Χρόνια πολλά Θοδωρή Παπαλουκά (vid)

Ο παλαίμαχος πλέον καλαθοσφαιριστής κλείνει τα 40 του χρόνια και το fosonline.gr θυμάται την σπουδαία καριέρα του

Χρόνια πολλά Θοδωρή Παπαλουκά (vid)

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο παλαίμαχος πλέον καλαθοσφαιριστής έχει γεμίσει την προσωπική του τροπαιοθήκη με αμέτρητους προσωπικούς αλλά και ομαδικούς τίτλους.

Τα πρώτα μπασκετικά του βήματα

Ο Έλληνας γκαρντ ξεκίνησε την ενασχόληση του με το μπάσκετ στην ομάδα των Ελληνορώσων. Το 1995 και για δύο συνεχή έτη συνέχισε στους Αμπελόκηπους ενώ μετά ακολούθησε η ομάδα της Δάφνης στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1999.

Η ανάδειξη του

Με τις καλές του εμφανίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο με τον οποίο άρχισε να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του για δύο χρόνια τραβώντας τα βλέμματα μεγάλων ομάδων. Ο Ολυμπιακός ήταν ο σύλλογος που τον προσέγγισε και τον έκανε δικό του υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών.

Η αποκορύφωση της καριέρας του

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς άρπαξε από τα μαλλιά την προοπτική των ερυθρολεύκων αναγκάζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τον προσεγγίσει για να αποσπάσει την θετική του απάντηση. Ο Έλληνας γκαρντ έδωσε τα χέρια με την ομάδα της Ρωσίας και το τι επακολούθησε είναι γνώριμη ιστορία. Οι Ρώσοι τον λάτρεψαν καθώς αποτελούσε σημαντικό γρανάζι στην μηχανή της Ρωσικής αρκούδας πανηγυρίζοντας με την φανέλα της έξι πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και δύο Ευρωλίγκες.

Ο επαναπατρισμός του

Το καλοκαίρι του 2008 ο Θοδωρής Παπαλουκάς άφησε την παγωμένη Μόσχα για χάρη του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες έκαναν δικό τους για δεύτερη φορά τον διεθνή παίκτη, δίνοντας του τον σπουδαίο ρόλο του αρχηγού. Με τα χρώματα των ερυθρολεύκων πανηγύρισε τρία κύπελλα ενώ συμμετείχε και σε δύο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

Το κεφάλαιο Μακάμπι και η επιστροφή στην ΤΣΣΚΑ

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία αγωνίστηκε μόλις μία χρονιά, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Το 2012 γύρισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του χρονιά στα παρκέ. Ο σπουδαίος αθλητής πρόσθεσε άλλο ένα νταμπλ ενώ στην Ευρώπη έφτασε στο φάιναλ φορ του Λονδίνου εκεί όπου ο Ολυμπιακός απέκλεισε την ομάδα του κάνοντας το back to back.

Εθνική Ελλάδος

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία στις σπουδαίες διακρίσεις της εθνικής μας ομάδας. Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας του 2005 όταν η γαλανόλευκη επικράτησε της αμερικανικής Dream Team με 101-95 γράφοντας ιστορία. Με την επίσημη αγαπημένη αγωνίστηκε σε επτά τουρνουά Ακρόπολις ενώ πανηγύρισε ένα χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σερβίας(2005) και ένα ασημένιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας(2006).

Ατομικές διακρίσεις

1) Παίκτης της χρονιάς την σεζόν 2006

2) MVP του Final Four της Ευρωλίγκας το 2006

3) ΜVP της Ευρωλίγκα την σεζόν 2007

4) Τέσσερις φορές μέλος της All-Euroleague Team (2006, 2007, 2008, 2009)

5) Μία φορά μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ το 2005

6) Μία φορά μέλος της καλύτερης πεντάδας του Μουντομπάσκετ το 2006

7) Ένας από τους 50 κορυφαίους συντελεστές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ

8) Δεύτερος στην λίστα με τα περισσότερα κλεψίματα στην ιστορία της Ευρωλίγκα

9) Πέμπτος στην λίστα με τους κορυφαίους πασέρ της Ευρωλίγκα

Όπως μαρτυρούν και τα στατιστικά ο Θοδωρής Παπαλουκάς ανήκει στην κατηγορία με τους κορυφαίους παίκτες που αγωνίστηκαν στα ευρωπαϊκά παρκέ, προσφέροντας τα μέγιστα στο ευρωπαϊκό αλλά προ πάντων στο ελληνικό μπάσκετ, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο άθλημα που αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να αγαπάμε.

Χρόνια πολλά Θοδωρή Παπαλουκά.

Δείτε βίντεο:

Από την διασυλλογική του καριέρα:

Από την ιστορική νίκη κόντρα στις ΗΠΑ: