Έλενα Μποσγανά: Το wonder girl του ελληνικού μπάσκετ! (pics)

Η Έλενα Μποσγανά, το κορίτσι-θαύμα του ελληνικού μπάσκετ, μίλησε στο «ΦΩΣ» για τους στόχους και τα όνειρά της! Τι λένε γι΄ αυτήν οι προπονητές της, Νένα Νικολαΐδου και Δημήτρης Σταμούλης

Έλενα Μποσγανά: Το wonder girl του ελληνικού μπάσκετ! (pics)

Γεννημένη στην Αθήνα το 2003, μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον «γεμάτο» από μπασκετικές εικόνες, με τους δύο γονείς της να αποτελούν ενεργά πρότυπα στην απόφασή της να προσηλωθεί στον μαγικό κόσμο της πορτοκαλί μπάλας.

Ο πατέρας της έχει συνδέσει την «ταυτότητά» του με την πολυετή παρουσία του στον Πανιώνιο, αλλά και σε Παγκράτι, Σπόρτιγκ, Παπάγου, Ιωνικό ΝΦ, Χαραυγιακό, Γαλάτσι, και η μητέρα της με την ομάδα του ΑΟ Ζωγράφου όπου αγωνίστηκε αρκετά χρόνια.

Η ίδια δεν αρέσκεται στο να μιλά πολύ για τον εαυτό της κι όταν το κάνει είναι συνήθως λιτή και λακωνική, θεωρώντας πως αν πρέπει κάποιος να υπερβάλλει σε κάτι, αυτό είναι η προσπάθεια να βελτιώνεται έχοντας πίστη στους στόχους του.

Ξεκίνησε να μαθαίνει μπάσκετ στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου όταν ήταν 10 ετών. Με την καθοδήγηση των προπονητών της συμμετείχε στις ομάδες παγκορασίδων, κορασίδων, νεανίδων που κατακτούν πρωταθλήματα – Κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ, Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ πλέον αγωνίζεται στην ομάδα γυναικών (Α1 εθνική κατηγορία).

Παράλληλα είχε συμμετοχή στις Εθνικές ομάδες παγκορασίδων, κορασίδων και πρόσφατα σε εκείνη των γυναικών.

Θαυμάζει την Κάντας Πάρκερ, η οποία είναι η αγαπημένη της παίκτρια. Στον προσωπικό χρόνο της τής αρέσει να χαλαρώνει παρακολουθώντας ταινίες, ενώ δεν λέει «όχι» σε παρεΐστικες βόλτες (όταν αυτές επιτρέπονταν).

Η νέα μεγάλη πρόκληση που συναντά στη ζωή της με τη μετάβαση στις ΗΠΑ και το Στάνφορντ, στο οποίο θα συνεχίσει από του χρόνου τις σπουδές αλλά και το μπάσκετ, τη βρίσκει ήρεμη και αποφασισμένη.

Η Έλενα Μποσγανά (κόρη του Γιώργου Μποσγανά και της Ελισάβετ Προδρομίδου) μιλά στο «ΦΩΣ» και μας χαρίζει λίγη από τη θετική της ενέργεια, που τόσο έχουμε ανάγκη αυτήν τη δύσκολη περίοδο!

Αναφέρεται στην παρουσία της στην Εθνική γυναικών αλλά και στον Κρόνο, δεν κρύβει τη στενοχώρια της για τη διακοπή της δράσης, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να πετύχει τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει!

Είσαι μόλις 17, αλλά ήδη παίζεις στην Α1, ενώ αποτελείς μέλος και της Εθνικής γυναικών. Πώς νιώθεις για όλο αυτό; Σου ήρθε μήπως γρήγορα;

Είναι τεράστια τιμή να είσαι μέλος της Eθνικής γυναικών και να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο! Το ότι ξεκίνησα από μικρή σε αυτήν την ομάδα μού δίνει ακόμα περισσότερο κίνητρο για το μέλλον. Στην Α1 έχω πάρει πολλές παραστάσεις και εμπειρίες που θα μου φανούν χρήσιμες και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό!

