Κρόνος Αγίου Δημητρίου: «Φυτώριο» από τα λίγα!

Οι Κορασίδες του συλλόγου για 2η χρονιά πρωταθλήτριες Ελλάδος! - Μίλησαν στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του Κρόνου, Δημήτρης Σκουλίκας, ο προπονητής Δημήτρης Σταμούλης και η MVP Έλενα Μποσγανά!

Κρόνος Αγίου Δημητρίου: «Φυτώριο» από τα λίγα!

Ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου είναι ένας σύλλογος που επιμένει στη σωστή δουλειά στις μικρές ηλικίες (απ΄ τα σπλάχνα του έχουν βγει οι Χρήστος Μυριούνης, Κώστας Καϊμακόγλου, Μιχάλης Λούντζης) και τα αποτελέσματα φαίνονται. Για 2η σερί χρονιά οι Κορασίδες αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος, γεμίζοντας υπερηφάνεια τους ανθρώπους της ομάδας! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον πρόεδρο του Κρόνου, Δημήτρη Σκουλίκα.

  • Για 2η συνεχόμενη χρονιά τα κορίτσια του Κρόνου κατέκτησαν το χρυσό στο Πανελλήνιο Κορασίδων. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

«Σίγουρα δεν υπάρχουν μυστικά παρά μόνο κάποια αυτονόητα αλλά σημαντικά πράγματα που τηρούνται απαρέγκλιτα και πηγάζουν από την φιλοσοφία του συλλόγου μας. Αναφέρομαι λοιπόν στον σωστό προγραμματισμό, την πολλή και ποιοτική δουλειά από έναν ικανότατο προπονητή ο οποίος τα 5 τελευταία χρόνια δουλεύει χωρία καμία απολύτως παρέμβαση από παράγοντες ή γονείς, το πλούσιο ταλέντο, τους καλούς χαρακτήρες και την επιθυμία για διάκριση».

  • Πείτε μας λίγο για τις υποδομές του συλλόγου, τη δουλειά που γίνεται, πόσα τμήματα υπάρχουν, πόσα παιδιά και τους προπονητές.

«Εδώ και πολλά χρόνια ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου δίνει μεγάλο βάρος στη λειτουργία και την ανάπτυξη των υποδομών του. Υπάρχει τεχνικός διευθυντής υποδομών, γίνεται προσεκτική επιλογή ικανών προπονητών, υπάρχει εξ​​ειδικευμένος για τις ανάγκες του μπάσκετ γυμναστής ο οποίος ασχολείται με την ενδυνάμωση των παιδιών στο ειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο του γηπέδου. Συμμετέχουμε στα δυνατά τουρνουά εντός των πρωταθλημάτων καθώς και σε κάποια ανεξάρτητα στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή εξοικείωση των παιδιών με την αγωνιστική δράση. Διαχρονική επιδίωξή μας είναι να διαμορφώνουμε στα παιδιά χαρακτήρες με αθλητική παιδεία, αγωνιστική φιλοσοφία που να απολαμβάνουν, να χαίρονται, μέσα από το παιχνίδι. Ο Κρόνος διαθέτει 27 τμήματα με 400 περίπου παιδιά στη μεγάλη πλειοψηφία τους αγόρια. Μεγάλος μας στόχος είναι σε βάθος τετραετίας να καμαρώνουμε τίτλους και από τα τμήματα των αγοριών».

  • H ανδρική ομάδα έπεσε φέτος στη Γ΄ Εθνική. Τι έφταιξε; Η γυναικεία αντίθετα ανέβηκε στην Α1. Εναλλαγή συναισθημάτων;

«Είμαστε από τους λίγους συλλόγους που διατηρούν ανδρικό και γυναικείο τμήμα σε εθνικές κατηγορίες, για πάνω από μία δεκαετία, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο από κάθε άποψη. Το ενδιαφέρον, η αγάπη και η προσήλωσή μας για τα δύο τμήματα είναι δεδομένα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χωριστές διοικήσεις. Συμβαίνει μία χρονιά να έχει επιτυχίες το ένα τμήμα και κάποια άλλη χρονιά το άλλο. Εμείς όλοι στην Διοίκηση χαιρόμαστε ή λυπόμαστε ανάλογα εξίσου και για τα δύο. Εκεί νομίζω βρίσκεται το κλειδί της διαφορετικότητας με άλλους συλλόγους και η μεγάλη επιτυχία του Κρόνου».

«Θέμα οργάνωσης, πλάνου και διάθεσης»

Προπονητής της ομάδας κορασίδων ο Δημήτρης Σταμούλης, ο οποίος παραμένει στο «σπίτι» του αφού πρόσφατα ανανέωσε την συνεργασία του με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου.

  • Πόσα χρόνια είστε στην ομάδα;

«Από το 2014. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον σχεδιασμό της 6ης χρονιάς. Με τα συγκεκριμένα παιδιά που κατέκτησαν για 2η συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα της Ελλάδας, δουλεύουμε μαζί για 5 χρόνια και έχουμε αναπτύξει μία άριστη σχέση συνεργασίας. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ο ένας τον άλλον και με τον τρόπο αυτό γίνεται κάθε διαδικασία απλούστερη, είτε πρόκειται για μία εντολή καθαρά μπασκετική, είτε για θέματα πιο σύνθετα, όπως είναι η συνέπεια σε αυτό που κάνουμε».

  • Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

«Μυστικά δεν υπάρχουν... Ούτε μαγικά ραβδιά. Όλα στον χώρο του μπάσκετ είναι κυρίως θέμα οργάνωσης, πλάνου και διάθεσης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην αμέριστη βοήθεια που παρέχουν οι κύριοι Μπαλάφας και Ραφτόπουλος, οι οποίοι αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες μου και σε συνδυασμό με τα άτομα της διοίκησης του συλλόγου φροντίζουν να μπορεί το έργο μας να συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Έτσι αν θα θέλαμε να μιλήσουμε για κάποιο “μυστικό” θα λέγαμε πως το 'Α' και το 'Ω' είναι τα άτομα που αποτελούν την ομάδα μας από τις παίκτριες μέχρι την διοίκηση καθώς και το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί»

  • Το πιστεύατε;

«Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος στην αρχή της χρονιάς οι στόχοι που θέσαμε ήταν οι εξής: να μας ευχαριστεί αυτό που κάνουμε, να έχουμε βελτίωση ομαδική και ατομική και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Με την ίδια ακριβώς σειρά ήταν και τα πιστεύω μας καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς. Μιλάμε για παιδιά, τα οποία με αυταπάρνηση ήταν κάθε ημέρα στο γήπεδο, αφήνοντας στην άκρη από επιλογή τους όλα τα θέλω που μπορεί να έχει ένα παιδί στην ηλικία τους. Όσο έβλεπα αυτή την εικόνα να δυναμώνει μέσα στη χρονιά τόσο περισσότερο πίστευα ότι θα βγουν και θα διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει».

  • Πως είναι να δουλεύεις με μικρά κορίτσια; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες; Υπακούν πιο εύκολα απ΄ τα αγόρια ή είναι πιο …γκρινιάρες;!

«Το να συνεργάζεσαι με μικρά κορίτσια είναι μία όμορφη ευθύνη. Για να μπορέσεις να φέρεις σε πέρας το παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό έργο θα χρειαστεί να γίνεις καλός και κακός μαζί, να γίνεις αυτός που θα τις επιβραβεύσει αλλά και αυτός που θα τις μαλώσει. Χρειάζεται μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με έναν και μόνο κοινό στόχο: το να καταφέρουν να βγάλουν το 101% των δυνατοτήτων τους μέσα στο γήπεδο. Έχοντας συνεργαστεί και με αγόρια στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι τα κορίτσια είναι πιο δύσκολο να σε αποδεχτούν. Όταν όμως γίνει αυτό, τότε μπορεί να συμβούν θαύματα. Τώρα, σχετικά με το αν είναι γκρινιάρες, θα ήταν άδικο να τις κρίνει ένας ομολογουμένως γκρινιάρης προπονητής!!!».

  • Ποια κορίτσια δείχνουν να έχουν μέλλον;

«Ο χώρος του μπάσκετ είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να χωρέσει όλους εκείνους που πραγματικά το επιθυμούν από οποιαδήποτε θέση. Μιλάμε για ένα παιχνίδι γεμάτο από ευχάριστες στιγμές που σφυρηλατούν τον χαρακτήρα τους και είναι λάθος να σκεφτόμαστε πως ο μόνος στόχος των παιδιών είναι ένα συμβόλαιο ή μία διάκριση. Άρα όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας μέλλον υπάρχει εκεί που πραγματικά το επιθυμούμε και παλεύουμε για αυτό!».

  • Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς με μικρά παιδιά σε σχέση με το άθλημα του μπάσκετ;

«Σαν άθλημα το μπάσκετ προάγει χαρακτηριστικά όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία και η συνύπαρξη με άλλους συναθλητές κάτω από ένα κοινό πλαίσιο. Μαθαίνει στα παιδιά να βάζουν στόχους και σε συνεργασία με τον προπονητή τους να βρίσκουν τρόπους για να τους πετύχουν. Μαθαίνουν να λειτουργούν αυτόνομα, έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον δρόμο της κοινωνικοποίησής τους. Επίσης το μπάσκετ διδάσκει στα παιδιά την αξία της επιτυχίας αλλά και την αξία της αποτυχίας όταν αυτή συνοδεύεται από την αναγνώριση του λάθους και μία νέα προσπάθεια. Μέσω αυτής της οδού, τα παιδιά μαθαίνουν πως όπως στον αθλητισμό έτσι και στη ζωή, πρέπει να έχουν πνεύμα νικητή, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό τους και στην ομάδα τους. Εκτός από τα πνευματικά οφέλη, το μπάσκετ αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση των αθλητών, οι οποίοι προσαρμόζονται από το ξεκίνημά τους σε αυτό. Δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και ευκαμψία είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που καλλιεργεί στον αθλητή.

Στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, έναν σύλλογο με μακρά παράδοση στις υποδομές του, γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τη σημασία του υγιούς αθλητισμού για τα νέα παιδιά, δίνοντας βάση στη σωστή διαπαιδαγώγηση και εξέλιξή τους. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης, το οποίο ξεκινάει από την πρώτη μέρα του παιδιού στο γήπεδο, μέχρι την ένταξή του στο ανδρικό ή γυναικείο τμήμα του συλλόγου μας συμμετέχοντας σε ένα μοναδικό ταξίδι γεμάτο όμορφες εμπειρίες, αναμνήσεις και πολύ παιχνίδι!».

«Θέλω να φτάσω ψηλά!»

Ηγέτιδα των Κορασίδων του Κρόνου η Έλενα Μποσγανά, που βγήκε ξανά MVP και πρώτη σκόρερ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος!

Η κόρη του παλιού άσου, Γιώργου, έχει όλα τα φόντα για να γίνει το επόμενο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ! Το «ΦΩΣ» μίλησε μαζί της.

  • Ποιο το μυστικό της επιτυχίας; Δουλειά; Καλές συμπαίκτριες;

«Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι άλλο από την ομαδική δουλειά και προσπάθεια. Είχαμε όλα τα κορίτσια κοινό στόχο και καταφέραμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο για τις ατομικές μου διακρίσεις, οφείλονται και στις συμπαίχτριές μου που προσπαθούμε συνεχώς μαζί. Η δουλειά άλλωστε δεν πρέπει να σταματάει ποτέ».

  • Πως συνδυάζονται μπάσκετ και μαθήματα στο σχολείο;

«Το σχολείο με το μπάσκετ συνδυάζονται με σωστό πρόγραμμα. Αν υπάρχει σωστή οργάνωση, το ένα δεν επηρεάζει το άλλο κατά την γνώμη μου».

  • Ποια τα όνειρά σου; Ποια παίκτρια θαυμάζεις; Σκέφτεσαι να παίξεις στην Αμερική;

«Τα όνειρά μου όσον αφορά το μπάσκετ είναι να εξελιχθώ στον μέγιστο βαθμό που μπορώ, και να ασχοληθώ επαγγελματικά στο μέλλον σε υψηλό επίπεδο. Θαυμάζω πολλές παίκτριες αλλά η αγαπημένη μου είναι η Ντιάνα Ταουράσι. Φυσικά και θέλω να παίξω στην Αμερική. Θέλω να σπουδάσω εκεί και να το σχεδιάσω παράλληλα με το μπάσκετ».

  • Ποιοι οι στόχοι με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό Κορασίδων που πλησιάζει;

«Οι στόχοι για την Εθνική ομάδα αυτό το καλοκαίρι είναι να αποδείξουμε σε όλους και πάνω απ' όλα στους εαυτούς μας, ότι αξίζουμε που βρισκόμαστε στην Α' Κατηγορία επιτέλους».

  • Τον πατέρα σου πρόλαβες να τον δεις να παίζει; Τι έχεις μάθει γι΄ αυτόν; Αυτός σε έβαλε στο μπάσκετ; Πόσο σε βοήθησε;».

«Τον μπαμπά δεν πρόλαβα να τον δω να παίζει αλλά ακούω και μαθαίνω ότι ξεχώριζε όχι μόνο για τα αθλητικά του προσόντα αλλά και για το ήθος του ως αθλητής. Η απόφαση να ασχοληθώ με το μπάσκετ ήταν δικιά μου και το αγάπησα αμέσως! Ο μπαμπάς με βοηθάει συνεχώς και με συμβουλεύει σε πολλούς τομείς του μπάσκετ».