Ίσως να είναι καλύτερα χωρίς τον Γιάννη…

Όσο αιρετικοί κι αν είμαστε, ίσως είναι καλύτερο από μια άποψη να πάμε χωρίς τον Γιάννη. - Γράφει ο Κώστας Τσουμπρής.

Ίσως να είναι καλύτερα χωρίς τον Γιάννη…

Το… ταξίδι της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε λοιπόν χθες, με ηχηρές απουσίες στο ΟΑΚΑ, αλλά όπως σημείωσε και ο Δημήτρης Ιτούδης, με την προσοχή να πρέπει να είναι στους παρόντες και όχι στους απόντες. Μέχρι τώρα όλοι ασχολούνταν με τους παίκτες που δεν θα επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, όμως το βλέμμα πρέπει να στραφεί σε αυτούς που θα βρεθούν στην Ασία και θα… ματώσουν για την Εθνική.

Αυτοί αξίζουν την προσοχή μας από δω και πέρα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θα είναι στις Φιλιππίνες να «πολεμήσει» για την Εθνική; Χθες δεν ήταν στην «πρώτη» στο ΟΑΚΑ. Ούτε τα αδέλφιά του. Βρίσκονταν στην Κρήτη για διακοπές. Και επειδή… τσίνισαν πολλοί με την απουσία του Γιάννη, και να ήθελε να είναι, δεν μπορούσε να είναι παρών, λόγω του περιορισμού του ΝΒΑ μέχρι τις 28/7. Οι Θανάσης και Κώστας θα ενταχθούν από σήμερα στην προετοιμασία της Εθνικής.

Προσωπικά, δεν βλέπουμε να παίζει στο Παγκόσμιο ο Γιάννης. Θέλει να πάρει ρεβάνς την προσεχή σεζόν στο ΝΒΑ και θέλει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Βέβαια, αγαπάει και την Εθνική, λόγος που κρατάει ανοιχτή την υπόθεση συμμετοχής του. Αν δεν ήθελε καθόλου να παίξει, θα το είχε ήδη πει, όπως έκανε ο Σλούκας. Στην αγάπη του προς την Ελλάδα, ποντάρουν και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, προκειμένου να είναι μαζί με τους υπόλοιπους στις Φιλιππίνες.

Ρεαλιστικά όμως, θα ωφελήσει ενδεχόμενη συμμετοχή του, ειδικά εάν δεν είναι 100% έτοιμος; ΟΚ, και στο 50% μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά θυμόμαστε και τα περσινά. Τυχόν παρουσία του θα φέρει πάλι τους Μπακς δίπλα στην Εθνική, μια διαρκή… ανακατωσούρα, και μόνο ήσυχο δεν θα είναι το έργο του Ιτούδη.

Γι’ αυτό, όσο αιρετικοί κι αν είμαστε, ίσως είναι καλύτερο από μια άποψη να πάμε χωρίς τον Γιάννη. Να είμαστε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, με το «εγώ» κάτω απ’ το «εμείς». Η Εθνική είναι Εθνική και όχι ομάδα του Αντετοκούνμπο. Ξέρουμε ότι σε αρκετούς δεν θα αρέσουν αυτά που γράφουμε τώρα, αλλά είναι η γνώμη μας. Εννοείται πάντως ότι θα χαρούμε εάν μπορέσει και παίξει τελικά ο Γιάννης.

Στα μεταγραφικά τώρα που ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο, ο Ολυμπιακός δείχνει να δυσκολεύεται στις τελευταίες κινήσεις που έχει να κάνει. Υπάρχει μια λογική ανησυχία στις τάξεις των φίλων της ομάδας, αλλά ας περιμένουμε να δούμε. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός έχει κλέψει την παράσταση, στα λόγια όμως δεν παίρνεις τίτλους. Και είναι λίγο… δίκοπο μαχαίρι που μαζεύει τόσους πολλούς καλούς παίκτες. Έχουμε δει και στο παρελθόν ανάλογες ομάδες που στο τέλος έκαναν μια… τρύπα στο νερό.

Όσο για τον Μίροτιτς, μάλλον πολύ έχουμε ασχοληθεί μαζί του. Κατάφερε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αλήθεια τι έκανε αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια; Και έπαιρνε τόσα χρήματα.

Την περίοδο αυτή παίζει και η Εθνική Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Κ18 της Σερβίας. Μια πολύ καλή φουρνιά που έχει όλα τα φόντα για μετάλλιο. Η βαριά ήττα απ’ την Ισπανία δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, οι Ίβηρες είναι το ακλόνητο φαβορί για το χρυσό.

Εφόσον μείνουμε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος, πιστεύουμε πως θα έχουμε μια θέση στο βάθρο. Και θα είναι μπακ του μπακ μετάλλιο, μετά το χάλκινο της Εθνικής Νέων στο Ευρωπαϊκό της Κρήτης. Γκρινιάζουμε αρκετά, αλλά βλέπουμε να βγαίνουν παίκτες από πίσω. Ο Έλληνας ποτέ δεν έπαψε να αγαπάει το μπάσκετ. Και αξίζουν όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες να έχουν τις ευκαιρίες τους από τις ομάδες τους.