Ο σπουδαίος Γιάννης, μιας σπουδαίας ομάδας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Ο σπουδαίος Γιάννης, μιας σπουδαίας ομάδας

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα αθλητικά του προσόντα και επιτεύγματα αλλά και με τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και τις αξίες που πήρε από τους γονείς του. Σε μια εποχή όπου ορισμένοι επιλέγουν να αυτογελοιοποιούνται με αλλόκοτα και ρατσιστικά σχόλια, ο Γιάννης και τα αδέλφια του επιλέγουν να ζουν την πραγματικότητα και πολλές φορές να την αντιμετωπίζουν. Άλλωστε, η ιστορία της ζωής του(ς) αποτελεί παράδειγμα από μόνη της.

Η παρουσία του στη σπουδαία εθνική ομάδα μας αποτέλεσε και αποτελεί πόλο έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν έχει σημασία η νίκη στο φιλικό με την Ισπανία ούτε το νταμπλ νταμπλ (31 πόντοι-10 ριμπάουντ) που έκανε ο ίδιος σε 20 λεπτά, φανερώνοντας πτυχές του πλούσιου ταλέντου του. Σημασία έχει ότι ο Γιάννης είναι εδώ. Σημασία έχει ότι κατάφερε να γεμίσει ένα γήπεδο είκοσι χιλιάδων θέσεων λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Σημασία έχει ότι χαίρεται να παίζει (και) για αυτήν την ομάδα και το διαφημίζει. Χωρίς έπαρση. Ζει την κάθε στιγμή, είτε είναι με την ομάδα του είτε με την οικογένειά του, και τη χαίρεται. Ακόμα και μετά το τέλος του φιλικού με την Ισπανία δεν αναφέρθηκε ούτε στη νίκη της Εθνικής ούτε στα προσωπικά του επιτεύγματα, για τα οποία υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά δίκτυα. Για τους δικούς του ανθρώπους μίλησε. Για τα αδέρφια του και τη χαρά του που μοιράστηκε μαζί τους το παρκέ.

Αγωνιστικά είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση», όπως λένε οι προπονητές του. Και αυτό είναι που τον κάνει περιζήτητο. Εμείς τον θαυμάζουμε σε όλες του τις εκδοχές, οι συμπαίκτες του τον απολαμβάνουν στο παρκέ και οι αντίπαλοι υποκλίνονται στο «άστρο» του. Αυτός είναι, λοιπόν, ο Γιάννης όλων μας και αυτή είναι η Εθνική μας. Και αποτελεί χαρά μας που δεν είναι η ομάδα όλων σας...

Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός και ο προπονητής του, Κάρλος Κορμπεράν, βρίσκονται απόψε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο στοίχημα. Διαφορετικό ο καθένας, παρότι κοινός ο στόχος. Η πρόκριση σε βάρος της Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι αυτοσκοπός, παρότι και σε περίπτωση αποκλεισμού οι «ερυθρόλευκοι» θα συνεχίσουν στο Κόνφερενς Λιγκ. Αλλά και μόνο που φτάσαμε να συζητάμε ότι θα είναι κατόρθωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο να συνεχίζει από τον Αύγουστο κιόλας με μία ομάδα στην Ευρώπη (δεδομένου ότι οι Άρης και ΠΑΟ βρίσκονται στα σχοινιά και ο ΠΑΟΚ στο... σπίτι του), αντιλαμβάνεστε το σημείο που έχουμε φτάσει. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσει άμεσα ο διακόπτης και το Κόνφερενς να μείνει απλά μια... πιθανότητα. Να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, να μπει στους ομίλους και να συνεχίσει -όπως τα προηγούμενα χρόνια- να κρατά ψηλά την ελληνική σημαία. Αλλά για να το πετύχει, πρέπει να επανέλθει στις... εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Και αυτό είναι το στοίχημα του Κορμπεράν. Πολλοί λένε ότι είναι «καμικάζι» ή «τρελός» για να δεχτεί να αναλάβει τον Ολυμπιακό σε αυτήν τη φάση. Ό,τι κι αν είναι, το στοίχημα του Ισπανού είναι να τον ξανακάνει Ολυμπιακό.