Σερέλης: «Η ομάδα μου έπεσε κατηγορία χωρίς να το αξίζει»

Ο Χρήστος Σερέλης αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του Λαυρίου, τονίζοντας πως αυτό έγινε δίχως να το αξίζει η ομάδα του και αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ. 

Σερέλης: «Η ομάδα μου έπεσε κατηγορία χωρίς να το αξίζει»

Για την ψυχολογία στην ομάδα μετά τον διαφαινόμενο υποβιβασμό στην Α2: «Μιλάμε για αθλητισμό, όπου τα συναισθήματα είναι έντονα. Θα πετύχεις ή θα αποτύχεις. Κάπως έτσι αισθάνεσαι περίεργα και δεν μπορείς να εκφράσεις αυτά που νιώθεις. Είναι αποδεκτό από όλους, όλοι γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ότι η ομάδα μου έπεσε κατηγορία χωρίς να το αξίζει. Δεν πρέπει αυτό να συνδυάζεται με την κόντρα που έχει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, την έχουν και θα την έχουν για πολλά χρόνια.

Για αυτό κρατάμε χαμηλούς τόνους, επειδή περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Υπάρχει μία κίνηση για να εξισορροπηθεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορείς να γυρίσεις να πεις τίποτα στους παίκτες σου, στον κόσμο που μας ακολουθεί, από τη στιγμή που δεν έχεις αποτύχει αγωνιστικά. Για αυτό το λόγο δεν ήθελα να μιλήσω την Τετάρτη. Όταν ξεκινήσαμε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ήταν ένα μακρινό όνειρο η συμμετοχή στην Α1, το Λαύριο στάθηκε στην κατηγορία και έχει δεδομένη σταθερότητα και αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει αφήσει ένα πολύ καλό δείγμα. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς το γεγονός πως υποβιβάζεται με μη αγωνιστικά κριτήρια».

Για το πώς διαχειρίζεται μία τέτοια κατάσταση ένας προπονητής: «Για να σας πω την αλήθεια λίγοι προπονητές έχουν βιώσει την αδικία ή από άλλα πράγματα χάνουν μία κατηγορία. Και είναι πολύ επώδυνο. Να πέφτεις μία κατηγορία, χωρίς να έχεις χάσει ένα παιχνίδι στην τελευταία αγωνιστική. Επίσης, έχουμε παίξει δύο φορές επαναλήψεις 30 δευτερολέπτων, κάτι επίσης πρωτόγνωρο στο ελληνικό και ίσως παγκόσμιο μπάσκετ.

Στην Ελλάδα καλώς ή κακώς αργούν οι δικαστικές αποφάσεις, οι ξένοι δεν τον πιστεύουν και οι Αμερικάνοι λένε πως δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο ματς με τον Κολοσσό που επαναλήφθηκαν τα τελευταία 31 δευτερόλεπτα, η ομάδα μας ήταν αγχωμένη, αφού ο αντίπαλος δεν είχε να χάσει τίποτα και τελικά χάσαμε εμείς. Ήταν μία απόφαση αθλητικού δικαστή, ήταν μία λάθος απόφαση ανεξάρτητα αν δικαιώνει κάποιον ή όχι. Δεν λέω πως υπήρχε δόλος, αλλά είναι ξεκάθαρα μία αλλοίωση πρωταθλήματος αυτό που έγινε την τελευταία αγωνιστική».

Για την επόμενη μέρα και τις αποφάσεις που περιμένουν: «Υπάρχει μία στάση αναμονής, όλες οι ομάδες και η Πολιτεία με την ΕΟΚ καταλαβαίνουν το δίκαιο του αιτήματός μας. Μία πόλη ολόκληρη περιμένει να δει αν θα δικαιωθεί η ομάδα μας με μία απόφαση για αναδιάρθρωση. Επαναλαμβάνω πως δεν πρόκειται για αποτυχία της ομάδας και η απογοήτευση είναι τεράστια. Στο β’ γύρο χάσαμε πολύ δύσκολα από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Αυτό που έγινε την τελευταία αγωνιστική δεν μπορείς να το προβλέψεις».

Για το αν θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας σε περίπτωση που υποβιβαστεί στην Α2 ή το μέλλον του στην περίπτωση που μείνει η ομάδα στην Basket League: «Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η ομάδα μετά από μία απόφαση για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος. Υπάρχει η κοινή γνώμη και λέει πως είναι λάθος να μην μείνει το Λαύριο στην Α1. Δεν είναι θέμα δικής μου απόφασης. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις, πρέπει να γίνουν γρήγορα, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι επαγγελματίες που ζούσαν και ζουν από αυτό και θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί για να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Υπάρχει και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας που βάζει αρκετά χρήματα στην ομάδα.

Έχει χαθεί η λογική και το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι να σταματήσουμε να στεκόμαστε στη μάχη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει για να έχουμε σωστό μπάσκετ. Πρέπει όλοι να είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που ζούμε σε αυτό το άθλημα. Έχουμε επιτυχίες και σε άλλα αθλήματα, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι στον… αυτόματο. Πρέπει ο καθένας από την πλευρά του, προπονητές, αθλητές, διοικήσεις, Πολιτεία, Ομοσπονδία και δημοσιογράφοι να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε ένα άθλημα που μας έχει φέρει επιτυχίες. Είναι πραγματικά κρίμα μία ομάδα, μία πόλη, να πέφτει κατηγορία χωρίς να το αξίζει. Είναι η πραγματικότητα αυτή».

Για το Final Four της Ευρωλίγκας: «Έχω εντύπωση ότι θα είναι ενδιαφέρων ο ημιτελικός Φενέρ-Εφές, αλλά θα ποντάρω στο πάθος για διάκριση από την ομάδα της Εφές. Είναι καλύτερο που παίζει με τη Φενέρ και θα το νιώσει κατά κάποιο τρόπο σαν εμφύλιο. Ξεφεύγει από το όριο της Ευρωλίγκας και θα είναι περισσότερο αμφίρροπο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Για το άλλο ζευγάρι, η Ρεάλ έχει το προβάδισμα και γενικότερα έχει ένα μικρό προβάδισμα και για τον τίτλο».