Ολυμπιακός: Κάθε επανάσταση απαιτεί θυσίες και θύματα

Για να αλλάξουν πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ και να καταρρεύσει αυτό το «σάπιο σύστημα» όπως το χαρακτήρισε Γιώργος Αγγελόπουλος, θα πρέπει να γίνει μία επανάσταση. Και αυτή απαιτεί θυσίες και θύματα...

Ολυμπιακός: Κάθε επανάσταση απαιτεί θυσίες και θύματα

Οι εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, τις τελευταίες εβδομάδες, προφανώς και είναι θλιβερές. Στην Ευρώπη είχαν τα μάτια τους στο Final Four της Βιτόρια και εμείς εδώ… τρέχαμε για τα ΔΣ στον ΕΣΑΚΕ. Ασχολούμαστε με το ΑΣΕΑΔ, με τις προσφυγές και τις εφέσεις, με ανακοινώσεις, με τα ρεσιτάλ παρανομίας της ΚΕΔ και με παράγοντες να διαμορφώνουν ορισμούς διαιτητών. Και εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε φτάσει στο σημείο να ασχολούμαστε περισσότερο με το... νομικό ρεπορτάζ και λιγότερο με το αθλητικό. Εν τω μεταξύ, είναι τόσο μπερδεμένη η κατάσταση που ακόμη και οι ίδιοι οι νομικοί σύμβουλοι των ομάδων και της Λίγκας, δεν γνωρίζουν στο 100% αυτά που συμβαίνουν, με αποτέλεσμα ο καθένας να δίνει κάθε φορά και μία διαφορετική ερμηνεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου του Ολυμπιακού, πάντως, συμφωνεί με την απόφαση της διοίκησης να μην κατέβει να παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν και ορισμένοι που είναι συγκρατημένοι, καθώς θεωρούν πως ο υποβιβασμός στην Α2 θα βλάψει το πρεστίζ της ομάδας, ενώ απορούν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ενισχυθούν οι Πειραιώτες ενόψει της νέας σεζόν, όταν θα έχουν να διαπραγματευτούν με παίκτες που θα ξέρουν πως η ομάδα θα παίζει στην Α2 στις εγχώριες διοργανώσεις. Για αυτό, πάντως, μην αγχώνεστε! Ειδικά οι ξένοι μπασκετμπολίστες, αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να παίζουν στην EuroLeague και εκεί η θέση του Ολυμπιακού είναι ακλόνητη για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Αδριατική Λίγκα (οι Γιουγκοσλάβοι αποφασίζουν στις 24 Μαΐου), ενώ και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση συμμετοχής στην δεύτερη κατηγορία, τότε εκεί θα παίζει η ομάδα Νέων.

Ίσως κάποιοι διαφωνούν με τις εξελίξεις, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως για να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις στο ελληνικό μπάσκετ και να καταρρεύσει αυτό το «σάπιο σύστημα» όπως το χαρακτήρισε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, θα πρέπει να γίνει μία επανάσταση και απαιτούνται θυσίες! Ενδεχομένως στη πορεία να χαθούν και ορισμένες μάχες, αλλά ο μεγάλος στόχος είναι να κερδηθεί ο πόλεμος! Και ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή βρίσκεται απέναντι στην Ομοσπονδία!

Η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Ολυμπιακός δεν έχει δημιουργήσει όλη αυτή την αντιπαράθεση λόγω εκείνου του ημιτελικού στο ΟΑΚΑ, από τον οποίο και αποχώρησε στο ημίχρονο, έχοντας έντονα παράπονα για την διαιτησία της αναμέτρησης. Αυτή, ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο τρόπος που λειτουργεί η ΚΕΔ και τα μέλη της, η διαδικασία που ορίζει/κληρώνει τους ρέφερι, είναι παράνομος και παράτυπος εδώ και πολλά χρόνια. Μία επιτροπή που κανονικά είναι πενταμελής και να αποφασίζει μόλις με δύο άτομα... Να μπαίνουν διαιτητές σε συγκεκριμένα ματς για να χειριστούν καταστάσεις, κάνοντας το… άσπρο-μαύρο. Να τοποθετούνται συγκεκριμένοι διαιτητές πάντα σε «αιώνια» ντέρμπι και να αποκλείονται καταξιωμένοι διαιτητές με το «έτσι θέλω» του Γιώργου Βασιλακόπουλου επειδή επέλεξαν να συνεργάζονται με την Ευρωλίγκα! Να μένει έξω διαιτητής από κληρώσεις επειδή έχει νομική κόντρα με ανθρώπους του Παναθηναϊκού, να μένουν εκτός ταλαντούχοι διαιτητές επειδή άνθρωποι της οικογένειας τους είχαν αντιπαράθεση με μέλη της ΚΕΔ στο παρελθόν.

Πως το είχε σχολιάσει εύστοχα σε συνέντευξη του στο «ΦΩΣ» ο Λάζαρος Βορεάδης; «Για να επιβιώσεις στην ελληνική διαιτησία θα πρέπει να υποκύψεις. Ο Ηλίας Καφφές, πρώην πρόεδρος της ΟΔΚΕ, ο οποίος κάποτε βέβαια ήταν πολύ κοντά με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, έχει κάνει καταγγελίες και κάποιοι κρατάνε τον εισαγγελέα τον Παναγόπουλο, να μη βγάλει την απόφαση. Γιατί τον κρατάνε; Για να μην διαλυθούν τα πάντα, γιατί έρχονται εκλογές. Το πόρισμα που θα βγει θα γκρεμίσει πολλά κάστρα». Ας μην ξεχνάμε και αυτή την υπόθεση...

