O Λάζαρος Βορεάδης στο «ΦΩΣ» για την διαιτησία: «Ώρα να φεύγουν»

Συνέντευξη-ποταμός του κορυφαίου Έλληνα ρέφερι, Λάζαρου Βορεάδη. «Η αποχώρηση του Ολυμπιακού ήταν σφαλιάρα για την ελληνική διαιτησία. Πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ και να περάσει στον ΕΣΑΚΕ. Ώρα να φεύγουν Βασιλακόπουλος-Συμεωνίδης. 

O Λάζαρος Βορεάδης στο «ΦΩΣ» για την διαιτησία: «Ώρα να φεύγουν»

Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων διεθνών διαιτητών, ο ρέκορντμαν σε τελικούς Κυπέλλου, ο ρέφερι που σφύριξε τον τελικό της Ολυμπιάδας του 2004, Λάζαρος Βορεάδης, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Μίλησε για τις κρίσιμες μέρες στο ελληνική μπάσκετ, τονίζοντας πως η αποχώρηση των «ερυθρολεύκων» από το ΟΑΚΑ ήταν δυνατή σφαλιάρα για την ελληνική διαιτησία και σχολίασε πως μπορούν να έρθουν ξένοι διαιτητές, αλλά η ΕΟΚ δεν θα το αφήσει να γίνει πράξη.

Επεσήμανε πως ο ορισμός των διαιτητών θα πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ και να περάσει, τόνισε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν οι Γιώργος Βασιλακόπουλος και Στέλιος Συμεωνίδης και επεσήμανε πως πρέπει ο ορισμός των διαιτητών να φύγει από την Ομοσπονδία και να περάσει στον ΕΣΑΚΕ. Τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην ΚΕΔ τα τελευταία χρόνια, ο λόγος που δεν θέλει ούτε να τους... βλέπει, αλλά και το χαμηλό επίπεδο της διαιτησίας.

-Σας έχουμε χάσει από το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Με το μπάσκετ δεν βρίσκομαι καθόλου κοντά, είμαι μακριά. Δεν ασχολούμαι καθόλου. Είμαι καθηγητής διαιτησίας, αλλά δεν έχω διδάξει ποτέ μου σε νέο διαιτητή. Γιατί κάποιοι θεωρούν πως δεν είμαι ικανός να διδάξω σε νέους. Όλα αυτά ορίζονται από την Ομοσπονδία και την ΚΕΔ. Βλέπεις, μάλλον εγώ δεν έχω την εμπειρία και την ικανότητα και την έχουν όλοι οι άλλοι. Είμαι μακριά, αλλά παρακολουθώ. Θλίβομαι με τις εξελίξεις. Στεναχωριέμαι για το χαμηλό επίπεδο της διαιτησίας τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο πάει και πιο χαμηλά. Στεναχωριέμαι γιατί κανείς δεν αντιδρά από τους διαιτητές και όσοι αντέδρασαν τους… εξαφάνισαν.

Αυτοί που διοικούν, δυστυχώς, έχουν μπλοκάρει τα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί τίποτα. Και επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μου δίνουν εντολές, επειδή είναι στον χαρακτήρα μου όταν να μου λένε «κάνε το Α», εγώ να κάνω το Β, απέχω. Δεν είμαι άνθρωπος που θα δεχτώ να κάνω αυτά που θα μου πουν και να το γράψεις όπως ακριβώς στο λέω. Σε αυτούς που αναφέρομαι θα καταλάβουν τι θέλω να πω. Ξέρουν πολλές ιστορίες που όταν μου είπαν να κάνω κάτι συγκεκριμένο, εγώ έκανα το αντίθετο.

Δεν ασχολούμαι όμως με αυτούς τους ανθρώπους. Καταρχάς, δεν τους μιλάω. Τόσο με αυτούς που είναι στην ΕΟΚ, όσο και με αυτούς στη ΚΕΔ. Μέχρι και τα τηλέφωνα τους τα έχω διαγράψει από το κινητό μου. Είναι άνθρωποι που έκαναν προσωπικό κακό σε εμένα, αλλά και στην οικογένεια μου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να συνεργαστώ μαζί τους. Αν αλλάξουν τα πράγματα και έρθουν διαφορετικοί και πιο σύγχρονοι άνθρωποι, και να μου δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσω, τότε ναι μπορεί να συνεργαστώ. Τώρα μόνο από τη τηλεόραση».