Με την Εθνική γυναικών έκανες ντεμπούτο στα 16 σου. Πώς ήταν να παίζεις δίπλα σε μεγαλύτερες αθλήτριες; Ένιωσες λίγο φόβο;

Το να παίζω στην Eθνική γυναικών με έμπειρες αθλήτριες είναι κάτι μοναδικό! Πριν από λίγο καιρό τις έβλεπα από τις κερκίδες και τώρα είμαστε συμπαίκτριες. Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα φόβο. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση τα κορίτσια με «αγκάλιασαν» και έτσι η ένταξή μου στην ομάδα ήταν αυτή που έπρεπε.

Στους πρόσφατους αγώνες στο Ηράκλειο είχατε απολογισμό μία νίκη και μία ήττα. Πιστεύετε ακόμη στην πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ;

Θέλαμε πολύ να κερδίσουμε τη Σλοβενία και αυτό πιστεύω φάνηκε στο γήπεδο. Χάσαμε στις λεπτομέρειες από μια πολύ έμπειρη ομάδα. Με τη βοήθεια του προπονητικού τιμ θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και να παρουσιαστούμε ακόμα πιο έτοιμες στους δύο αγώνες που απομένουν. Στόχος μας είναι η πρόκριση και θα παλέψουμε για αυτήν!

Πόσο σας επηρέασε ο τραυματισμός της Φασούλα στο ματς με τη Σλοβενία; Είχατε κι άλλες απουσίες από πριν.

Η αλήθεια είναι ότι ο τραυματισμός της Φασούλα μάς τρόμαξε. Ήταν μια σημαντική απώλεια, παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Λόγω κορονοϊού υπήρχαν αρκετές παίκτριες του βασικού κορμού που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν δυστυχώς. Η απώλεια της Παυλοπούλου δύο ημέρες πριν από τους αγώνες ήταν κάτι σοκαριστικό. Αυτή η ομάδα έχει μάθει στα δύσκολα και πιστεύω ότι διαχειριστήκαμε την κατάσταση με αρκετή ψυχραιμία.

Ομάδα σου από μικρή ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου. Είσαι, μάλιστα, η πρώτη σκόρερ έως τώρα. Τι στόχους είχατε για φέτος;

Ο στόχος φέτος με τον Κρόνο ήταν και είναι να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να κερδίζουμε όσο περισσότερους αγώνες μπορούμε.

Το πρωτάθλημα είναι σε διακοπή. Αισθάνεστε αδικημένες σε σχέση με τους άντρες; Ακούγονται πολλά και διάφορα. Ποια η γνώμη σου;

Θεωρώ πολύ λάθος αυτό που συμβαίνει. Το να μη μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι και άλλες χώρες όπως Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν τον αθλητισμό, είναι κάτι πολύ άσχημο. Αν και το πρωτάθλημά μας δεν θεωρείται «επαγγελματικό», πολλές κοπέλες ζουν από αυτό. Πιστεύω ότι ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως γίνεται και στο αντρικό, μπορούμε να επιστρέψουμε στα γήπεδα. Ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση σύντομα.

Εσείς, η νεότερη γενιά, πήρατε πιο αψήφιστα τον κορονοϊό; Σας κατηγορούν οι μεγαλύτεροι.

Το να ρίχνουμε τις ευθύνες στη νεότερη γενιά δεν είναι λύση. Βλέπουμε και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ακολουθούν τους κανόνες. Πιστεύω πως πρέπει όλοι να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για αυτούς και τους γύρω τους.

Πέραν φυσικά του πατέρα και της μητέρας σου, ποιοι άνθρωποι σε έχουν βοηθήσει έως τώρα για να γίνεις αυτό που είσαι;

Η οικογένειά μου είναι πάντα δίπλα και με βοηθά πολύ. Όλοι οι προπονητές μου μέχρι τώρα είχαν κάτι να μου μάθουν και να μου δώσουν που θα με βοηθήσει στην καριέρα μου.

Από του χρόνου θα παίζεις και εσύ στις ΗΠΑ με το Στάνφορντ. Γιατί πλέον βλέπουμε τις περισσότερές σας να φεύγετε για την Αμερική; Δεν σας χωράει πια η Ελλάδα;

Δεν μπορώ να μιλήσω για τις υπόλοιπες κοπέλες. Εγώ διάλεξα να φύγω στην Αμερική διότι θεώρησα ότι ο συνδυασμός σπουδών και μπάσκετ είναι ιδανικός εκεί.

Κλείνοντας, ποια τα όνειρά σου και τι θα ήθελες να πετύχεις στην καριέρα σου;

Έχω πολύ υψηλούς στόχους και με πολλή δουλειά πιστεύω ότι θα τους πετύχω. Ένας από αυτούς είναι να ζήσω μια μεγάλη διάκριση με την Εθνική γυναικών, όπως είναι η Ολυμπιάδα!

Νικολαΐδου: Ταλέντο από τα λίγα!

Προπονήτριά της στον Κρόνο η Νένα Νικολαΐδου. Η σπουδαία παλιά αθλήτρια μίλησε στο «ΦΩΣ» για την Έλενα!

«Η Έλενα είναι ένα ταλέντο στο μπάσκετ από τα λίγα που υπάρχουν στον γυναικείο χώρο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Όταν αποφάσισε ότι το μπάσκετ το λατρεύει, “γύρισε το κουμπί στο μυαλό της”, αυτό της λέω εγώ, και άρχισε να δουλεύει σκληρά μέσα στο γήπεδο. Γιατί και η ίδια γνωρίζει ότι μέσα από σκληρή δουλειά και όχι μόνο με το ταλέντο μπορεί να πάει μπροστά και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Ήδη γεύεται τους καρπούς της προσπάθειάς της, πηγαίνοντας του χρόνου στο καλύτερο κολέγιο των ΗΠΑ, το Στάνφορντ.

Σίγουρα σε αυτήν την προσπάθειά της είμαστε όλοι δίπλα της, προπονητές, σύλλογος και κυρίως οι γονείς της. Της εύχομαι να είναι υγιής, να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και είμαι σίγουρη ότι θα κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα!».

Σταμούλης: Υπερήφανος για την Έλενα!

Στις μικρές ομάδες του Κρόνου προπονητής της ήταν ο Δημήτρης Σταμούλης. Μίλησε κι αυτός στο «ΦΩΣ» για τη χαρισματική πιτσιρίκα.

«Είχα τη χαρά να προπονώ την Έλενα στην ομάδα του Κρόνου από το 2015, μην έχοντας συμπληρώσει ακόμα τα 12 χρόνια της. Από τότε ξεχώριζαν η μεγάλη της αγάπη για το άθλημα αλλά και οι σπάνιες δυνατότητές της. Μεγαλώνοντας, άρχισε να δοκιμάζει τα όριά της και να συνειδητοποιεί το ταλέντο της. Πολύ σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθειά της ήταν οι γονείς της, οι οποίοι γνώριζαν πώς να φερθούν ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη του παιδιού τους. Με λίγα λόγια θα λέγαμε πως ο συνδυασμός του ταλέντου της και της αφοσίωσής της στο άθλημα, μέσα από ατελείωτες ώρες προπόνησης, ταίριαξε αρμονικά με τη φιλοσοφία της ομάδας μας. Μην ξεχνάτε πως είναι ιδιαίτερα αγαπητή απ’ όλες τις συμπαίκτριές της και μεγάλο πειραχτήρι. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την περηφάνια μου που το παιδικό της όνειρο να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο έγινε πραγματικότητα με την υποτροφία της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη συμμετοχή της στην εθνική μας ομάδα. Έλενα, πάμε γερά!».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110