Πιτίνο: «Απογοητευμένοι με την Ομοσπονδία»

Ο Ρικ Πιτίνο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ και τόνισε πως το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό τελειώνει στις 15 Ιουνίου. 

Πιτίνο: «Απογοητευμένοι με την Ομοσπονδία»

Για το ντέρμπι που δεν έγινε: “Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Ολυμπιακό, μπορώ να μιλήσω για τον Παναθηναϊκό. Είναι απογοητευτικό γιατί ήρθα εδώ για να προπονήσω για μπάσκετ και όχι να πρέπει να ξέρω τις αρχές του αθλήματος. Θα φτάσουμε ένα μήνα χωρίς να έχουμε παίξει μπάσκετ. Πιθανότατα είμαστε απογοητευμένοι με την ομοσπονδία που μας έχει φέρει τόσο πίσω.

Οι περισσότεροι παίκτες πρέπει να έχουν τελειώσει ως τι 15/6, αλλά εδώ κι έναν μήνα δεν παίζουν και πάμε όλο και πιο πίσω. Είναι απογοητευτικό. Εχω δει πράγματα που δεν έχω δει εδώ και 40 χρόνια που είμαι προπονητής, καλά και άσχημα”.

Για το αν έχει επηρεαστεί από όσα γίνονται όσον αφορά την απόφαση παραμονής του: “Δε θέλω να σταθώ στα άσχημα, αλλά προπονούμαστε χωρίς παιχνίδια εδώ και πολύ καιρό Εχουμε ακόμα ίσως εννέα μέρες ως το επόμενο παιχνίδι. Είναι δύσκολο, είναι πολύ δύσκολο αν δεν είσαι Έλληνας, να καταλάβεις τι συμβαίνει. Αν το πω σε οποιονδήποτε στις ΗΠΑ θα νομίζει ότι τα έβγαλα από το μυαλό μου, οπότε δε θα προσπαθήσω να τους τα πω”.

Για την εμπειρία του στην Ελλάδα: “Εχω μια θαυμάσια εμπειρία. Οι Έλληνες μου έχουν φερθεί με αφοσίωση, όπως και όλοι. Υπάρχει και το αντίθετο. Όταν κοουτσάρω ως αντίπαλος σε μια μεγάλη αντιπαλότητα, θέλω την ώρα του αγώνα να τους βγάλω το κεφάλι, αλλά μετά το τέλος θα τους συγχαρώ αν μας έχουν νικήσει κι αν νικάω, θέλω να είμαι σαν τον Ελληνα προπονητή που κέρδισε την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ και να είμαι ταπεινός στη νίκη. Δεν είμαι κάποιος που μασάει από αυτά. Είμαι ένας Αμερικανός που δεν μπορεί να αλλάξει την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα. Προχωρώ με τις θετικές σκέψεις”.

Για το αν έχει δεύτερες σκέψεις για την παραμονή του: “Δεν έχω πρώτες σκέψεις, ούτε δεύτερες. Η πορεία μου εδώ είναι για έξι μήνες, το συμβόλαιό μου λήγει στις 15/6. Μετά θα αποφασίσω που θα προπονήσω και τι θα κάνω. Τώρα είμαι πολύ απογοητευμένος. Νιώθω πιο άσχημα για τους παίκτες μου γιατί δεν παίζουν και προπονούνται κάθε μέρα”.

Για την επιθυμία του: “Δεν αφορά εμένα. Πληρώθηκα για να μετατρέψω τον Παναθηναϊκό από μια ομάδα με περιορισμένες πιθανότητες για τα playoffs, να έχει βλέψεις για το μέλλον, αλλά δεν σκέφτομαι τι θα κάνω εγώ, αλλά η ομάδα. Αυτό κάνουν οι προπονητές. Εχω προσμονή να παίξω ξανά, έχει πολύ καιρό να γίνει. Γι’ αυτό θα πιω μια μπύρα ώσπου να παίξουμε”.

Για αυτά που του λέει η σύζυγός του που ήταν στην Ελλάδα: “Πήγε από μόνη της, δεν την πήγα εγώ με έναν φίλο! Πέρασε εξαιρετικά στην Αθήνα. Της αρέσει η Αθήνα, της αρέσει η Ελλάδα, αγαπά του ανθρώπους. Δε χρειάζεται να την πείσω. Αν γίνει αυτό, θα έρθει για εγκατάσταση και θα διαλέξει το διαμέρισμα”.

Για το αν έχει συμβουλές για τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός: “Δε χώνω τη μύτη μου σε δουλειές άλλων. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Αυτό το πράγμα που γίνονται παιχνίδια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο… Δεν αφορά τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, είναι για την ηγεσία. Πρέπει να υπάρχουν ηγέτες που θα λένε “όχι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό”. Εδώ υπάρχουν παίκτες που παίζουν. Δεν μπορεί να υπάρχουν 10.000 άνθρωποι στο γήπεδο και να καπνίζουν. Υπάρχουν κανόνες. Χωρίς κανόνες έχεις αναρχία. Δεν είναι για τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, είναι για την ομοσπονδία. Είναι θέμα ηγεσίας, να υπάρχουν κανόνες και να τους ακολουθούμε. Καμιά φορά δεν μου αρέσουν, αλλά πρέπει να τους ακολουθούμε. Στις ΗΠΑ έχουμε μεγάλες αντιπαλότητες, αλλά όποιος κάνει κάτι παράνομο, θα πάει κατευθείαν στη φυλακή. Γι’ αυτό κι είναι σπουδαίες οι αντιπαλότητες. Θέλω να δω μια σπουδαία αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και μετά το τέλος να δίνουμε τα χέρια και να λέμε… καλό παιχνίδι”.