Ελευθερία Μαγγίνα: Συνδυάζει αρμονικά μπάσκετ και ιατρική! (pics)

Η Ελευθερία Μαγγίνα δείχνει πως όλα είναι εφικτά, αρκεί να έχεις ζήλο και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, καθώς και να είσαι διατεθειμένος για ορισμένες θυσίες

Ελευθερία Μαγγίνα: Συνδυάζει αρμονικά μπάσκετ και ιατρική! (pics)

Μια μελλοντική γιατρός που θέλει να διακριθεί και στον χώρο του μπάσκετ. Η 22χρονη Ελευθερία Μαγγίνα έκανε μια πολύ καλή σεζόν στην Α2 με τη φανέλα του Φοίνικα Πειραιά (στις κορυφαίες σκόρερ και ριμπάουντερ του 1ου Ομίλου), ενώ επιλέχτηκε στην Εθνική 3x3 U23 που αυτές τις μέρες συμμετέχει στα προκριματικά του Nations League στο Τελ Αβίβ.

Το «ΦΩΣ» μίλησε μαζί της για το πώς μπορεί και συνδυάζει με επιτυχία μπάσκετ και σπουδές (του χρόνου μπαίνει στο πέμπτο έτος της ιατρικής) και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

«Μετά τον κορονοϊό αυτή ήταν η πρώτη χρονιά ουσιαστικά που μπόρεσα να πρωταγωνιστήσω σε μια ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Φοίνικα και τον προπονητή μου, κ. Αράπη, που με βοήθησε, μου έδωσε χρόνο και με εμπιστεύτηκε. Βρέθηκα σε μια ομάδα που μπόρεσα να μάθω πάρα πολλά. Είχα δίπλα μου μια πολύ καλή παίκτρια όπως η Σίσσυ (Ευμορφοπούλου) αλλά και η Ζιζή (Στεφάτου). Γενικότερα στον Φοίνικα με στήριξαν πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω κι έναν ακόμη άνθρωπο που με βοήθησε σαν προπονητής αλλά και σαν άνθρωπος, έτσι ώστε να γίνω καλύτερη. Ξέρει αυτός...

Δούλεψα αρκετά φέτος για να μπορέσω να παίξω όπως έπαιξα. Μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να συνδυάσω προπονήσεις και σχολή. Κάθε μέρα ξύπναγα 8 το πρωί, ενώ υπήρχαν μήνες που ξύπναγα από τις 6.30 για να πάω στο νοσοκομείο. Και να κάθομαι εκεί έως τις 16.00 και μετά γραμμή για γυμναστήριο και προπόνηση. Ήταν τρομερά κουραστικό. Στο νοσοκομείο έπρεπε να παρακολουθείς 8 ώρες όρθια. Να είσαι πίσω από τους γιατρούς για να μάθεις αλλά και να βοηθήσεις εάν χρειαστεί. Είχαμε και τα ταξίδια με την ομάδα. Αρκετές φορές έπεφταν πάνω σε εξεταστικές. Και μερικές φορές ταξίδευα μόνη για να προλάβω να δώσω το μάθημα. Η ιατρική είναι πάρα πολύ απαιτητική, διάβαζα 8 ώρες την ημέρα. Κάνω τώρα και μαθήματα αγγλικών και γαλλικών, για να μπορέσω μακροπρόθεσμα να κάνω την ειδικότητά μου στο εξωτερικό. Εύχομαι να μπορέσω να τα καταφέρω. Είμαι σε μια κατάσταση που προσπαθώ να τα προλάβω όλα. Έχω βάλει πίσω τον εαυτό μου σε κάποια πράγματα. Κάνω θυσίες προσωπικές, περισσότερο του προσωπικού μου χρόνου και της διασκέδασης. Προτιμώ να ξεκουραστώ, παρά να βγω το βράδυ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που κάνω, το πάω βήμα βήμα. Μέχρι στιγμής τα έχω καταφέρει».

Ιατρική ή μπάσκετ; «Επαγγελματικά σίγουρα η ιατρική. Όνειρό μου είναι να γίνω μια καλή γιατρός. Θέλω όμως να συνεχίσω και το μπάσκετ. Να καθιερωθώ και να παίζω όσο με τραβάνε το σώμα και η καρδιά μου. Μου αρέσει το μπάσκετ, το γουστάρω από μικρή. Αν και έχω πάθει πολλά. Ρήξη χιαστών στα 16 μου, έναν χρόνο έξω για να επανέλθω, και είναι πάρα πολύ δύσκολο σε αυτές τις ηλικίες. Είσαι πάνω στη διαδικασία που προσπαθείς να βελτιωθείς και να φτάσεις στο επίπεδο που θέλεις. Το 2020 έπαθα ρήξη μηνίσκου. Πέρασα έτσι δύο βαριά χειρουργεία που με κράτησαν πίσω. Όλα αυτά όμως με έκαναν πιο δυνατή και να μην το βάζω ποτέ κάτω. Με στιγμάτισαν στην καριέρα μου και στην ψυχολογία μου, αλλά με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Είμαι ευγνώμων στο μπάσκετ, γιατί με τα κορίτσια του Πρωτέα Βούλας το 2017 ήρθαμε δεύτερες στο Παγκόσμιο Σχολικό και η επιτυχία αυτή με τα μόρια που κέρδισα με βοήθησε να περάσω στη σχολή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπήκα χωρίς να έχω διαβάσει καθόλου. Ίσα ίσα είχα ρίξει αμέτρητο διάβασμα για να τα καταφέρω».

Πώς βλέπει το 3x3: «Μου αρέσει πάρα πολύ. Έχω ξαναπαίξει. Είναι πιο δυνατό το παιχνίδι, δεν υπάρχουν τόσο εύκολα φάουλ. Σου δίνει ελευθερία στο παιχνίδι σου, δεν σε περιορίζει. Να πρέπει δηλαδή να κάνεις κινήσεις μόνο κάτω από το καλάθι ή να παίρνεις μόνο σουτ. Μπορείς να περνάς απ’ όλες τις θέσεις. Με έχει βοηθήσει να βελτιώσω το παιχνίδι μου και τη σκέψη μου. Ο προπονητής της Εθνικής (Άγγελος Τσαγκαράκης) είναι πάρα πολύ καλός. Με βοήθησε να ανοίξω το μυαλό μου και να σκέφτομαι διαφορετικά».

Αγαπημένη της Ελληνίδα παίκτρια η Σπανού και αγαπημένος της παίκτης «ο Σλούκας. Μου αρέσει το εξωγηπεδικό του κομμάτι. Είναι ένας παίκτης πολύ συγκροτημένος, που είχε στόχους στη ζωή του και όπως βλέπουμε τους κατάφερε και με το παραπάνω. Τον θαυμάζω τόσο ως παίκτη όσο και ως χαρακτήρα».