-Γιατί δεν σας βλέπουμε σε κάποιο πόστο στην ελληνική διαιτησία;

«Στην ελληνική διαιτησία αυτή τη στιγμή για να επιβιώσεις πρέπει να υποκύψεις, να σκύψεις. Εγώ επειδή είμαι και ψηλός, δεν μπορώ να σκύψω. Κάθε Πέμπτη-Παρασκευή εγώ πίνω καφέ στην Ακρόπολη με τους διαιτητές της Ευρωλίγκας. Όχι μόνο με Έλληνες, αλλά και με τους ξένους που έρχονται. Έχουμε γίνει ανέκδοτο. Μας ρωτάνε οι ξένοι πόσοι είναι οι διαιτητές στη πρώτη κατηγορία και εγώ λέω «κοντά στους 100» και βάζουν τα γέλια. Αισθάνομαι άσχημα που οι ξένοι γελάνε μαζί μας, που κάποτε μας είχαν πρότυπο, που μας σεβόντουσαν και μάθαιναν από εμάς. Χρόνια ολόκληρα δεν έβλεπαν τελικούς, τους είχαμε από κάτω, γιατί σε αυτούς έπαιζαν κυρίως Έλληνες.

Είναι τραγικό να έχουν λίστα με 100 διαιτητές και από αυτούς να παίζουν 21. Ανεβάζουν συνεχώς διαιτητές στη πρώτη κατηγορία, χωρίς λόγο. Ο καλός διαιτητής δεν γίνεται στην Α1. Ο καλός διαιτητής σφυρηλατείται και φτιάχνεται στις μικρές κατηγορίες πρώτα. Η Α1 είναι το φιλέτο, έχεις τρεις διαιτητές, είσαι άνετα. Στις μικρές είναι το ζόρι, εκεί μαθαίνεις. Είναι εντυπωσιακό πως αυτοί που διοικούν δεν έχουν αισθανθεί από μόνοι τους να φύγουν. Να τους λένε πόσοι άνθρωποι να φύγουν και εκείνοι εκεί τόσα χρόνια».

-Δεν αποχωρήσατε ήσυχα από την διαιτησία το 2010…

«Το 2010 μας εκβίαζε ο Συμεωνίδης, τους διαιτητές της Ευρωλίγκας, να τρέξουμε ένα τεστ. Πήγα να τρέξω, αλλά σταμάτησα στα μισά και τους είπα «εγώ δεν εκβιάζομαι από κανέναν ποτέ». Εδώ δεν εκβιάστηκα όταν έπαιζα με μεγαθήρια. Θα με εκβιάσει ο Συμεωνίδης; Ήταν το πρώτο μήνυμα που ήθελα να περάσω προς τα έξω. Ο φόβος είναι που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και όταν ο διαιτητής φοβάται, δεν μπορεί να ενεργήσει σωστά. Εγώ δεν φοβόμουν».

Είναι εύκολο να είναι κανείς διαιτητής στην Ελλάδα;

«Και στη δική μου εποχή υπήρχαν διαμαρτυρίες. Όταν έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με έβριζαν οι Παναθηναϊκοί. Όταν το έπαιρναν οι «πράσινοι», με έβριζαν οι «κόκκινοι». Στη Θεσσαλονίκη, μία με έβριζαν οι Αρειανοί, την άλλη οι Παοκτζήδες, επειδή είμαι Αρειανός. Αυτό ήταν όμως, μέχρι εκεί. Μετά το 2010-11 όμως χειροτέρεψαν τα πράγματα. Άρχισαν να πετροβολούνται σπίτια, να ανατινάζομαι αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Εμείς δεν τα είχαμε αυτά και δε ξέρω αν θα μπορούσα να συνεχίσω να είμαι διαιτητής αυτή την εποχή, με αυτές τις καταστάσεις. Λογικό είναι να υπάρχει φόβος. Εδώ βλέπουμε διαιτητές να τους δέρνουν. Τους δικαιολογώ τους διαιτητές, δεν είναι εύκολο, υπάρχει τρομοκρατία. Και δεν υπάρχει καμία προστασία. Την εποχή του Δήμου, που ήταν πρόεδρος στην ΟΔΚΕ, υπήρχε προστασία και στήριξη. Τώρα είναι όλοι απροστάτευτοι».

-Προσπάθησαν άνθρωποι στη καριέρα σας να σας επηρεάσουν ή να σας δώσουν εντολές;

«Όταν στην Ελλάδα λέμε επηρεασμό, όλων το μυαλό πάει στο χρήμα. Έχουν πιάσει κανέναν να λαδώνεται; Όχι! Ο επηρεασμός και η σχέση ορισμένων με αυτό, δεν είναι μόνο οικονομική. Κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να ζητούσε να του κάνουν μετάθεση του παιδιού του στο στρατό. Μέχρι εκεί. Όχι όμως στο σημείο που είναι σήμερα. Που για παράδειγμα ο γιος του Συμεωνίδη άνοιξε φίρμα καφέ ενός προέδρου ομάδος και να λέει «δεν έχει σχέση με εμένα, αφορά το παιδί μου». Τέτοια πράγματα δεν είχαμε. Τώρα, το κατά πόσο ο καθένας αισθάνεται υποχρεωμένος για κάποια πράγματα και θέλει να το ανταποδώσει, είναι στη κρίση του καθενός».

-Πως σας φάνηκε η διαιτησία του ημιτελικού στο ΟΑΚΑ; Αισθανθήκατε πως υπήρχε πρόθεση;

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι με τους διαιτητές. Υπήρξαν όντως λάθη, τα οποία αγανάκτησαν τον Ολυμπιακό. Τέτοια λάθη βέβαια, έγιναν και την εποχή μου, αλλά δεν έφυγε κανένας. Με σόκαρε η αποχώρηση. Δεν υπάρχει αλάνθαστος διαιτητής. Πάντα γίνονται λάθη. Η αποχώρηση όμως, αυτή η αγανάκτηση του Ολυμπιακού, θεωρώ πως ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα για τους Έλληνες διαιτητές. Στεναχωρέθηκα, γιατί έβλεπα το ματς. Τώρα, όμως, θα φανεί πόση δύναμη έχει ο Ολυμπιακός και μέχρι που θα το πάει. Διαιτητές οι ίδιοι θα παραμείνουν και αυτοί θα σφυρίξουν μέχρι τέλος της σεζόν. Δεν ξέρω αν θα έρθουν ξένοι, ας τα βρουν με την Ομοσπονδία. Ο Ολυμπιακός θέλει να αντιδράσει και το πράττει με ένα πάρα πολύ δυνατό χτύπημα. Με αυτή τη κίνηση οι διαιτητές φάγαμε μία πολύ δυνατή… σφαλιάρα.

Καταλαβαίνω πως ο Ολυμπιακός θέλει να τα χτυπήσει όλα. Όχι μόνο τους διαιτητές. Ενδεχομένως κυρίως την ΚΕΔ και την ΕΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται να αλλάξουν όλα αυτή τη στιγμή. Το σημαντικό είναι να βρεθεί μία έστω προσωρινή λύση τώρα ώστε να τελειώσει το πρωτάθλημα και μετά ας μιλήσουν για μεγάλες αλλαγές, για τη νέα σεζόν. Ο Γαλατσόπουλος δεν με φώναξε για να του μιλήσω για την διαιτησία, αλλά με όλους τους προηγούμενους προέδρους του ΕΣΑΚΕ έχω καταθέσει τις απόψεις μου για την ελληνική διαιτησία».

-Δεν έχουμε καλούς διαιτητές στην Ελλάδα;

«Δεν μπορώ να διανοηθώ πως δεν έχουμε καλούς Έλληνες διαιτητές. Απλά δεν αφήνουν τους αξιόλογους να παίξουν, όπως πρέπει να παίξουν, ενώ άλλοι έχουν μπει στη «μαύρη λίστα». Όταν υπάρχουν 100 διαιτητές, δεν γίνεται δουλειά. Πρέπει να είναι λιγότεροι. Ήταν… χαζός ο Ρήγας που όταν πήγε στην Ευρωλίγκα το 2000 η μεγαλύτερη δύναμη που είχε μαζί του ήταν Έλληνες; Είναι… τρελοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό που μας διαλέγουν; Ο Ρήγας τώρα είναι στην Τουρκία. Ο Πιτσίλκας είναι ο άρχοντας των διαιτητών στη VTB League. Ο Κουκουλεκίδης έχει αντίστοιχη θέση στο Λίβανο. Εγώ πήγα να δουλέψω και να διδάξω στη Κίνα που με κάλεσαν. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που σφυρίζουν με επιτυχία στο εξωτερικό, που τους ζητάνε, αλλά εδώ για κάποιο λόγο δεν… κάνουν. Μάλλον είναι καλός μόνο ο Συμεωνίδης, που το μεγαλύτερο ταξίδι που έκανε σαν διεθνής διαιτητής ήταν στη Ρουμανία και στην Ιταλία. Γίνεται να συγκριθεί μαζί τους; Είναι να γελάς, ντροπή. Εντυπωσιάζομαι που όλο λέει πως θα παραιτηθεί, αλλά όλο δε φεύγει.

Φταίνε και οι ομάδες όμως. Η ΚΕΔ έπρεπε να είναι 5μελης και είναι πλέον 3 άτομα μόνο. Πάνε οι εκπρόσωποι των συλλόγων εκεί και βλέπουν τον Κορμηλά και τον Ταβουλαρέα. Ρωτάνε που είναι ο Συμεωνίδης; Δεν είναι εκεί. Είναι πρόεδρος και ούτε καν πηγαίνει! Αστειότητες... Ο Παπαδόπουλος, που είναι θεωρητικά μέλος, δεν πηγαίνει πλέον μετά και το θέμα με τους διαιτητές της Ευρωλίγκας που αδίκως τους τιμώρησαν. Είναι σοβαρός άνθρωπος και εξαιρετικός δικηγόρος. Δεν έβαλε καν την υπογραφή του, ντράπηκε και έφυγε, ενώ είχε παραιτηθεί και ο Μουζάκης με αυτά που έβλεπε. Είναι τρομερό, λοιπόν, πως αποφασίζουν για τους διαιτητές οι δύο από τους πέντε! Κάνει κουμάντο ο Κορμηλάς και ο Ταβουλαρέας και οι ομάδες δεν διαμαρτύρονται που η ΚΕΔ δεν αποφασίζει σαν 5μελής. Δεν γίνεται να διαμαρτύρεσαι μόνο όταν χάνεις. Οι διαιτητές είναι το εύκολο θύμα.

Στην εποχή μου, εγώ, ο Ζαβλανός, ο Πιτσίλκας, ο Κορομηλάς ο Κώστας, ο Κουκουλεκίδης, και μετά που μας ακολούθησαν και οι άλλοι, ο Χριστοδούλου, ο Φούφης, ο Γκόντας, όλοι αυτοί, αλλά και άλλοι, βλέπαμε μπροστά και προσπαθούσαμε να γυμναστούμε, να βελτιωθούμε, να μορφωθούμε, να εξελιχθούμε, να γίνουμε καλύτεροι και να προετοιμαζόμαστε σωστά. Και για αυτό διακριθήκαμε σαν διεθνείς διαιτητές. Εδώ πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Έχει πέσει το επίπεδο. Δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση. Τώρα οι διαιτητές ούτε καν είναι φίλοι μεταξύ τους, όπως ήμασταν εμείς. Δεν υπάρχει και κάποιος να τους εμπνεύσει. Ο Ρήγας μας έλεγε πως διαιτησία δεν είμαι μόνο ο κανονισμός, αλλά και το πώς θα καταφέρεις να μανατζάρεις ένα ματς, όπως και τις προσωπικότητες των παικτών».

Ο Ολυμπιακός… βράζει με τον διαιτητή Αναστόπουλο. Η άποψη σας;

«Δεν φταίει ο Αναστόπουλος, αλλά αυτοί που τον ορίζουν. Παρά το γεγονός πως έχουν 100 διαιτητές, βάζουν συνεχώς τους ίδιους. Έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια πρόβλημα με τον Αναστόπουλο εξαιτίας της τεράστιας φθοράς. Όταν έχεις αποκλείσει τους αξιόλογους και έχεις περιορίσει τους καλούς, αυτά συμβαίνουν. Δεν υπάρχουν και πολλοί έμπειροι να πάνε, και πάει συνεχώς ο ίδιος και οι ίδιοι. Διάβαζα μία στατιστική πως έχει παίξει 15-20 ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Εντυπωσιακό! Εγώ στη καριέρα μου ποτέ δεν έπαιξα τόσα πολλά παρόμοια παιχνίδια. Τότε, υπήρχαν αρκετοί καλοί και μοιραζόντουσαν τα ματς.

Αφού έχεις βγάλει εκτός τους διαιτητές της Ευρωλίγκας, ποιος θα πάει να παίξει; Δεν βάζουν τον Φούφη, ξεκάθαρα, επειδή έχει προσωπική κόντρα με τον Συμεωνίδη. Είναι αλήθεια αυτό που σου λέω, με αποτέλεσμα να τον έχει κομμένο με το «έτσι θέλω». Αν είναι δυνατόν… Όσον αφορά τους άλλους, ο Παναγιώτου είναι μη διεθνής διαιτητής, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων διαιτητών, αν και είναι πάνω από 40. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που διοικούν την διαιτησία τα τελευταία χρόνια, δεν δούλεψαν σωστά στο πω θα βγάλουν νέους και καλούς διαιτητές. Εδώ χρόνια ολόκληρα δεν χρησιμοποιούσαν έναν διαιτητή, ο οποίος ήταν πάρα πολύ καλός και νέος, επειδή κάποιοι είχαν πρόβλημα με τον πατέρα του. Δείγμα της νοοτροπίας τους. Δεν κοιτούσαν την ποιότητα του, αλλά έβαζαν πάνω απ’ όλα τα προσωπικά τους. Το επίπεδο της διαιτησίας δυστυχώς έχει πέσει».

Αν ήσασταν στη ΚΕΔ, τι θα κάνατε για να βρεθεί λύση;

«Καταρχάς, δεν θα μπορούσα να είμαι σε αυτή την ΚΕΔ, ούτε σε αυτή την ΕΟΚ, ούτε και θα πάω ποτέ. Για να πας θα πρέπει να υποκύψεις. Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί με αυτά τα άτομα. Εγώ θα μπορούσα να συνεργαστώ μόνο σε μία επαγγελματική λίγκα. Σύμφωνα με τις δικές μου προϋποθέσεις, όπως εγώ σκέφτομαι την διαιτησία, και όπως πρέπει να είναι η διαιτησία. Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν συμφωνεί με τα δικά μου πιστεύω. Θα σου πω πως είμαι χαρούμενος που έρχονται οι διαιτητές της Ευρωλίγκας και θέλουν να με συναντήσουν, να μιλήσουν μαζί μου, να μου ζητήσουν συμβουλές, που μου ζητούν να δω τα παιχνίδια τους για να τους σχολιάσω και να τους κάνω τις παρατηρήσεις μου. Με σέβονται με εκτιμούν και είμαι περήφανος για αυτό».

-Ποια είναι η άποψη σας για τους ξένους διαιτητές;

«Δεν είμαι υπέρ των ξένων διαιτητών. Θέλω να εμπιστεύομαι τους Έλληνες ρέφερι. Αν θέλει η ΕΟΚ, όμως, μπορεί να δώσει την έγκριση της ώστε να έρθουν να σφυρίξουν. Δεν το απαγορεύει κανείς, υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν ξένοι, αλλά είμαι σίγουρος πως δε θα τους αφήσουν να έρθουν. Δεν θέλουν να το κάνουν. Αν δώσουν το «ΟΚ» ενδεχομένως να το πάρουν σαν προσωπική ήττα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν πως υπάρχει πρόβλημα στην διαιτησία».

-Υπάρχει σύστημα Βασιλακόπουλου όπως λέει ο Ολυμπιακός;

«Τους διαιτητές και την διαιτησία η ΕΟΚ τους χρησιμοποιεί. Οι διαιτητές είναι όμηροι μιας κατάστασης. Έχει την ίδια επιτροπή ορισμού και υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα εδώ και χρόνια. Για να υπάρξει αλλαγή στην ΕΟΚ όμως πρέπει να παρουσιαστούν και πρόσωπα. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να σπάσει αυτό το... κακό σπυρί στην Ομοσπονδία, θα μπορούσε να στηρίξει κάποιον άνθρωπο. Πάρε τα ονόματα των ανθρώπων που είναι τώρα στην Ομοσπονδία και βάλε δίπλα ποια ομάδα εκπροσωπεί ο καθένας και θα καταλάβεις...

Ο Ηλίας Καφφές, πρώην πρόεδρος της ΟΔΚΕ, ο οποίος κάποτε βέβαια ήταν πολύ κοντά με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, έχει κάνει καταγγελίες και κάποιοι κρατάνε τον εισαγγελέα τον Παναγόπουλο, να μη βγάλει την απόφαση. Γιατί τον κρατάνε; Για να μην διαλυθούν τα πάντα, γιατί έρχονται εκλογές. Το πόρισμα που θα βγει θα γκρεμίσει πολλά κάστρα».

-Είναι λύση να φύγει η ΚΕΔ από την ΕΟΚ και να γίνει ανεξάρτητη;

«Δεν γίνεται να φύγει η ΚΕΔ από την Ομοσπονδία. Το απαγορεύει ο νόμος. Όμως, μπορεί να φύγει ο ορισμός των διαιτητών της λίγκας, της Α1. Και οι διαιτητές στην επαγγελματική λίγκα να ορίζονται από επαγγελματία, που θα τον πληρώνει η λίγκα. Ούτε κληρώσεις, ούτε αστειότητες. Με ορισμούς με τους καλύτερους διαιτητές. Και να είναι ένας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ιταλία. Η διαιτησία της πρώτης κατηγορίας πρέπει να περάσει στον ΕΣΑΚΕ».

-Πρέπει να γίνει επαγγελματική η ελληνική διαιτησία;

«Ναι, η διαιτησία πρέπει να γίνει επαγγελματική. Αυτό πρέπει να αλλάξει στο νόμο. Εγώ δήλωνα και δηλώνω επαγγελματίας διαιτητής, γιατί πληρώνω φόρο, γιατί εισπράττω από ανώνυμη εταιρεία και όλα τα δηλώνω. Όλα αυτά με κάνουν επαγγελματία. Ο Παπακαλιάτης στον ΕΣΑΚΕ προσπάθησε να την κάνει επαγγελματική, αλλά δεν τον άφησε η ΕΟΚ. Αυτό πρέπει να αλλάξει ο Βασιλειάδης. Αν δεν φύγει η διαιτησία και να περάσει στον ΕΣΑΚΕ δεν πρόκειται να βρεθεί λύση».

-Δεν πρέπει όμως να γίνουν και αλλαγές σε πρόσωπα, σε ΚΕΔ και ΕΟΚ;

«Λόγω ηλικίας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα έπρεπε να είχε ήδη φύγει από μόνος του. Πρέπει να φύγουν, αλλά δυστυχώς δεν φεύγουν. Τόσο ο Βασιλακόπουλος, όσο και ο Συμεωνίδης. Πόσα χρόνια εκεί δεν κουράστηκαν; Και υπάρχουν τόσα παράπονα από πολλές ομάδες. Πρέπει να μπουν και να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι. Θα σου πω το εξής. Επειδή ξέρω αρκετές ιστορίες. Δυστυχώς έφυγαν από την ζωή ο Φίλιππος Συρίγος και ο Γιώργος Κολοκυθάς, δύο άνθρωποι που λειτουργούσαν σωστά σαν σύμβουλοι και διόρθωναν τα όποια καπρίτσια. Από τότε που έφυγαν, η κατάσταση χειροτέρεψε. Όσοι γνωρίζουν πράγματα, καταλαβαίνουν τι λέω. Στη θέση τους επιχείρησαν να μπουν άλλοι άνθρωποι, που δεν είχαν τις ικανότητες. Τα λέω αυτά, γιατί δεν φοβάμαι. Ας πάει στα εγγόνια του ο πρόεδρος, ώρα του είναι».

-Η άποψη σας για την κόντρα με τους διαιτητές της Ευρωλίγκας;

«Καπρίτσιο προσωπικό του Βασιλακόπουλου. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως στη ΚΕΔ υπάρχει ο Κορομηλάς με παρελθόν στην Ευρωλίγκα. Και τους είχε υποστηρίξει στο παρελθόν, όταν ήταν. Και τώρα είναι εναντίον τους, γιατί του το λένε. Οι καλύτεροι διαιτητές είναι αυτοί που βρίσκονται στην Ευρωλίγκα και αδικούνται. Όποιος πει το αντίθετο εθελοτυφθλεί. Η ΦΙΜΠΑ δεν έχει πρόβλημα, το έχει αφήσεις τις Ομοσπονδίες. Αλλά η ΕΟΚ θέλει να τους κάνει ό,τι γουστάρει. Εγώ πήγα σε όλες τις δίκες σαν μάρτυρας. Οι διαιτητές έχουν κερδίσει όλες τις δίκες, όπως και θα κερδίσουν και τις επόμενες, γιατί πουθενά δεν μπορούν να αποδείξουν πουθενά πως δεν μπορούν να παίζουν. Για αυτό παραιτήθηκε ο ηθικός Μουζάκης, όπως και ο εξαιρετικός Παπαδόπουλος. Είμαι μαζί τους».