Ένα ντέρμπι… τελικός για διαφορετικούς λόγους

Ο Άρης υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο Nick Galis Hall σε ένα ντέρμπι που το θέλουν και δύο για διαφορετικούς λόγους. Ο Γιώργος Συρίδης αναλύει. 

Ένα ντέρμπι… τελικός για διαφορετικούς λόγους

Το σημερινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλά ένα ακόμα ντέρμπι. Είναι και για τις δύο ομάδες, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, ένας τελικός, διαφορετικού χαρακτήρα για τον καθένα.

Ο Άρης φιλοξενεί στο Nick Galis Hall τον ΠΑΟΚ έχοντας μετά από 18 αγωνιστικές έξι νίκες, μόλις μία παραπάνω από τον Πανιώνιο που βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να αντιληφθεί κανείς την σημασία που έχει το σημερινό παιχνίδι για τους κίτρινους του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Εντάξει, δεν παίζει σήμερα τη ζωή του ο Άρης, γιατί απομένουν άλλες επτά αγωνιστικές, εκ των οποίων τέσσερις στην έδρα του με αντιπάλους που μπορεί να κερδίσει (Προμηθέας, Κύμη, Πανιώνιος, Ρέθυμνο), όμως ακριβώς έτσι θα πρέπει να το δουν οι παίκτες του, σαν ένα τελικό δίχως αύριο. Με νίκη σήμερα ο Άρης ξεμπερδεύει με τις περιπέτειες, επαναφέρει την ηρεμία και προχωράει σε λιγότερο δύσβατα μονοπάτια.

Ο ΠΑΟΚ έχει κι αυτός τελικό σήμερα. Έχει ρεκόρ 10-8, βρίσκεται στην 6η θέση και απέχει δύο νίκες από τον Προμηθέα και την ΑΕΚ, τρεις νίκες από το Λαύριο. Αν κερδίσει, παραμένει ζωντανός - έστω και με τις πιθανότητες όχι υπέρ του - στο κυνήγι για μια θέση στην τετράδα. Αν χάσει, θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητές του για τον πρωταρχικό του στόχο και θα κινδυνεύει άμεσα να μείνει εκτός πρώτης εξάδας, σε μια χρονιά που το μπάτζετ ξεπέρασε τα 800.000 ευρώ, στην πρώτη του Ηλία Παπαθεοδώρου, στην πρώτη μετά την επταετία του Σούλη Μαρκόπουλου.

Δεν το λες και επιτυχία, αν συμβεί αυτό με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει και εύκολο πρόγραμμα. Παίζει στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, πάει στη Ρόδο για να παίξει με τον Κολοσσό, έχει 0-2 με τον Προμηθέα, και -18 με το Λαύριο που υποδέχεται στην Πυλαία… Το έργο του είναι ούτως ή άλλως δύσκολο, αλλά θα γίνει δυσκολότερο με ήττα σήμερα.

Ναι, είναι κλισέ ότι τα ντέρμπι τα κερδίζει όποιος τα θέλει περισσότερο. Αυτή η θέληση μεταφράζεται στο παρκέ σε πάθος, αυταπάρνηση, βουτιά για κάθε χαμένη μπάλα, ενέργεια σε κάθε φάση, εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη, αυτοπεποίθηση. Όποιος από τους δύο αντιπάλους τα βγάλει στο παρκέ, κερδίζει, ηρεμεί και προχωράει. Όποιος χάσει θα έχει σοβαρό πρόβλημα…