Basket League: Πρωτάθλημα-παρωδία

Ο Κώστας Τσουμπρής γράφει στο ΦΩΣ για το πρωτάθλημα της Basket League που έχει εξελιχθεί σε παρωδία.

Basket League: Πρωτάθλημα-παρωδία


Το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ θα έπρεπε να έχει διακοπεί, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο φόβος εξάπλωσης του κορονοϊού (sic). Εξαρχής το ενδιαφέρον ήταν μικρό με την απουσία του Ολυμπιακού, αλλά με όσα γίνονται… τύφλα να έχει ο Μάρκος Σεφερλής. Μπορεί σε κάποιους που έχουν έννομο συμφέρον ή βγάζουν το ψωμί τους από αυτό να φανούμε σκληροί, αλλά δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Γιατί αν τα βλέπουμε όλα ωραία και όμορφα, αγγελικά πλασμένα, ή βαλτοί είμαστε ή εκτός τόπου και χρόνου.

Με ομάδες-φαντάσματα, ξένους να πηγαινοέρχονται, άδεια γήπεδα και κακές διαιτησίες, ο ΕΣΑΚΕ θα έπρεπε να έχει παρέμβει και να βάλει κάποια τάξη, όμως κλείνει κι αυτός τα μάτια. Το Ολ Σταρ Γκέιμ (αυτό μας μάρανε…) μάλλον είχε μεγαλύτερη βαρύτητα για τη διοργανώτρια αρχή. Πανιώνιος και Ιωνικός είναι οι δύο μεγαλύτερες «πληγές» της επαγγελματικής λίγκας.

Κι αν για τον Πανιώνιο από πέρσι φαινόταν πώς πάει το πράγμα (οι «Πάνθηρες» από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν το έργο και σταμάτησαν να ασχολούνται με το μπάσκετ), για τον Ιωνικό δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη. Ο Βαγγέλης Τσάπας, μπαίνοντας στον χορό της Α1, είδε πράγματα που δεν του άρεσαν, πικράθηκε από κάποια γεγονότα και πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Ως εδώ καλά. Έκανε όμως ένα μεγάλο λάθος. Δεν ανακοίνωσε ποτέ σε ποιους παρέδωσε το «τιμόνι» της ομάδας. Έπρεπε να το κάνει. Κυρίως για την υστεροφημία του. Και έχουμε έναν Ιωνικό όπου όλοι περιμένουν την απάντηση ποιος ή ποιοι βρίσκονται από πίσω. Εις μάτην.

O υποβιβασμός των δύο ιστορικών σωματείων δεν είναι ευχάριστος για τους ρομαντικούς μπασκετόφιλους, αλλά όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι πανάκεια. Κανονικά, εάν υπήρχε σοβαρή λίγκα, θα έπρεπε ήδη να έχουν αποβληθεί Πανιώνιος και Ιωνικός, όπως είχαμε δει να γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό και με ομάδες-ονόματα. Όμως εκεί υπάρχουν κανόνες και τηρούνται. Εδώ τίποτα. Πανιώνιος και Ιωνικός προλαβαίνουν να πέσουν αγωνιστικά, αλλά υπάρχει και μια πιθανότητα να σώσουν την παρτίδα.

Εκεί, λοιπόν, προετοιμαστείτε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με ΠΑΟΚ και Άρη (άλλη πονεμένη ιστορία οι δύο μεγάλοι της Θεσσαλονίκης), εφόσον τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις, να προχωρούν σε σοβαρές καταγγελίες. Θα μας πείτε γιατί δεν το κάνουν από τώρα. Καλό ερώτημα κι αυτό. ‘Ισως επειδή κι αυτοί δεν είναι τόσο… άγιοι. Και όχι μόνον αυτοί, αλλά και διάφοροι άλλοι σύλλογοι της Α1. Τους έχει βολέψει να παρουσιάζονται μόνοι… κακοί της υπόθεσης Πανιώνιος και Ιωνικός. Θα ξεσκεπαστούν όμως κι αυτοί. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ.

Σε αυτήν την Α1, αλήθεια, θέλει να επιστρέψει ο Ολυμπιακός; Λέμε όλοι για την ΕΟΚ, όμως μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με το μέλλον του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Υπάρχει σωτηρία; Ελπίδα; Το μπάσκετ αργοπεθαίνει. Είναι πλέον μονόδρομος να αλλάξει κι εδώ η κατάσταση και να βρεθούν λύσεις, νέες προτάσεις για το άθλημα που ήταν κάποια στιγμή το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα.

ΥΓ.: O κορονοϊός είναι πλέον στη ζωή μας. Παιδιά, ψυχραιμία. Ο πανικός μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Μια χώρα που έχει περάσει κατοχές, εμφυλίους, ιούς, γρίπες, τρελές αγελάδες, Τσερνόμπιλ, σεισμούς, φωτιές, μνημόνια, κρίσεις, δημοψηφίσματα, θα το περάσει κι αυτό. Ο Έλληνας έχει συνηθίσει στα δύσκολα. Ψυχραιμία αρκεί και σοβαρότητα.