Ιβάνα Ράτσα: Το νέο αστέρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Πώς έφτασε από τον Πρωτέα Βούλας στο WNBA! (pics)

Η χαρισματική Ιβάνα Ράτσα μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ»! - Η διαδρομή της από τον Πρωτέα Βούλας μέχρι το WNBA! - Πώς χάθηκε για το ελληνικό μπάσκετ - Μιλούν οι Χρήστος Βασιλειάδης και Γιώργος Τσεμπέρης

Ιβάνα Ράτσα: Το νέο αστέρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Πώς έφτασε από τον Πρωτέα Βούλας στο WNBA! (pics)

Η Ιβάνα Ράτσα μπορεί να θεωρηθεί το επόμενο μεγάλο αστέρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ γυναικών. Η 21χρονη Σέρβα διέπρεψε στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με το Ουέικ Φόρεστ και άκουσε το όνομά της στο φετινό ντραφτ του WNBA (επιλογή των Λος Άντζελες Σπαρκς στο Νο 28).

Κόρη του γνωστού μας Σερβοκύπριου προπονητή Ντράγκαν και της επίσης καλαθοσφαιρίστριας Μπράνκα, η Ιβάνα μπορούμε να παινευτούμε ότι είναι προϊόν της δικής μας παραγωγικής διαδικασίας, καθώς έμαθε εδώ τα μυστικά του μπάσκετ και μπόρεσε να ανοίξει τα φτερά της. Μέλος του εξαιρετικού προγράμματος του Πρωτέα Βούλας αλλά και της φοβερής ομάδας του 1ου Λυκείου Βούλας, με πολλές διακρίσεις σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Στο Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ είχε πετύχει κουαντράπλ νταμπλ (22 πόντοι, 22 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 10 κλεψίματα). Θα ήταν ό,τι το καλύτερο να την είχαμε στην εθνική μας ομάδα, είχαν γίνει προσπάθειες από την ΕΟΚ, αλλά οι Σέρβοι δεν σκόπευαν να τη χάσουν. Στις ΗΠΑ έπαιξε και η μεγαλύτερη αδελφή της, Τιάνα, η οποία φέτος πήρε το πρωτάθλημα στην Κύπρο με την Ανόρθωση.

Το «ΦΩΣ» είχε τη χαρά να μιλήσει με την Ιβάνα, στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο! Ο λόγος τής ανήκει…

Συγχαρητήρια για την επιλογή σου στο ντραφτ του WNBA. Το περίμενες;

Ευχαριστώ πολύ. Ναι, το περίμενα, διότι είχα πολύ καλή σεζόν. Δεν ήξερα ποια ομάδα θα με επιλέξει, αλλά με διευκόλυνε πολύ ότι είχα πολύ καλή στατιστική.

Για να σε γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, πες μας δυο λόγια για σένα. Από πού ξεκίνησες να παίζεις και σε ποιες ομάδες έχεις αγωνιστεί.

Γεννήθηκα στην Κύπρο το 1999 μέσα σε μια αθλητική οικογένεια. Άρχισα τα πρώτα βήματα στον χώρο του μπάσκετ στην ΑΕΛ. Έζησα στην Κύπρο μέχρι το 2012, όταν έφυγα με την αδερφή μου, Τιάνα, για τον ΠΑΟΚ. Έμεινα τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και μετά πήγα στον Πρωτέα Βούλας τα επόμενα δύο χρόνια. Δέχτηκα πρόταση από το Ουέικ Φόρεστ στην Αμερική και αποφάσισα να ακολουθήσω τα όνειρά μου. Παίζω στη θέση 3-4 και σπουδάζω ψυχολογία παράλληλα με το μπάσκετ.

Οι γονείς σου είναι και οι δύο από τον χώρο του μπάσκετ. Αυτοί σε παρακίνησαν να ασχοληθείς με το άθλημα ή ήταν δική σου επιλογή;

Δεν με παρακίνησαν οι γονείς μου να ασχοληθώ με το μπάσκετ, αν και ήταν στον χώρο αυτόν. Ξεκίνησα από μπαλέτο και άλμα εις ύψος που ήμουν πολύ καλή σε αυτό. Κατάλαβα όμως όπως περνούσαν τα χρόνια πως δεν κάνω γι’ αυτό, επειδή ήθελα να ξεκινήσω μπάσκετ. Μόνη μου το αποφάσισα και το ανακοίνωσα στους γονείς μου, οι οποίοι ήταν εννοείται χαρούμενοι με την απόφασή μου.

