ εν μέρει τον τρόπο που θα ακολουθήσουν οι διαιτητές.

Πατάμε και με τα δύο πόδια στη γη, ξέρουμε τις αδυναμίες μας. Είμαστε σε ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο αν εναποθέσεις όλες σου τις δυνάμεις έχεις τις δυνατότητές σου. Δεν είναι εύκολο αν σου φεύγει ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος ριμπάουντερ την τελευταία μέρα. Είπαμε ότι θα παίξουμε και για αυτόν. Έχουμε πλήρη γνώση του τι γίνεται. Έχουμε πολύ καλή ανάλυση. Δεν μας λείπει τίποτα. Αν μας λείπουν δημιουργοί ή ψηλοί θα το καλύψουμε εκ των έσω. Το πιο σημαντικό είναι να έχω την αμεσότητα με τους συνεργάτες μου.

Το να σας πείσω ότι αυτή είναι η πιο σωστή απόφαση. Το προπονητικό τιμ παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις επειδή έχουμε κληθεί να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Το θέμα είναι να συμφωνούμε εμείς. Η Εθνική είναι σε ακόμα μία τελική φάση. Αυτό είναι συνέπεια. Οι αθλητές που κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Εθνική είναι εδώ συνεπείς.

Στους ρεαλιστικούς στόχους που βάλαμε μέχρι τώρα, τα καταφέραμε. Είναι αρκετοί οι στόχοι όχι μόνο οι νίκες. Όταν ο Θανάσης κάνει δεύτερο φάουλ και δεν θέλει να βγει, αλλά το κάνει για να αποσοβήσει το καλάθι. Αν θα φέρει αποτελέσματα, το αν θα γραφτεί επιτυχία ή αποτυχία... Κι από την αποτυχία μαθαίνεις.

Το θέμα είναι να είμαστε καλά ως προπονητές με τις αποφάσεις που πήραμε. Περισσότερο επικεντρωθήκαμε στο ποιοι θα είναι οι δημιουργοί μας.

Ο Τόμας είναι σαν να παίζει χρόνια στην Εθνική.Έχει προσαρμοστεί στον ρόλο του. Τα γκαρντ μας πλέον θα πρέπει να κάνουν release στους ψηλούς όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Θεωρώ ότι πρέπει να ασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με το μπάσκετ. Όλα αυτά προϋποθέτουν αλλαγές και σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν είμαστε μεγάλη χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο οι μεγάλες χώρες φέρνουν επιτυχίες. Θεωρώ ότι αρχίζει να γίνεται πιο ουσιαστική η συζήτηση ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο προσέγγισης των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Να δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες να έχουν 14 παίκτες στην διάθεσή τους. Είμαστε ώριμοι πλέον για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση".