Ο Πιτίνο υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Σλούκα: «Δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο παίκτη στην καριέρα μου»

Ο Ρικ Πιτίνο σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξει στην τελική 12άδα και αποθέωσε με δηλώσεις του την αξία του Κώστα Σλούκα. 

Ο Πιτίνο υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Σλούκα: «Δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο παίκτη στην καριέρα μου»

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης της Εθνικής κόντρα στη Σερβία, ο Ρικ Πιτίνο σχολίασε τα εξής: “Αυτό που ήθελα να δω είναι το ποιος έχει καρδιά. Το ποιος θα πάρει τις θέσεις 11-12 στην ομάδα είναι δύσκολο. Δείξαμε σπουδαίο χαρακτήρα αλλά σήμερα χάσαμε από τα λάθη μας. Πρέπει να δώσουμε κρέντιτ στη Σερβία για την άμυνά της, αλλά και αυτό θα κάνει και ο Καναδάς.

Παίζουμε χωρίς τον Σπανούλη, τον Καλάθη, τον Παπαπέτρου, τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη, τον Παπαγιάννη, αλλά τα παιδιά που έπαιξαν σήμερα έπαιξαν με καρδιά. Δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι περισσότερο από τους παίκτες σου. Το θέμα όμως είναι τα λάθη και αυτά μας οδήγησαν στην ήττα.

Ο Καλάθης νομίζω πως θα μπει στην ομάδα (γέλια). Έχουμε θρυλικό αρχηγό, σπουδαίους γκαρντ και έχουμε δύσκολο έργο για τις θέσεις 11-12. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη για αυτά τα παιδιά, όχι τους αστέρες, αλλά για τα παιδιά που παίζουν και τα δίνουν όλα.

Λογικά θα έχουμε και τους 3 παίκτες. Θα πάρουμε τους παίκτες που ταιριάζουν σε Καλάθη και Σπανούλη. Στην καριέρα μου, έχω προπονήσει πολλούς σπουδαίους παίκτες. Τρομερούς μπασκετμπολίστες. Μπορώ να σας πω με ειλικρίνεια όμως πως κανείς δεν είναι σαν τον Σλούκα. Δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο παίκτη στην καριέρα μου. Τρομερός χαρακτήρας. Είναι μοναδικός και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Είναι ίσως ο πιο συμπαθητικός παίκτης που είχα ποτέ στην καριέρα μου εδώ και 40 χρόνια. Το ίδιο είπα για τον Πρίντεζη. Ο Σπανούλης είναι απίθανος, αλλά θα σταθώ στον Σλούκα. Μου είπε σε μια κουβέντα μας ότι “δεν χρειάζεται να με ξεκουράσεις κόουτς”. Ποιος σταρ το λέει αυτό στις μέρες μας;”

Κάποιος με ρώτησε γιατί κοουτσάρω τόσο έντονα αφού δεν είναι το Final Four, αλλά ένα φιλικό. Απάντησα ότι προσπάθησα να τους δείξω ότι περιμένω να κερδίσουμε τη Σερβία, όπως και οποιονδήποτε αντίπαλο. Η ανταπόκριση των παικτών μου με έκανε πολύ περήφανο. Το πιο δύσκολο είναι να βρεις την τελική δωδεκάδα. Δεν θα αποφασίσω σήμερα, θα μιλήσω με τους συνεργάτες μας, με τον αρχηγό μας, τον Σπανούλη και μετά θα είμαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ποιοι δεν θα είναι στην ομάδα. Θα πάμε με 12 στον Καναδά. Οι κανόνες λένε πως όποιος κοπεί πριν το προολυμπιακό τουρνουά, θα πρέπει να επιστρέψει από τον Καναδά. Δεν θα έπαιρνα έναν παίκτη να ταξιδέψει τόσες ώρες και μετά να του πω να γυρίσει πίσω. Είναι ένα πολύ κοπιαστικό ταξίδι και δεν θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο σε κανέναν παίκτη.

Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Καλάθη, τον είδα και απλά τον χαιρέτησα. Θα μάθουμε την Τρίτη, όπως και με τον Σπανούλη και τον Παπαγιάννη. Ο τελευταίος έχει μια ενόχληση στον προσαγωγό και πιθανότατα δεν θα προπονηθεί την Τρίτη. Με ανησυχεί που δεν έχουμε πολλές προπονήσεις, αλλά αν υπάρχουν δύο παίκτες που μπορεί να χάσουν προπονήσεις, αλλά να είναι έτοιμοι πνευματικά να παίξουν, είναι ο Σπανούλης και ο Καλάθης. Επίσης, σε αυτές τις δύο εβδομάδες ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Βασίλης Καββαδάς έκαναν πρόοδο και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Και δώστε μου 6-7 παιδιά σαν τον Λαρεντζάκη. Θα είχα πάει τέσσερις ομάδες στο Final Four.

Έχω προπονήσει και δει ομάδες που δεν είναι τόσο ταλαντούχες. Το καλό σουτ ακυρώνει πολλές ‘αμαρτίες’, όπως λέμε στο μπάσκετ. Όταν ήμουν στους Νικς κερδίσαμε 52 παιχνίδια και ξεπερνούσαμε πολλές δυσκολίες με τα σουτ. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα-αν και μπορούμε να σουτάρουμε καλύτερα-οπότε θα πάμε στο τρίτο πλάνο. Αυτό λέει πως πρέπει να παίξεις πολύ καλή άμυνα, να δουλέψεις πιο σκληρά, να εφαρμόσεις το πλάνο όσο καλύτερα γίνεται και να έχεις μεγάλη πίστη στην πατρίδα σου. Τα δικά μας λάθη σήμερα τιμωρήθηκαν με αιφνιδιασμούς, ενώ εμείς δεν κάναμε το ίδιο με τα δικά τους λάθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε αρκετές προπονήσεις και είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και απουσίες.

Στην καριέρα μου για 40 και πλέον χρόνια ήμουν τυχερός να προπονώ στην ακμή των Bad Boys, του Τζόρνταν, του Μπάρκλεϊ, του Τζαμπάρ, του Μάτζικ, του Μπερντ, σε μια χρυσή εποχή για το ΝΒΑ. Είδα πολλούς σούπερ σταρ και προπόνησα πολλούς καλούς παίκτες. Δεν θέλω να λέω ποτέ ποιος ήταν ο καλύτερος. Έχω προπονήσει πολλούς καλούς παίκτες, αλλά δεν έχω προπονήσει παίκτη με τέτοια νοοτροπία σαν του Σλούκα. Του είπα ‘να μειώσω το χρόνο σου’ και μου είπε ‘κόουτς, μπορώ να παίξω όσο με χρειάζεσαι, όλο το ματς’. Δεν θέλει να ξεκουραστεί ποτέ, μένει μετά την προπόνηση για 40 λεπτά και συνεχίζει. Όταν τελειώσω από εδώ, θα λέω ότι είδα έναν παίκτη με την καλύτερη νοοτροπία, τον Σλούκα. Το ίδιο και τον Πρίντεζη. Δεν βρίσκεις τέτοιους παίκτες. Θα ήταν τιμή μου να γνωρίσω τους γονείς του, γιατί πρέπει να είναι υπέροχοι άνθρωποι".