Τι έχεις να θυμάσαι από τα κολεγιακά σου χρόνια στο Ουέικ Φόρεστ;

Ήταν τέσσερα υπέροχα χρόνια με πολλές αναμνήσεις. Απέκτησα πολλές φιλίες, σπούδασα αυτό που μου αρέσει και ήθελα και εξελίχθηκα μπασκετικά. Αυτό που θα θυμάμαι από τα κολεγιακά μου χρόνια είναι το πόσο περήφανη ήμουν που κατάφερα να οδηγήσω την ομάδα μου στο τελικό τουρνουά του NCAA μετά από τριάντα τρία χρόνια και ότι μπήκα στα history books του Ουέικ Φόρεστ καταφέρνοντας να γίνω η τέταρτη παίκτρια στην Ιστορία του Πανεπιστημίου μου να είμαι μέλος της πεντάδας της ACC conference (All-ACC team).

Και τώρα στο Λος Άντζελες και τις Σπαρκς. Ποιοι οι στόχοι σου από δω και πέρα;

Τους έχω ανακοινώσει πως δεν θα πάω αυτήν τη σεζόν, διότι αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι με την Εθνική Σερβίας για προετοιμασία για το Eυρωμπάσκετ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από την επόμενη σεζόν το καλοκαίρι θα είμαι στο LA με τις Λος Άντζελες Σπαρκς και από Αύγουστο θα είμαι σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Οι στόχοι μου παραμένουν οι ίδιοι, ασχέτως σε ποια ομάδα είμαι, να βελτιώνομαι κάθε μέρα και πιο πολύ.

Έκανες τα πρώτα σου βήματα στη χώρα μας. Νιώθεις λίγο Ελληνίδα;

Ναι, νιώθω λίγο Ελληνίδα. Τα πρώτα μου βήματα ήταν στην Ελλάδα και κάθε στιγμή θα μου μείνει αξέχαστη. Θα έχω πάντα την Ελλάδα στην καρδιά μου.

Επειδή έχουν ακουστεί διάφορα. Μπορούσες να αποκτήσεις ελληνική υπηκοότητα; Έκανε κάτι γι’ αυτό η ΕΟΚ ή ήταν δική σου απόφαση να παίξεις με την Εθνική Σερβίας;

Ναι, νομίζω ότι θα μπορούσα να αποκτήσω ελληνική υπηκοότητα. Είχα παίξει φιλικά παιχνίδια με τη φανέλα της ελληνικής Εθνικής. Έγιναν προσπάθειες, αλλά δεν ήταν αρκετές. Στο τέλος ήταν δική μου απόφαση να παίξω για τη χώρα μου.

Ποιες αθλήτριες θαυμάζεις; Σε ποια θα ήθελες να μοιάσεις;

Δύο παίκτριες μου αρέσουν. Μία είναι η Έλενα Ντελ Ντον από το WNBA και η Σόνια Πέτροβιτς-Βάσιτς. Το στυλ παιχνιδιού τους μοιάζει αρκετά με το δικό μου. Είχα την ευκαιρία να είμαι συμπαίκτρια με τη Σόνια στην Εθνική Σερβίας και έμαθα αρκετά από αυτήν.

Ένας προπονητής που σε βοήθησε ιδιαίτερα;

Ο προπονητής που με βοήθησε ιδιαίτερα είναι ο Γιώργος Tσεμπέρης. Ήταν εκεί για εμένα από τις 6 το πρωί κάνοντας ατομικές πριν από το σχολείο μέχρι σήμερα βλέποντας όλα τα κολεγιακά μου παιχνίδια online. Με βοήθησε εντός και εκτός γηπέδου, μου δίδαξε κινήσεις που μέχρι σήμερα προπονητές αναρωτιούνται πώς θα τις σταματήσουν. Επίσης, ο γυμναστής Γιάννης Παπαγεωργίου με στήριζε από την πρώτη μέρα και με εμψύχωνε να είμαι καλύτερη. Θα είμαι πάντα ευγνώμων που τους έχω γνωρίσει και είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί τους.

Και μια ευχή για το μέλλον. Ευχαριστώ!

Ελπίζω στο μέλλον να είμαστε υγιείς, να περάσουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες που περνάμε αυτόν τον καιρό και θα ήθελα να παίξω σε μια καλή ομάδα στην Ευρώπη. Εύχομαι σε όλους υγεία και αγάπη.

Βασιλειάδης: «Η ΕΟΚ αδιαφόρησε…»

Το «ΦΩΣ» επικοινώνησε και με τον ισχυρό άνδρα του Πρωτέα Βούλας, Χρήστο Βασιλειάδη, ο οποίος άφησε αιχμές για την ΕΟΚ και την προσπάθεια ελληνοποίησης της Ιβάνα. «Τρέχαμε καθημερινά στα γραφεία της ΕΟΚ, μαζί με τη μητέρα της Ιβάνα, για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Είχε κληθεί και σε μικρή Εθνική με προπονητή τον Παπούλη. Δυστυχώς όμως δεν αντιμετώπισαν σοβαρά το ζήτημα, θεωρώ ότι αδιαφόρησαν. Είχαν γίνει επαφές με τους Τσαγκρώνη, Γολέμη και Κόνιαρη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε εμείς, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Κρίμα. Το ελληνικό μπάσκετ έχασε ένα μεγάλο ταλέντο. Η Ιβάνα θα φτάσει ψηλά. Δεν κάθεται στο ταλέντο της, αλλά δουλεύει συνέχεια. Θυμάμαι ακόμη, όταν ήταν στον Πρωτέα, ξημεροβραδιαζόταν στο γήπεδο κάνοντας προπονήσεις. Μπράβο της».

Τσεμπέρης: «Το μυαλό της και η αντίληψη του παιχνιδιού είναι το κάτι άλλο»

Κρίναμε απαραίτητο να μιλήσουμε και με τον Γιώργο Τσεμπέρη, ο οποίος δούλεψε μαζί με την Ιβάνα όσο λίγοι!

«Με την Ιβάνα είχα την τύχη να συνεργαστώ από το 2015, όταν ο πρόεδρος του Πρωτέα Βούλας, κ. Βασιλειάδης, παρότι ήμουν προπονητής σε ανδρικά τμήματα της ομάδας, μου ανέθεσε να κάνω τρεις πρωινές ατομικές προπονήσεις (στις 07:00 πριν από το σχολείο) σε 7-8 ταλαντούχες παίκτριες που είχε αποκτήσει με μεταγραφές. Από τα αρχεία μου (προπονήσεις, απουσιολόγια και αξιολογήσεις) είναι φανερό ότι η Ράτσα ξεχώριζε όχι μόνο γιατί δεν έχανε προπόνηση αλλά γιατί έκανε και την καλύτερη από πλευράς έντασης και ποιότητας προπόνηση! Θυμάμαι ότι και την επόμενη χρονιά μου ζητούσε πρωινές προπονήσεις ακόμα και τις ημέρες των αγώνων! Η Ιβάνα ήταν τυχερή γιατί εκτός από τις αθλητικές, ψυχικές και πνευματικές ικανότητες είχε και τη βοήθεια των γονέων της που ήταν αθλητές υψηλού επιπέδου και ακόμα ασχολούνται με το μπάσκετ (προπονητές) κυρίως σε θέματα νοοτροπίας και πειθαρχίας. Χαρακτηριστικά ποτέ δεν με ενόχλησαν αλλά με άφηναν να κάνω τη δουλειά μου. Θυμάμαι τη μητέρα της που ήθελε να τη φέρει από τη Σερβία (προετοιμασία Εθνικής νεανίδων Σερβίας) να παίξει στο Πανελλήνιο νεανίδων στο Τσοτύλι γιατί ήθελε να ευχαριστήσει την ομάδα και να το ευχαριστηθεί η ίδια με τις φίλες της!

Λίγο νωρίτερα είχε ηγηθεί του Σχολείου της Βούλας που με κόουτς τον κ. Κονιδάρη και γυμναστή τον κ. Παπαγεωργίου είχε έρθει δεύτερο στο Παγκόσμιο Σχολικό πρωτάθλημα στην Κροατία! Πιστεύω ότι ο Πρωτέας τη βοήθησε αρκετά (προπονητές, γυμναστής, πρόεδρος), όπως και αυτή βέβαια τον Πρωτέα. Την παρακολουθώ και είδα αρκετά παιχνίδια του Ουέικ Φόρεστ και πραγματικά το περίμενα να έχει συνέχεια στο WNBA. Άλλωστε, ήταν η πιο χαρισματική παίκτρια της ομάδας. Το κυριότερο προσόν της είναι ότι παίζει γιατί αγαπάει το παιχνίδι, αγαπάει την προπόνηση και τη δουλειά. Θυμάμαι που ήθελε να αγωνιστεί στην Εθνική νεανίδων της χώρας μας και η μητέρα της έτρεχε χωρίς αντίκρισμα στην ομοσπονδία. Άλλωστε, η μεγαλύτερή της αδελφή αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση και είναι διεθνής με την Εθνική Κύπρου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της είναι το μυαλό της και η αντίληψη του παιχνιδιού. Πολύ γρήγορα διαβάζει και καταλαβαίνει τους αντίπαλους, ενώ αφομοιώνει εύκολα νέες δεξιότητες, τεχνικές και τακτικές. Δεν της εύχομαι κάτι ιδιαίτερο, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα φτάσει ψηλά και θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε στόχο βάλει».