Ακαδημία Μπάσκετ Ελευσίνας: Η ανερχόμενη δύναμη του μπάσκετ της Δυτικής Αττικής!

Η Ακαδημία Μπάσκετ Ελευσίνας ανέβηκε στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ και μίλησαν στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιωάννης Παντελίδης, ο προπονητής της ομάδας, Νίκος Μαυρογιάννης και οι παίκτες Τάσος Βαμβακίδης και Ηλίας Ηλιάδης

Ακαδημία Μπάσκετ Ελευσίνας: Η ανερχόμενη δύναμη του μπάσκετ της Δυτικής Αττικής!

Η Ακαδημία Μπάσκετ Ελευσίνας στο σημείο διακοπής των τοπικών πρωταθλημάτων ήταν πρώτη στη Β’ ΕΣΚΑΝΑ και λογικά θα είναι στην υψηλότερη κατηγορία του χρόνου. Σύλλογος με ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, το «ΦΩΣ» επισκέφθηκε τη Δυτική Αττική και μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας.

Παντελίδης: Στόχος μας, η δημιουργία μπασκετικής παιδείας…

Πρόεδρος της Ακαδημίας Ελευσίνας είναι ο Ιωάννης Παντελίδης. Άνθρωπος της περιοχής, αγαπά αυτό που κάνει.

Πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο. Πόσα χρόνια υπάρχει, πόσα τμήματα έχει και πόσα παιδιά στη διάθεσή του.

Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνετε με το αφιέρωμα αυτό. Ο σύλλογος της Ακαδημίας Μπάσκετ Ελευσίνας ιδρύθηκε το 2013. Στην ουσία είναι η συνέχεια του τμήματος καλαθοσφαίρισης του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Ελευσίνας (ΓΑΣΕ), που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της ενιαίας τότε ΕΣΚΑ και μετέπειτα στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Με το πάθος και την όρεξη που έχουμε για το μπάσκετ, θέλουμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους νεαρούς αθλητές μας να κάνουν τα πρώτα τους αθλητικά βήματα με όρεξη και να δημιουργήσουμε «μπασκετική» παιδεία. Η ομάδα μας έχει 6 τμήματα (mini - promini - junior - παιδικό - εφηβικό - αντρικό), με περίπου 80 παιδιά, πλην του αντρικού τμήματος.

Περιμένατε τόσο καλή τη φετινή χρονιά;

Ναι. Η φετινή πορεία δεν ήταν αυτό που λέμε φωτοβολίδα. Η χρονιά που ήμασταν στη Δ’ κατηγορία ήταν η χρονιά-ορόσημο για μας. Είδαμε τα λάθη μας, δουλέψαμε και χτίσαμε κομμάτι κομμάτι μια ομάδα που η φιλοσοφία και η φιλοδοξία της θα συμβαδίζει με τη φιλοδοξία των παικτών. Αυτοί οι καρποί ευοδώθηκαν με τις ανόδους σε Γ’, Β’ και τώρα Α’ κατηγορία μέσα σε 3 χρόνια.

Βοηθάνε οι τοπικοί φορείς την ομάδα; Με τις υπάρχουσες συνθήκες θα είναι εύκολο για τα ερασιτεχνικά σωματεία να επιβιώσουν;

Ανοίγετε μεγάλη κουβέντα. Όπως γνωρίζετε, οι ομάδες ουσιαστικά επιβιώνουν με τα έσοδα από τις ακαδημίες και από κει και πέρα αν υπάρξει χορηγία από κάποια επιχείρηση. Οι τοπικοί φορείς έχουν ονοματεπώνυμο και είναι ο Δήμος Ελευσίνας. Η Δημοτική Αρχή βοηθά σε δύο σκέλη: πρώτον, κάθε χρόνο δίνει ένα ποσόν σε όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής και, δεύτερον, με συνεννόηση και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες βοηθά στην παραχώρηση, συντήρηση και αναβάθμιση των κλειστών εγκαταστάσεων της πόλης. Με τα πάγια έξοδα που έχει μια ομάδα (πληρωμή διαιτητών – γραμματείας - ιατρού, εμφανίσεις, προπονητικά, αξεσουάρ, μπάλες, μετακινήσεις, φυσικοθεραπείες, φαρμακείο κ.τ.λ.) καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να συντηρηθεί. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση είναι όχι. Θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει μια ομάδα αν δεν υπάρχει οργάνωση και φειδώ.

