Να επιστρέψει πού ο Ολυμπιακός;

Ο Θεόφιλος Τυρίντζης διερωτάται για ποιο λόγο ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στον... θαυμαστό κόσμο του ελληνικού μπάσκετ.

Να επιστρέψει πού ο Ολυμπιακός;

Αλήθεια, υπάρχει ακόμα κανείς που να πιστεύει πως ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλά που χάραξε την πορεία του και τράβηξε τον δικό του δρόμο; Που έφυγε από όλο αυτό που ονομάζεται «ελληνικό μπάσκετ»; Με την απομόνωση και την παύση της αγωνιστικής δράσης έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε με ηρεμία και να τα ζυγίσουμε. Να κάνουμε μία αποτίμηση της απόφασης των Αγγελόπουλων, καθώς γίνεται και μπόλικη κουβέντα τελευταία, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία.

Μόνο και μόνο που ακούτε και διαβάζετε συντονισμένα πως ο Ολυμπιακός «πρέπει» να γυρίσει στην Α1, καταλαβαίνετε πόσο ορθά έπραξαν οι Αγγελόπουλοι. Είτε για αποσυντονισμό και αποπροσανατολισμό είτε γιατί θέλουν να καλύψουν τα κακώς κείμενα, τα οποία είναι και πολλά, οι «φωνές» που υποδεικνύουν στον Ολυμπιακό τι είναι σωστό να πράξει, πληθαίνουν, γιατί όλοι αυτοί, γνωρίζουν άριστα πως το περιβόητο «13-1» γύρισε μπούμερανγκ.

Τότε που στα μαραθώνια Συμβούλια στον ΕΣΑΚΕ, ο Ολυμπιακός κατέθετε εμπεριστατωμένες προτάσεις για όλα και έλεγε «ελάτε να τα φτιάξουμε τώρα», μιλώντας για τη διαιτησία, το προϊόν, την κεντρική διαχείριση, τα πάντα… Ειδικά με το θέμα της διαιτησίας, όλοι συμφωνούσαν (σ.σ. πλην του Παναθηναϊκού), αλλά στη συνέχεια έλεγαν «ελάτε, να το τελειώσουμε όπως-όπως το πρωτάθλημα και το καλοκαίρι τα συζητάμε». Να το τελειώσουν για να μην παραταθεί κάνα μήνα και πληρώνουν παραπάνω ενοίκια στους Αμερικανούς (όσοι το πράττουν).
Και τι συζήτησαν; Ποιο το αποτέλεσμα; Απολύτως τίποτα. Τα έσοδα που έφερε ο ΕΣΑΚΕ ήταν μειωμένα (ΕΚΟ), η κεντρική διαχείριση πήγε περίπατο, χορηγοί αποτραβήχτηκαν (CosmoteTV, Betshop), τα λεφτά από την ΕΡΤ ήταν με ψαλίδι όπως και της συνδρομητικής στον Παναθηναϊκό, έφτασαν στο σημείο να βάλουν αγγελία για εξεύρεση χορηγού την οποία «βάφτισαν» πρόσκληση ενδιαφέροντος και φυσικά το κερασάκι στη τούρτα, για 20 αγωνιστικές είδαμε ομάδες που είχαν πέσει αλλά… σώθηκαν, καθώς αγόρασαν ΑΦΜ άλλων ομάδων που έμειναν, αλλά… ήθελαν να πέσουν! Καταλάβατε;

Αυτός είναι ο θαυμαστός κόσμος της Basket League στην οποία ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει, όπως συντονισμένα κάνουν πλύση εγκεφάλου. Σε μία Basket League η διαιτησία της οποίας ανήκει στην Ομοσπονδία, η ΚΕΔ εξακολουθεί στις ίδιες πρακτικές και τις πρώτες αγωνιστικές οι περισσότερες ομάδες από το περιβόητο «μπλοκ» του 13-1 έβγαζαν σωρηδόν ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας και μιλούσαν για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων. Σε μία basket league, τέλος, που έχουμε ομάδες να ξεπουλάνε στα μέσα της σεζόν, γιατί ο πρόεδρος βαρέθηκε ή γιατί πίστεψαν πως «σώθηκαν». Ό,τι έγινε και πέρσι δηλαδή. Άλλη ομάδα στον πρώτο γύρο με έξι Αμερικανούς άλλη ομάδα στον δεύτερο με… δύο Αμερικανούς. Αλλά για να αποφύγει την τιμωρία όπως προέβλεπε ο κανονισμός, ήταν δηλωμένα κανονικά τα συμβόλαια στη διοργανώτρια αρχή, άσχετα αν οι παίκτες έκαναν τα μπάνια τους στο Μαλιμπού. Και να φανταστείτε, πως ο εκπρόσωπος αυτής της ομάδας, ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ.

Να επιστρέψει εκεί ο Ολυμπιακός; Ακόμα κι αν καταφέρει να πάρει την άνοδο μέσω των πλέι οφ και μόνο (το λιγότερο μυθεύματα και ανοησίες τα όσα γράφονται τεχνηέντως για αγορά ΑΦΜ), θα δει μια κατάσταση ίδια με αυτή που παράτησε, μην πούμε και χειρότερη και θα πει εύλογα «ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε». Καλύτερα η Αναπτυξιακή ομάδα στην Α2, που δουλεύουμε και τους παίκτες μας και έχουν έρθει και 20 σκάουτερ από το ΝΒΑ να δουν τον Ποκουσέφσκι.

Σε ποιο ελληνικό πρωτάθλημα να γυρίσει ο Ολυμπιακός και για ποιο ελληνικό μπάσκετ να μιλήσουμε… Δεν βλέπετε τι γίνετε στην ΕΟΚ με «θύμα» φυσικά την Εθνική ομάδα; Η Εθνική έχει προπονητή μόνο στα λόγια. Δεν υπάρχει συμβόλαιο με τον Ρικ Πιτίνο. Αν αυτός θελήσει να τηρήσει τον λόγο του έχει καλώς. Αν όχι… θα μιλάμε για κάζο μεγατόνων. «Δημόσιος λόγος». Έτσι το βάφτισαν, αυτή είναι η συμφωνία. Ο λόγος που έδωσε μπροστά στις κάμερες. Μόνο που ο ίδιος είχε φροντίσει να δείξει πόσο αφερέγγυος είναι, όταν έλεγε «θα είμαι μόνο Έλληνας και δεν θα δουλέψω σε σύλλογο» και δύο μήνες αργότερα ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό. Αφήστε που ο Βασιλακόπουλος έμαθε από… τα σάιτ τη συμφωνία του Πιτίνο με το Αϊόνα.
Θαυμαστός ο κόσμος του «ελληνικού μπάσκετ», έτσι δεν είναι;

ΥΓ: Κοιτάξτε πόσο εύκολα θα πέσει στο τραπέζι η πρόταση της αναδιάρθρωσης για να μην πέσει κανείς. Όσο εύκολα ανακοίνωσαν αρχικά «πάμε να κάνουμε πρωτάθλημα κεκλεισμένων», αλλά μετά τη γενική κατακραυγή το μάζεψαν.