Η Basket League θα έχει κι ένα ντέρμπι...

Η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα της Basket League φέρνει το άθλημα μερικές δεκαετίες πίσω...

Η Basket League θα έχει κι ένα ντέρμπι...

Τότε που ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και ο Λυπηρίδης αντιμετώπιζαν τους Κόρφα, Πρέλιεβιτς και Φασούλα στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο».

Το μπασκετικό κοινό της Ελλάδας ζούσε για τέτοια ντέρμπι. Όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια με τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Όμως το θέμα μας δεν είναι οι «ερυθρόλευκοι» και οι «πράσινοι», αλλά τα ντέρμπι της Basket League.

Χθες, 28/9, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τον αγώνα αυτόν ως ντέρμπι; Δύσκολο. Στο Μαρούσι βρέθηκαν βαριά - βαριά 5.000 κόσμος. Σχεδόν το 1/4 του γηπέδου δηλαδή.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι χαώδης. Οι «πράσινοι» έχουν ομάδα Euroleague, οι «κιτρινόμαυροι» Champions League. Ο Παναθηναϊκός στοχεύει να βρει ξανά το μονοπάτι που οδηγεί στο Final Four, έναν δρόμο δηλαδή άγνωστο για εκείνον τα τελευταία οκτώ χρόνια, την ώρα που η ΑΕΚ έχει όνειρο να συμμετάσχει σε τελικούς της Basket League. Ίσως να τα καταφέρει τώρα που ο Ολυμπιακός έχει υποχρεώσεις μόνο στην Ευρωλίγκα. Ίσως και όχι, αφού ο Προμηθέας Πατρών δείχνει πιο ικανός για κάτι τέτοιο.

Ντέρμπι λοιπόν θα δούμε απόψε στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε δύο ομάδες με τεράστια διοικητικά προβλήματα αλλά μπασκετική ιστορία. Που έχουν στόχο την είσοδό τους στα play offs.

Παλιότερα αυτοί οι αγώνες καθήλωναν το ελληνικό κοινό στις τηλεοράσεις τους. Με τα όσα έχουν συμβεί πέρυσι στο πρωτάθλημα, το περίφημο 13-1 και την αποχώρηση του Ολυμπιακού, έφτασε ο καιρός να γυρίσουμε τρεις δεκαετίες πίσω.

Όχι για να απολαύσουμε ξανά τους παικταράδες που βλέπαμε στα τέλη του '80 και στις αρχές του '90, αλλά για να δούμε ένα γεμάτο γήπεδο σε αγώνα της Basket League και να νιώσουμε ότι βλέπουμε ένα ντέρμπι...

Ίσως έπρεπε να συμβεί αυτό για να καταλάβουν κάποιοι πόσο κακό κάνουν στο άθλημα για το οποίο υποτίθεται ότι κόπτονται... Αυτοί που λένε και γράφουν ότι χωρίς τον Ολυμπιακό το μπάσκετ θα είναι καλύτερο.

Αυτοί που τη μια εβδομάδα κατηγορούν τους φιλάθλους τους ότι κλέβουν από ομοϊδεάτες τους εισιτήρια και την επόμενη χαίρονται που ο Ολυμπιακός θα παίζει στην Α2 γιατί έτσι έχουν εξαλείψει τον χουλιγκανισμό.

Αυτοί που ενώ είδαν το πρώτο «ντέρμπι» της χρονιάς να παίζεται σε άδειες κερκίδες επιμένουν ότι φέτος το πρωτάθλημα εκπέμπει υγεία.

Αυτοί που ονειρεύονται να γίνουν διεκδικητές του τίτλου, όμως μέσα τους ξέρουν ότι είναι απλά κομπάρσοι σε ένα πρωτάθλημα για έναν.

Αυτοί που βολεύονται με τις περίεργες καταστάσεις, αλλά δεν μιλούν για να συνεχίσουν να βολεύονται.

Όλοι οι παραπάνω αγαπούν το άθλημα περισσότερο από τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Απλά θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι παρουσιάζουν τους «ερυθρόλευκους» ως το μαύρο πρόβατο, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα στην οποία έχει υποκλιθεί η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης τη δεκαετία που διανύουμε.

Για αυτό και η τιμωρία τους θα είναι να βλέπουν τα ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ, αρχής γενομένης από σήμερα...