Η κατακραυγή με την διαιτησία και το ξεμπρόστιασμα!

Και ξέρετε ποιο είναι το εντυπωσιακό; Πως παρά την κατακραυγή των τελευταίων μηνών, με τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει, με όλες τις ομάδες να έχουν εκφράσει ανοιχτά τα παράπονα τους για την ΚΕΔ, με όλους τους συλλόγους της Α1 να έχουν παραδεχθεί πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην διαιτησία, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα!

Έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος Στέλιος Συμεωνίδης; Έχουν φύγει οι Ταβουλαρέας-Κορομηλάς; Η απάντηση είναι όχι! Και το εντυπωσιακό είναι πως ενώ γνωρίζουν όλοι πως έχουν φύγει οι (ηθικοί) Παπαδόπουλος-Μουζάκης από την ΚΕΔ με παραίτηση, έχοντας και οι ίδιοι αηδιάσει από το παρασκήνιο στον χώρο, δεν έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα η ΚΕΔ να λειτουργεί παράτυπα. Από πενταμελής είναι τριμελής, ενώ σπάνια δίνει το «παρών» εκεί και ο Συμεωνίδης! Δηλαδή, δύο διαιτητές κάνουν κουμάντο στην ελληνική διαιτησία. Για όλα αυτά τα παρατράγουδα (και όχι μόνο) έχει πάει ο Ολυμπιακός στο ΑΣΕΑΔ. Όχι τόσο γιατί θέλει να γίνει μπρος-πίσω στο πρωτάθλημα (όπως κάποιοι νομίζουν), όσο κυρίως γιατί επιθυμεί να ξεμπροστιάσει όλο αυτό το «σάπιο» σύστημα που επικρατεί στο σπορ στην χώρα μας με την ανοχή της Ομοσπονδίας.

Μία γεύση πάντως την πήραμε πρόσφατα. Από την ΕΟΚ/ΚΕΔ άρχισαν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία παρανομία στην κλήρωση της ΚΕΔ της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου (με τον ορισμό του Αναστόπουλου στο Ολυμπιακός - Προμηθέας), τονίζοντας πως ήταν εκεί ο Συμεωνίδης, παρουσιάζοντας και σχετικό χαρτί με την υπογραφή του. Πήγαν, λοιπόν, να κάνουν την… πονηριά τους στην Ομοσπονδία, προσπαθώντας να "σώσουν" την κατάσταση στο ΑΣΕΑΔ.

Μετά, όμως, ήρθε το απόλυτο ξεγύμνωμα! Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε έγγραφο-βόμβα με τα πρακτικά, στο οποίο απουσιάζει η υπογραφή του προέδρου της ΚΕΔ! Και τώρα; Δεν ξέρουν πως να τα... μπαλώσουν στην ΕΟΚ. Στο ΑΣΕΑΔ, όμως, να είστε σίγουροι πως έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην Ομοσπονδία εδώ και χρόνια, και δεν πρόκειται να χαριστούν πουθενά και σε κανέναν! Οι Πειραιώτες έχουν το δίκιο με το μέρος τους και είναι θέμα χρόνου να δικαιωθούν. Και όταν γίνει αυτό πράξη; Τα πλέι-οφς (όπως και η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου) θα ακυρωθούν και θα είναι σαν να μην έγιναν! Επίσης, μην έχετε και τόσο δεδομένη την συμμετοχή των Πειραιωτών στην Α2. Η δικαίωση στο ΑΣΕΑΔ θα φέρει τα πάνω-κάτω και θα ανατρέψει όλα όσα κάποιοι θεωρούν σίγουρα! Έρχονται πάντως και άλλες καταγγελίες για τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν στο ελληνικό μπάσκετ...

Έτοιμος ο Ολυμπιακός για την επόμενη μέρα

Καμία αντίρρηση πως το να λες «φεύγω» από το πρωτάθλημα, πάνω στον θυμό, στην ένταση, στη πικρία σου, στο τέλος της υπομονής σου, είναι εύκολο. Όμως, το να φύγεις έμπρακτα είναι το δύσκολο κομμάτι. Και αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά. Προφανώς και δεν θα είναι όμορφη η εικόνα του να βρεθεί ο Ολυμπιακός σαν ομάδα στην Α2. Αν βρεθεί βέβαια... Και ας παίξει εκεί με την δεύτερη του ομάδα, και ας έχει δεδομένη την θέση στην Ευρωλίγκα και ενδεχομένως στην Αδριατική.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Όμως, ο Ολυμπιακός έχει προετοιμάσει το μέλλον του, δεν προχωράει στην… τύχη. Οι Πειραιώτες ετοιμάζονται να κάνουν μία μεγάλη θυσία, αλλά πιστεύουν πως από αυτή την διαδικασία θα βγουν ωφελημένοι. Όχι μόνο οι «ερυθρόλευκοι», αλλά και το ελληνικό μπάσκετ. Ήδη άλλωστε, έχει περάσει το αίτημα από το ΕΣΑΚΕ προς την ΕΟΚ για σοβαρές αλλαγές στον χώρο της διαιτησίας, με κύρια επιθυμία να φύγει από την ομηρία της Ομοσπονδίας και να γίνει ανεξάρτητη. Όπως συμβαίνει στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Και θα συνεχίσουν να παλεύουν για αλλαγές στο ελληνικό μπάσκετ, ακόμη και αν η πρώτη ομάδα παίξει στην Αδριατική και εκείνη των Νέων στην Α2.

Όμως, ας μην βιαζόμαστε! Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα! Μην έχετε σίγουρο τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού...