Ολυμπιακός: Ευθύνη έχουν όλοι, όχι μόνο ο Κεμζούρα

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού πηγαίνει από ήττα σε ήττα και δείχνει να μην βρίσκεται σε καθόλου καλό φεγγάρι. 

Ολυμπιακός: Ευθύνη έχουν όλοι, όχι μόνο ο Κεμζούρα

Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα, Ερυθρός Αστέρας. Οι τρεις τελευταίοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην Euroleague έφυγαν νικητές από τις αναμετρήσεις με τους Πειραιώτες βυθίζοντάς τους ακόμα περισσότερο στην κατάταξη.

Σε τέτοιες κρίσεις έχουμε συνηθίσει να ρίχνουν τις ευθύνες στους προπονητές και η αλήθεια είναι ότι και ο Κεστούτις Κεμζούρα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι Πειραιώτες.

Ωστόσο δεν περιορίζεται μονάχα σε αυτόν, αλλά σε όλους όσους απαρτίζουν τη φετινή ομάδα. Από τη διοίκηση, μέχρι τους παίκτες, καθένας έχει το δικό του μερίδιο για όσα παρουσιάζουν οι πειραιώτες στο παρκέ.

Αρχικά να πούμε ότι το πρότζεκτ «Κεμζούρα» ήταν αρκετά φιλόδοξο. Ένας προπονητής ο οποίος δεν είχε αρκετές παραστάσεις ως πρώτος και αρκούταν στο να είναι βοηθός, δεν είναι εύκολο να αναλάβει τα ηνία ενός συλλόγου όπως ο Ολυμπιακός ο οποίος έχει συνηθίσει τους οπαδούς του σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού επέλεξε να του δώσει την ευκαιρία, όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν έχουν δικαιώσει κανέναν. Και φυσικά, η επιλογή του Λιθουανού στον πάγκο, εφόσον τελικά αποδειχθεί λάθος, θα πιστωθεί στα «κεφάλια» της ομάδας.

Οι ευθύνες του κόουτς

Όταν μια ομάδα δέχεται συνεχώς 50 και περισσότερους πόντους σε ένα ημίχρονο, τότε ο προπονητής της κάτι δεν κάνει καλά. Ή αν θέλετε, κάτι δε μεταφέρει σωστά στους παίκτες του. Η άμυνα του Ολυμπιακού φέτος σε διαστήματα θυμίζει... παιδική χαρά και σίγουρα για αυτό δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι παίκτες.

Ο Κεμζούρα δεν έχει βρει τον τρόπο να περιορίσει τα αντίπαλα γκαρντ και ο Ολυμπιακός έχει πληγωθεί φέτος από πολλούς «κοντούς». Μίσιτς, Λάρκιν, Λο, Ράις και Ντε Κολό είναι μερικοί από τους γκαρντ που έχουν κάνει ζημιά φέτος στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και τελειώνουν τους αγώνες τους κόντρα στον Ολυμπιακό με ατομικά ρεκόρ...

Όταν οι αλλαγές στην άμυνα δε γίνονται σωστά σε ένα παιχνίδι, είναι κακή στιγμή. Όταν συμβαίνει συνεχώς, είναι πρόβλημα... Ο Μιλουτίνοφ έχει βαρεθεί φέτος να βλέπει τους αντίπαλους γκαρντ να τον... τρέχουν και να σημειώνουν τρίποντα μέσα στο πρόσωπό του...

Οι παίκτες

Φυσικά μεγάλο μερίδιο έχουν και οι παίκτες. Δε γίνεται ας πούμε να μπει ο Κεστούρις Κεμζούρα μέσα στον αγώνα και να κλείσει τους αντιπάλους του Ολυμπιακού ώστε να μην παίρνουν επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό δείχνει ότι οι αθλητές της ομάδας δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο που δεν θα επιτρέπει στους αντιπάλους να παίρνουν δεύτερες ευκαιρίες. Και όσο θα συμβαίνει αυτό, τόσο ο Ολυμπιακός θα χάνει τα παιχνίδια.

Αυτά ήταν λίγα μόνο παραδείγματα για το τι συμβαίνει φέτος στην ομάδα του Πειραιά. Ένα άλλο βασικό αίτιο της αγωνιστικής εικόνας, είναι το... πορτοφόλι! Όταν ο Ολυμπιακός έκανε τις προσθήκες των Ρότσεστι και Ριντ, το έπραξε ανάλογα με τα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει. Ανάλογα, χτίστηκε και το ρόστερ το καλοκαίρι.

Ο Ολυμπιακός είναι σε μεταβατική περίοδο. Πέρυσι είχε πολλά οικονομικά προβλήματα, φέτος προσπαθεί να έρθει ξανά στα... ίσια της η ομάδα.

Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη και όχι γκρίνια. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό που βλέπουμε φέτος, όμως δεν θα πρέπει να τα ισοπεδώνουμε και όλα. Όλοι μας άλλωστε έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αρκεί να γινόμαστε καλύτεροι από αυτό.