Ποιες οι σχέσεις με τον Πανελευσινιακό; Υπάρχει κάποια συνεργασία; Τυχόν σκέψεις συνένωσης;

Ο Πανελευσινιακός είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στην περιοχή. Σε μια πόλη όπως η Ελευσίνα, όπου μέσες-άκρες γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κακές σχέσεις ούτε με τον Πανελευσινιακό ούτε με τον ΟΚΕ ούτε με τη Φιλοθέη. Η διαφορά είναι στη φιλοσοφία, στην προσέγγιση, στην εκτέλεση. Δεν υπάρχει κάποια άμεση σχέση μεταξύ Ακαδημίας Μπάσκετ Ελευσίνας και Πανελευσινιακού. Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε συζητήσεις συνεργασίας, με όποια ομάδα το επιθυμεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις ή βλέψεις συνένωσης με οποιαδήποτε ομάδα.

Μαυρογιάννης: Να καθιερωθούμε στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ βασιζόμενοι στην αθλητική φιλοσοφία μας

Στον πάγκο της ομάδας εδώ και χρόνια βρίσκεται ο Νίκος Μαυρογιάννης.

Πόσα χρόνια είστε στην ομάδα; Έχετε δουλέψει αλλού; Ήσασταν και παίκτης;

Φέτος κλείνω 25 χρόνια παρουσίας στην ομάδα και συνολικά 28 ως προπονητής. Το προπονητικό μου ξεκίνημα έγινε αρκετά νωρίς, καθώς αναγκάστηκα να σταματήσω το μπάσκετ σε ηλικία 19 ετών λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, αλλά η αγάπη μου για το άθλημα με έσπρωξε να το υπηρετήσω από άλλο πόστο, αυτό του προπονητή.

Η προπονητική καριέρα μου ξεκίνησε από την ομάδα του ΑΟ Δήμητρα, συνεχίστηκε στον Πανελευσινιακό στο αντρικό και στα τμήματα υποδομής, αλλά ταυτόχρονα υπήρξα προπονητής των μικτών ομάδων της ΕΣΚΑΝΑ και των κλιμακίων της εθνικής ομάδας με αρχιπροπονητές τους Κ. Πολίτη και Κ. Πετρόπουλο.

Χαρούμενοι από τη φετινή πορεία; Το περιμένατε;

Μια χρονιά που το επιστέγασμά της βρίσκει την ομάδα στη πρώτη θέση, αυτοδικαίως θεωρείται επιτυχημένη χρονιά με έντονα συναισθήματα χαράς γι’ αυτό που πετύχαμε, έπειτα από πολύ κόπο, θυσίες και αγώνες. Έχοντας πετύχει έως τώρα στην καριέρα μου 11 ανόδους, αυτό που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο ήταν 2 πράγματα:

  1. Μια καταπληκτική ομάδα αθλητών και χαρακτήρων που σου έδινε απίστευτη διάθεση για δουλειά και εξέλιξη στην καθημερινότητα της ομάδας και
  2. Η καθολική αναγνώριση αντιπάλων προπονητών και παικτών για τη δίκαιη αθλητική πρωτιά μας, αλλά και την ποιότητα του μπάσκετ που παίξαμε.

Βλέποντας τη διάθεση, το κλίμα και την ποιότητα της ομάδας, η άνοδος ήταν κάτι το αναμενόμενο, η πρωτιά ήρθε ως επιβράβευση όλων των παραπάνω.

Ήταν ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα;

Το πρωτάθλημα ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, καθώς σε αυτό συμμετείχαν ομάδες με μεγάλο ιστορικό, αλλά και αθλητικό υπόβαθρο, έχοντας έτσι να αντιμετωπίσεις έδρες δύσκολες αλλά και ανταγωνιστικές ομάδες με μικρές αθλητικές διαφορές μεταξύ τους, δίνοντας όμως μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία μας, καθώς είναι γνωστό ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.

Ποιοι οι στόχοι για το μέλλον;

Αυτή είναι η τρίτη φορά που καταφέρνει η ομάδα να ανέβει στην Α’ κατηγορία, θέλοντας τώρα να καθιερωθούμε σε αυτήν βασιζόμενοι όμως στην αθλητική φιλοσοφία μας, ένα μοντέλο μιας νεανικής ομάδας γεμάτης υγεία και διάθεση για δουλειά, που θα στηριχτεί σε αθλητές της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα της προσωπικής τους ανέλιξης και εξέλιξης, συμβαδίζοντας με την ομαδική φιλοδοξία.

