Η συνέντευξη Βασιλακόπουλου προκαλεί την κοινή λογική

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ας κοιτάξει τον καθρέφτη του. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου.

Η συνέντευξη Βασιλακόπουλου προκαλεί την κοινή λογική

Διάβασα μια συνέντευξη του κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου στο Gazzetta.gr η οποία κατά την γνώμη μου είναι προκλητική. Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένα σημεία της συνέντευξης και να γράψω πάνω στο καθένα τη δική μου άποψη και γνώση.

Πρώτον: Έκανε για πρώτη φορά τρομερή επίθεση στον υφυπουργό αθλητισμού, τον Αυγενάκη. Εμένα δεν μου καίγεται καρφί για τους πολιτικούς, αλλά διατυπώνω μία απορία: Δόλο έχει με τον Βασιλακόπουλο ο Αυγενάκης της ΝΔ, δόλο είχε και ο Βασιλειάδης του ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο εναντίον του Βασιλακόπουλου; Και οι δύο να τον διώξουν ήθελαν, γιατί έχουν προηγούμενα μαζί του; Και οι δύο ως επίσημοι αρμόδιοι για τον αθλητισμό στις δύο πιο πρόσφατες κυβερνήσεις της χώρας, εκλεγμένες από το λαό -γιατί κοπανάει συνεχώς ο Βασιλακόπουλος ότι είναι εκλεγμένος- και οι δύο λοιπόν υπουργοί αντίθετων κομμάτων, κομμάτων που μισιούνται, κομμάτων με διαφορετική ιδεολογία και φιλοσοφία, τσακώθηκαν μαζί του.

Και εντάξει ο Αυγενάκης και η ΝΔ, κάποιοι τους χρεώνουν στον Ολυμπιακό. Ο Βασιλειάδης όμως του ΣΥΡΙΖΑ; Το κόμμα που είχε μάχη με τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό;

Σε αυτό το σημείο να παρατηρηθεί ότι ο Βασιλακόπουλος επιτέθηκε εμμέσως και στον Γιάννη Ιωαννίδη! Διότι είπε στη συνέντευξη αυτή ότι όλοι οι υφυπουργοί αθλητισμού ήταν άσχετοι πλην του Ορφανού! Άσχετος λοιπόν και ο πολυνίκης προπονητής του μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Όλοι οι μεγάλοι στο μπάσκετ, αντίπαλοι με τον Βασιλακόπουλο. Η μόνη... αυθεντία που έχει τσακωθεί, ψυχρανθεί, και με τον Γκάλη και με τον Γιαννάκη και με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Μίλαγε για ηθική στη συνέντευξη και χρησιμοποιούσε τη λέξη ανήθικο. Αυτά που κάνει εδώ και χρόνια ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν τα βλέπει; Δεν τα πληροφορείται; Τα ποσταρίσματα τα προκλητικά στα social media, οι επιθέσεις σε διαιτητές, οι ύβρεις στη μάνα του Σπανούλη, τα πρότυπα μαφιόζων ηθοποιών σε ταινίες; Πότε παρενέβη με ένα σχόλιο συγκεκριμένο για τον Γιαννακόπουλο ο πρόεδρος της ΕΟΚ στο μπάσκετ;

Υπεραμύνθηκε μετά των επιτυχιών της Εθνικής στο μπάσκετ. Πότε; Όταν ήμασταν νέα παιδιά; Η Εθνική τα τελευταία 10 χρόνια με τις επιλογές του σε προπονητές και τη μη σωστή αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται, πάει από αποτυχία σε αποτυχία σε όλες τις διοργανώσεις.

Μετά αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι να επιτεθεί σε πρώην παίκτες! Γιατί να «φυτέψουμε» πρώην παίκτες στη διοίκηση της ΕΟΚ, γιατί πρέπει να γίνει στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες όπου τις ομοσπονδίες διοικούν πρώην μεγάλοι παίκτες, και τι έκαναν αυτές οι Εθνικές, τι κατάφεραν, σαν να ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα εναντίον ενός Γιαννάκη, ενός Γκάλη.

Και δεν σημαίνει ότι όποιος έπαιξε καλό μπάσκετ μπορεί να γίνει και καλός παράγοντας, αυτά έλεγε. Μα δεν είπε κανείς ότι όποιος έπαιξε καλό μπάσκετ σίγουρα θα γίνει και καλός παράγοντας. Δεν αποκλείεται όμως. Και ας πάει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη!

Διαβάζω το βιογραφικό του: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος γεννήθηκε το 1939 στον Πειραιά. Η θέση του στο μπάσκετ ήταν σμολ φόργουορντ και διακρινόταν για την ευστοχία, τη γρήγορη σκέψη και εκτέλεση και τις ηγετικές ικανότητές του. Αγωνίστηκε στον Πειραϊκό. Μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό το 1958 και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (1961, 1962, 1967). Συνέχισε ως προπονητής σε Παναθηναϊκό, Εθνικό, Ιωνικό Νικαίας, Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και Πανιώνιο, ενώ υπήρξε και διαιτητής. Για πολλά χρόνια υπήρξε και αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Πρώην παίκτης και ο Βασιλακόπουλος λοιπόν. Μετά είπε ότι δεν ασχολείται με τη διαιτησία καθόλου, καθόλου, το τόνιζε δύο φορές. Του έγραψε ο διεθνής διαιτητής ο Σπύρος Γκόντας με τον οποίο είναι στα δικαστήρια ένα σωρό στοιχεία υποστηρίζοντας ότι ασχολείται. Εγώ δεν ξέρω αν ο Γκόντας έχει δίκαιο, ξέρω όμως ότι και μόνο που λέγεται ΚΕΔ/ΕΟΚ- κι εδώ μιλάμε για τον πρόεδρο της ΕΟΚ- και μόνο ότι μέσα στη συνέντευξη μίλησε πολύ για τη διαιτησία κάνοντας επίθεση σε όσους λένε να γίνει επαγγελματική, αντικρούει τον ισχυρισμό του.

Στη συνέντευξη είπε ότι σε καμία χώρα δεν είναι επαγγελματική η διαιτησία, ενώ αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν χώρες- και σοβαρές μάλιστα, τις είπε ο Γκόντας, τα έχω γράψει κι εγώ στο παρελθόν- που η διαιτησία είναι στη λίγκα. Είπε επίσης ότι αν πάει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ εδώ, μία ομάδα ελέγχοντας την πλειοψηφία των άλλων ομάδων θα ελέγχει και τη διαιτησία.

Και ρωτάω εγώ: Τι είναι πιο εύκολο για μια ομάδα, ας πούμε τον Παναθηναϊκό, έτσι για παράδειγμα, το αναφέρω. Ας πούμε τον Προμηθέα. Τι είναι πιο εύκολο; Να τρομοκρατεί, να εκφοβίζει, να χρηματίζει την πλειοψηφία των ομάδων, δηλαδή των ιδιοκτητών επιχειρηματιών; Ή είναι πιο εύκολο να τα κάνει αυτά σε 2-3 άτομα στην ΚΕΔ;

Είπε επίσης ότι αν φύγει η διαιτησία από την Ομοσπονδία (επέμεινε σε αυτό γιατί αυτόν τον πονάει και το έχω γράψει επανειλημμένως ότι μπορεί μία κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία να πάρει τη διαιτησία της Α1 από την ομοσπονδία και να την πάει στον ΕΣΑΚΕ), είπε ότι αν γίνει αυτό θα διαλυθεί το πρωτάθλημα. Ναι, ενώ τώρα είναι μια χαρά το πρωτάθλημα. Χωρίς το μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας τον Ολυμπιακό. Και με τις λαοφιλείς ομάδες να υποφέρουν οικονομικά και να τις έχει εγκαταλείψει ο κόσμος.

Σε ποιο άλλο άθλημα έχει γίνει αυτό, να αποχωρήσει ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας ο Ολυμπιακός; Στο ποδόσφαιρο; Στο βόλεϊ; Στο πόλο; Στο... τάβλι; Μόνο στο μπάσκετ με τα «γερά θεμέλια» του Βασιλακόπουλου.

Επιτέθηκε στον Ολυμπιακό ότι δεν έχει δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος από τη διαιτησία και ότι δεν τα έλεγε αυτά όταν έπαιρνε το πρωτάθλημα. Και ότι οι Αγγελόπουλοι προσβάλλουν την ιστορία του Ολυμπιακού με αυτό που έκαναν. Καταρχήν, χθες είχα άρθρο επιθετικό στους Αγγελόπουλους για την κατάντια της ομάδας στο αγωνιστικό κομμάτι. Άλλο όμως αυτό και άλλο η απόφαση που πήραν εναντίον του συστήματος στο μπάσκετ.

Και ερωτώ τον κ. Βασιλακόπουλο. Πώς δεν έχει δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος από τη διαιτησία ο Ολυμπιακός; Το ματς στο οποίο αποχώρησε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ όπου ξεχείλισε η σταγόνα το ποτήρι, το είδε; Του άρεσε η διαιτησία; Τη βρήκε σοβαρή; Τη βρήκε εξοργιστική; Τη βρήκε προκλητική;

Πώς γίνεται ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια να έχει περισσότερες νίκες επί του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα με ξένους διαιτητές, αλλά ο Παναθηναϊκός να έχει περισσότερες νίκες επί του Ολυμπιακού στις ελληνικές διοργανώσεις με Έλληνες διαιτητές; Και μιλάμε για μεγάλες διαφορές.

Πώς γίνεται τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός να τρώει χαστούκια από τον Παναθηναϊκό στις ελληνικές διοργανώσεις χάνοντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, να έχει περισσότερους τίτλους ο Παναθηναϊκός, αλλά να μην κάνει τίποτα στην Ευρώπη ο ΠΑΟ, ενώ ο Ολυμπιακός πήρε 2 Ευρωλίγκες και πήγε κι άλλες 2 φορές στον τελικό της Ευρωλίγκας;

Τι σύμπτωση ήταν μετά το τελευταίο πρωτάθλημα που πήρε ο Ολυμπιακός, να βγει εφημερίδα συμφερόντων Γιαννακόπουλου με φράση «έφαγα κλοτσιά στα αρχ... αλλά έμαθα» και αναρτημένες τις φωτογραφίες διαιτητών οι οποίοι κατά σύμπτωση φαγώθηκαν στη συνέχεια;

Πώς γίνεται το μπάσκετ να είναι το μόνο σπορ στην Ελλάδα, το μόνο, που ο Ολυμπιακός είναι κάτω από τον Παναθηναϊκό; Δεν είχε καλούς παίκτες ο Ολυμπιακός; Δεν έχει δώσει εκατομμύρια στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός; Πώς το εξηγεί αυτό; Είναι πιο δυνατή ομάδα ο Παναθηναϊκός; Και γιατί δεν το δείχνει αυτό στην Ευρωλίγκα τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως αλλού είναι η δύναμη του Παναθηναϊκού και έχει να κάνει με τις συνθήκες που γίνονται οι αγώνες στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο;

Θα τα λουστούν όμως αυτά και οι γραφίδες του μπάσκετ οι οποίες στηρίζουν -ή δεν κριτικάρουν- τέτοια κατάσταση. Και θα το λουστούν όχι μόνο στο γόητρο αλλά και στο οικονομικό.