Ταυτόχρονα θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σταθερή αθλητική βάση των τμημάτων υποδομής, αναβαθμίζοντας τόσο τον τομέα της οργάνωσης της ομάδας, αλλά και όλων των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της.

Βαμβακίδης – Ηλιάδης: Χαιρόμασταν να παίζουμε!

Στο «ΦΩΣ» μίλησαν και δύο παίκτες της ομάδας, ο Τάσος Βαμβακίδης και ο Ηλίας Ηλιάδης.

Ποια τα μυστικά της φετινής επιτυχίας;

Βαμβακίδης: Θεωρώ πως το απίστευτο κλίμα που υπήρξε στην ομάδα εντός και εκτός παρκέ ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας. Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός της διοίκησης και του προπονητή, να πλαισιώσουν τους νέους ταλαντούχους αθλητές της ομάδας με 3-4 πιο έμπειρα παιδιά, λειτούργησε σίγουρα ευεργετικά.

Ηλιάδης: Το σημαντικότερο σε μια ομάδα για να λειτουργήσει και να πετύχει τους στόχους της είναι να υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των ατόμων που την αποτελούν. Μόνο τότε, όταν οι παίκτες θα νιώθουν καλά και θα χαίρονται να παίζουν τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμπαίκτες τους, η ομάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της. Η φετινή μας ομάδα το κατάφερε στο έπακρο, δημιουργώντας πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα παιδιά και αυτό φάνηκε στο γήπεδο, όπου η ομάδα κατάφερε να πετύχει τα θέλω της.

Πότε αρχίσατε να πιστεύετε ότι μπορείτε την άνοδο;

Βαμβακίδης: Ας μην κρυβόμαστε, ο σχεδιασμός της ομάδας ήταν για να ανέβει στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Άρα από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου πιστεύαμε πως θα ανέβουμε. Ακόμη και στις ήττες, η ομάδα ήξερε πως είμαστε πολύ δυνατοί και θα καταφέρναμε να πανηγυρίσουμε ως πρώτοι στο τέλος της χρονιάς.

Ηλιάδης: Από τη πρώτη στιγμή, από την πρώτη συγκέντρωση, από την πρώτη προπόνηση πιστεύαμε ότι φέτος θα είναι η χρονιά μας. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δουλεύουμε καθημερινά και να μένουμε ενωμένοι σε όποια δυσκολία παρουσιαζόταν μέσα στη σεζόν. Όταν μπαίναμε στο γήπεδο, ο καθένας έβαζε τον εγωισμό του κάτω από το καλό της ομάδας και αυτό ήταν το κλειδί που μας έφερε τα τόσα θετικά αποτελέσματα και μας έστεψε πρωταθλητές.

Πού θα θέλατε να την αφιερώσετε;

Βαμβακίδης: Την άνοδο θα ήθελα να την αφιερώσω σίγουρα στην κόρη μου.

Ηλιάδης: Η άνοδος είναι ομαδική δουλειά. Οπότε την αφιερώνω σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα, στους συμπαίκτες μου, στον προπονητή, στον πρόεδρο και σε όλους τους παράγοντες, φιλάθλους και ανθρώπους που βρέθηκαν στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή της χρονιάς και ήταν εκεί για ό,τι τους χρειαστήκαμε. Και αποτελεί μεγάλη αλήθεια πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν όσο και εμείς οι παίκτες αυτό που καταφέραμε φέτος, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το ρόστερ της ομάδας

Δήμος Αβραμίδης πόιντ γκαρντ

Γιάννης Παπαδημητρίου πόιντ γκαρντ

Δημήτρης Κολοβός πόιντ γκαρντ

Τάσος Βαμβακίδης γκαρντ

Γιάννης Αβραμίδης γκαρντ

Ηλίας Ηλιάδης σμολ φόργουορντ

Δημήτρης Μαρούγκας σμολ φόργουορντ

Θοδωρής Καραΐσκος σμολ φόργουορντ

Νεκτάριος Αχείμαστος πάουερ φόργουορντ

Στέφανος Ντόμαλης πάουερ φόργουορντ

Γιώργος Μιχαλούτσος πάουερ φόργουορντ

Ηλίας Ράζα πάουερ φόργουορντ

Νίκος Λιάσκος σέντερ

Χρήστος Χεργκελετζής σέντερ

Προπονητής: Νίκος Μαυρογιάννης

Έφορος αντρικού: Μένιος Παπαδημητρίου